Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Židovská rodina Redlichových emigruje v roce 1938 do Keni. Válka v Evropě je na spadnutí a prozíravý Walter hodlá zachránit své nejbližší před jejími důsledky. Zatímco jeho žena Jette si jen těžko zvyká na zcela nový život na osamělé farmě, který není ani trochu romantický, malá Regina se do Afriky zamiluje. Spřátelí se s domorodým kuchařem Owuorem, naučí se jazyk zdejších obyvatel a postupně objevuje kouzlo černého kontinentu. Manželství rodičů však dostává stále větší trhliny a konec války, v níž zahynula většina jejich židovských příbuzných, je staví do absurdní situace. Podle logiky vítězů totiž patří k národu, který prohrál válku, neboť mají německé občanství. A Walter navíc touží po návratu domů, zatímco Regina i Jette chtějí zůstat... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (99)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Nikde (dobře) jako v Africe. Další z řady pečlivě vystavěných německých filmů, v nichž je logicky plynoucí příběh obohacen o nejednoznačné charaktery obou manželů (na pozadí přímočarého vidění jejich dcery). "Historie jednoho taláru", který v keňské buši trpělivě čeká na znovuobjevení své důstojnosti, je umocněna drobnými příběhy a historickými událostmi. Exotická krajina (která mi spíš nahání strach; podobně jako Arabům les) je zde vhodným rámcem (výprava na Svatou horu se neuskutečnila), šetří se záběry z výšky (které jsou mi protivné), takže mě organické začlenění krajiny do příběhu - nebo příběhu do ní - bylo spíš příjemné a milé. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála případů, kdy jsem opravdu rád, že jsem nečetl knihu. Ti, co takové štěstí neměli totiž protestovali, že to či ono je jinak a že něco chybí, takže k překvapivému vychutnání bych měl silně daleko. Takhle jsem totiž dostal lidský příběh s až bolestivě životnými postavami (skutečné události křičí velmi nahlas) a krásným, dlouho doznívajícím závěrem. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pro mě nepříliš zajímavé drama o útěku německých židů z válkou zmítaného Německa do daleké Afriky. Film bych rozhodně nechtěl zbytečně shazovat jelkož je v něm spousta krásných scén, vynikající herci, úžasná kamera a výborná hudba ale je až zbytečně dlouhý a vyskytuje se v něm spousta zbytečných scén, které nijak nerozvíjí ale spíše zpomalují příběh. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Traja ľudia, ktorí sa musia vyrovnať s rovnakou situáciou. Walter to prijíma s porozumením, Jettel sa moc nedarí a Regina všetko nasáva ako špongia. Nové prostredie, nových ľudí, nový život ... všetku tú inakosť. Keňa nie je ich krajina, ale zachránila ich a veľa ich naučila. Dúfam, že aj po odchode bola malá Stefanie šťastná. Film je to dosť dobrý, ale Caroline vie lepšie. A hudba bola jednoducho úžasná. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Úprk do Keni před válkou znamená pro středostavovskou rodinu Židů další potíže, ovšem malá dívka si Afriku silně zamiluje. A divák leccos z autorského filmu Caroline Link zrovna tak. Výsledkem je poměrně zralý a komplexní film, který posbíral řadu prestižních cen (včetně nominace na Oscara). Není to slzopudné, sentimentálních scén se sice dočkáme, ale dá se to ustát. Přílišná idyličnost už ale naštvat může. Stejně jako délka. A navíc se přiznám, že emočně mě to příliš nezasáhlo. Přitom to je sakra důležité. Tři až čtyři. ()

Galerie (36)

Související novinky

Der Film 4 a jeho zajímaví hosté

Der Film 4 a jeho zajímaví hosté

20.09.2009

Letošní ročník festivalu německy mluvených filmů Der Film 4, který se koná v pražských kinech Světozor a Aero ve dnech 1. - 7. 10. 2009 a brněnském kině Art ve dnech 8. - 11. 10. 2009, představí svým… (více)

Reklama

Reklama