Reklama

Reklama

Daleko od lidí

  • Francie Loin des hommes (více)
Trailer 2

Alžírsko 1954. Uprostřed neklidné a násilné doby se na cestu přes pohoří Atlas vydává podivná dvojice mužů: vesničan Mohamed (Reda Kateb), obviněný z vraždy, a učitel evropského původu Daru (Viggo Mortensen), který byl vybrán, aby jej jako eskorta doprovodil k soudu. Pronásledovaní jezdci, kteří touží po okamžitém trestu pro Mohameda, a pomstychtivými vesničany musí oba muži čelit kulkám, zuřící válce, zimě a dalším nebezpečím, aby si vybojovali svobodu. (Film Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (68)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Klasický klubový film, u něhož označení "western" poněkud pokulhává. Spíš jde opravdu o komorní příběh z vleklé osvobozenecké války alžírského lidu proti francouzským kolonizátorům. Učitel Daru se po skončení světové války rozhodně uchýlit nedaleko od svého rodiště na alžírském venkově uprostřed pouště, aby vzdělával děti. Úkol, který dostává, je pro něj těžký, má dovést domorodého vraha do města před soud. Postupně se zahryzáváme do psychiky obou hrdinů a Mohamed si získává stále větší naše sympatie; neskončí to jinak - Daru a Mohamed se stanou přáteli, což je utvrzeno v několika kritických okamžicích, kdy jde oběma v tlaku dvou znepřátelených stran o krk. Filmje trochu rozvleklý a možná mnohé začne nudit neustále se dívat na ten vyprahlý kout Sahary, ale jinak to je film velmi dobrý. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Viggo Mortensen má prostě rád filmy, ve kterých se od odněkud někam jde. A je v tom velmi dobrý. Jako učiteli uprostřed Atlasu mu do života vstoupí alžírská revoluce. Jeho svět se začíná hroutit, víra, že naučí děti číst a udělá svět lepším taky. Arabové ho považují za Francouze, Francouzi za Araba. Jeho rodištěm a vlastí je Alžír, ale přesto ho tam nikdo nechce. Zbývá jen přežít a zachovat si jakous-takous důstojnost. Ztráta Alžíru je pro Francii dlouhodobým traumatem a čas od času se objeví film, který stojí za to vidět. Tento mezi ně bezesporu patří. Za závěr přidávám i hvězdu pátou. 85% ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Daru, mám tě moc rád, ale když budu muset - zabiju tě! '' ---- Tohle je film o lidství a v tom je jeho obrovská síla. O obyčejném lidství a chuti žít. Bohužel válka je kurva a právě tomuhle ona nepřeje. A když vám úvodní větu do očí řekne parťák se kterým jste 5 dlouhých let válčili za svobodný svět, je něco špatně. Jen pro to, že on je Arab a vy Francouz. A co na tom, že jste se v Alžíru narodili a učíte tam ve škole malé arabské děti. Film je vlastně taková road movie kdy během cesty k soudu člověk poznává blíže oba putující hrdiny a ti se poznávají navzájem podobně jako v australském Trackerovi. Někdy holt stačí jen dva herci, nekonečná vyprahlá pláň a přesto máte nádherý zážitek z viděného. --- Viděl jsem i film o filmu a dost mně překvapilo, že Amíkům tam prý vadila ta scéna z nevěstince. Přitom pro příběh a velikost gesta Darůa byla právě jednou z těch nejhlavnějších. Mortensen si prý nabídnutý scénář rád přečetl a hned byl pro, líbilo se mu to a já myslím, že dobře udělal. Tohle mu bylo šité na míru ! Dávám za 5 sáčků obilí film je tu těžce podhodnocen. * * * * * ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film pracuje především s náznaky, jeho podstatou není vyprávět počátek francouzsko-alžírské války, ani ukazovat nějaké super explicitní scény, krutosti fr. vojáků kterých se dopuštěli v Alžírsku. Film není ani nějaká výrazná outdorovka na téma přežití v kruté přírodě. Od těchto témat je vždycky jen kousek, to podstatný čemu se příběh věnuje je lidství. Pokud by byl film v americké produkci zřejmě by sklouzl do velkého patosu, tady se to nejsilnější odehrává v absolutně prostých a civilních scénách, v dialozích obsahující jen několik slov a pokud si chceš tenhle film skutečně užít, věnuj na 101 minut svoje srdce obyčejným lidem v Alžírsku roku 1954, pak si můžeš odnést hodně silný zážitek, jinak si radši zajdi Stars Wars a chrochtej nad efekty. Viggo opět dokazuje, že ve výběru a následné realizci filmových projektů nešlape po slepý cestě. ()

tlesk 

všechny recenze uživatele

Daleko od lidí do sebe umě kloubí nejen prvky dramatu a válečné tématiky, ale i filmového westernu. Místy může působit lehce rozvlekle a získat tak příchuť nudy a nezajímavosti. Jeho největší kouzlo tkví v melancholické atmosféře a hlavní myšlence, jež se line celým filmem až k (ne)symbolickému rozcestí… A na samém konci, kdy by se snímek mohl nakrásně svézt do propasti zbytečného patosu, jen zlehka zatančí na hraně. A zanechá ve vás pocit, že jste viděli příjemný a nepříliš složitý film, jenž veškerou svou hloubku předkládá v náznacích a prostřednictvím dua kvalitních herců klade důraz na to, že cenit si života kohokoli, není slabostí. Více zde: http://nafilmu.cz/2016/04/recenze-daleko-od-lidi-2014/ ()

Galerie (24)

Zajímavosti (13)

  • Inspirací a předlohou filmu se stala krátká povídka od Alberta Camuse. (ČSFD)
  • Keď mal Mortensen prvé stretnutie s Oelhoffenom, priniesol mu dve biografie Alberta Camusa a filmový scenár s poznámkami. Stretnutie trvalo šesť alebo sedem hodín a celý deň sa hovorilo len o scenári. (Arsenal83)

Reklama

Reklama