Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V alegoricko-komické poloze vyprávěný příběh lékaře a jeho pacientů, podrobujících se velmi svérázné protialkoholické léčbě. (NFA)

Recenze (14)

dzira 

všechny recenze uživatele

Proč jsem před lety dal tomuto Paskaljevićovu filmu jen tři hvězdy? To byla otázka, která mne dlouhodobě trápila, a já konečně našel čas podívat se na něj znova. A zjistil jsem, že méně než pět si nezaslouží. Těší mě, že jsem tím o procento zlepšil celkové hodnocení. Kdo jste mu nedali alespoň 4* dejte mu druhou šanci, protože by mu slušelo aspoň 80 %.... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Letimo, kak ptice..." Príbeh alkoholikov, ktorých si zobral doktor protialkoholickej liečby do parády. Ten má však podobné problémy ako jeho pacienti, preto výlet s touto partiou do pivovaru určite prinesie zopár prekvapení. Doktorov jedinečný prístup si môžete všimnúť už v úvode pri ceste autobusom, kde doktor spestril cestu svojim pacientom vážnou hudbou a to práve skladbou, ktorá už vo filme zaznela mnohokrát - Jazda valkýr od Wagnera. Okrem spoločného vychutnávania piva je tu niekoľko vtipných momentov, ale na tému alkohol a závislosť, by som si vedel predstaviť humoru podstatne viac. Znova sa tu objaví niekoľko známych tvárí z predchádzajúcich filmov G. Paskaljeviča. Na pozretia fajn, ale nebudem sa čudovať nikomu, kto uprednostní posedenie pri pive. Po niekoľkých pivách budete lietať ako "ptica" zaručene. Lietať z nadšenia po tom to filme bude skôr výnimka. 60%. ()

Reklama

molcan2 

všechny recenze uživatele

Všetci to máme radi, všetci vieme, že je to zle zneužívať, a žije ešte veľa ľudí ktorým dokonca zruinoval život. takto by sa dal zhrňuť hlavný príbeh filmu Poseban tretman alebo Zvláštna liečba. Skupina alkoholikov na rehabilitačnej ceste do pivovaru, ako konečná konfrontácia s ich závislosťou. Znie to trochu ironicky, ale do určitej mieri je tomu vo filme tak ako aj v skutočnosti. Zvláštna liečba je forma čiernej komédie a sociálnej drámy.Alkoholici si vymieňajú svoje životné tragické príbehy medzi sebou aj napriek tomu že v sebe stále nesú veľkú závislosť na alkohole. Na druhej strane, lekár a vodca expedície, puritánsky na verejnosti, je tiež tajným alkoholikom a psychopatom. Ale Zvláštna liečba tiež hovorí o ďalších životných pravdách, ktoré sú tak trochu ukryté medzi riadkami. Mnohý z aktérov boli skutočný alkoholici, a táto úloha im ukázala iný cestu životom. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Sebelepší idea o výchově lepšího člověka nemůže uspět, pokud jej zavřeme do izolace a snažíme se o jeho výchovu násilnými metodami a drilem. Kolikrát jsem si už tohle za poslední čtvrtstoletí říkal, když jsem nechápal, proč zkrachovala překrásná myšlenka vytvoření spravedlivé lidské společnosti. Navíc, jsou-li sami vychovatelé pokrytečtí a nejsou dostatečnými vzory. Takovým mravokárcem byl uznávaný lékař z protialkoholní léčebny, který provedl experiment, jenž se mu vymkl z rukou. On první v té venkovské restauraci popil piva a další sklenici před svými svěřenci demonstrativně vylil... Starý prodejce losů první podlehl, když tam ukradl láhev s kořalkou, ale skutečný krach přišel, když byli "vyléčení" alkoholici konfrontováni s moderní technologií pivovaru a lihovaru. Při večeři ještě zkritizoval ředitelova otce, ale pak za pomoci alkoholu svedl manažerku firmy... To, že se pak zpili kromě dvou pacientů všichni ostatní, bylo jen hořkým koncem neúspěšné léčby. Jenže pan doktor nic nepochopil a závěr filmu, v němž pacienti opět létají po louce jako ptáci, je výmluvný. Tou negativní postavou je právě on! Čtyři hvězdičky. ()

curil 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl v kině před více než třiceti   lety a dodnes vzpomínám na dobrou zábavu. Dnes   už se dívám na film jinýma očima z pohledu   alkoholismu a závislosti. Vůdce výpravy do   pivovaru, uznávaný psycholog a lékař, se   nakonec projeví sám jako tajný alkoholik a   psychopat. Film je výborně obsazený tehdy   nejlepšími jugoslávskými herci, převážně   srbské národnosti. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama