Reklama

Reklama

65 let poté, co maskovaný sériový vrah terorizoval městečko, začne takzvané "měsíční vraždění" znovu. Snaží se snad někdo to hrůzostrašné období napodobit, nebo jde o něco horšího? Zakřiknutá dívka možná drží v ruce klíč k dopadení viníka. Film Děs po setmění vznikl podle hororu z roku 1976, navíc je inspirovaný hrůznými skutečnými událostmi. Snímek vypráví příběh maskovaného sériového vraha, který se vrací, aby pokračoval v terorizování texaského městečka, z něhož před pětašedesáti lety beze stopy zmizel. Zatímco se vyšetřovatelé předhánějí, aby našli mezi předchozími šokujícími událostmi a současným vražedným běsněním spojitost, zakřiknutá dospívající dívka možná drží v ruce klíč, který by mohl všemu zabíjení konečně učinit přítrž. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (143)

kingik 

všechny recenze uživatele

Středně propečený a méně krvavý steak, co po sobě zanechal Zodiac. Zapadákov Texarkana by byl jen dalším bezvýznamným zapadákovem kdesi na texasko-arizonské hranici, kdyby se zde ve čtyřicátých letech minulého století nepromenádoval maskovaný zabiják Fantom, který po setmění vraždil milenecké páry. Jeho totožnost nikdy nebyla odhalena, vrah nikdy nebyl dopaden a usvědčen, ale se svojí řezničinou posléze praštil. Až v roce 2013 udeřil znovu. Jeho útok přežila mladá dívka, budoucí žurnalistka, aby pak diváka mohla po zbytek filmu otravovat svým nepříliš sympatickým projevem. Nový Fantom striktně dodržuje posloupnost vražd, jaké jsou k vidění v béčkovém hororu, který byl natočen v sedmdesátých letech. Aby se na Fantoma a jeho napáchané bestiální činy tak úplně nezapomnělo, v městečku se každoročně promítá legendární slasher o něm. Na tomhle hororu je zvláštní, že je inspirován málo známým hororem ze sedmdesátých let, pojednávajícím o maskovaném zabijákovi. Je zde zmínka o režisérovi tohoto filmu, nechybí autentické prostřihy do minulosti, nicméně divák je naladěn na brutální řádění maniaka a celkem sere na propojení těchto dvou filmů. Maniak ve vraždění nepředvede nic extra krvavého, pozoruhodná je vražda pozónem, ovšem detaily většiny vražd jsou málo explicitní. Nad nižším počtem zabití převyšuje koncept, ve kterém přeživší oběť pátrá po detailech z minulosti i současnosti, souběžně s ní se do pátrání pouští i policejní sbor vedený černým rangerem Anthony Andersonem. Pátrání nebylo nijak zajímavě vedeno, o něco záživnější mohlo být odhalování vraha divákem. I méně zdatní Herkuláci Poirotové asi po deseti minutách filmu budou mít jasno, kdo je onen maskovaný maniak. Ovšem pozor, film na konci přijde s překvapením, takže zklamání z průhlednosti identity vraha nebude tak velké. Je nutno také zmínit, že podobného zvratu, s jakým se přijde v závěru, nebylo ve filmové oblasti užito poprvé. Film nemá zrovna výstavní herce. Addison Timlin jak je protivná, je i stejně protivně nadabovaná, zbytek herců se dal vydržet, ale nikdo nepřijde s ničím výrazně zapamatovatelným. Režisér Alfonso Gomez-Rejon si teprve osahával krvavý terén, přechod ze seriálové tvorby k té filmové mohl probíhat kladením výraznějšího režijního rukopisu, mohla se i definitivně odbourat inklinace k televiznímu stylu natáčení. Určitě je dobrou zprávou, že film se postupně zlepšoval, finální zúčtování s sebou přineslo to lepší, co film nabídl a celkově se jedná o hororový počin, který nezanechá na divákovi známky poškození centrální nervové soustavy. Zabiják nějaké to charisma má. 60% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nemám rád remaky, ale musím říct, že „The Town That Dreaded Sundown“ se mi celkem zamlouvalo. Je to i proto, že se zde původní film bere jako něco, co je dáno a z toho se vychází, nikoli, aby se to celé předělávalo. Místy je to docela nápadité, místy je to strašně nudné a přemíra postav je v podstatě zbytečná a klidně byste se bez ní obešly. Fungovalo by to i s méně herci, ale pointu by to nezachránilo. Ta moc dobrá není. Hezký hororový průměr. ()

Reklama

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

No to mi poser nohu. Narazil sem na tenhle "remake" staršího slasheru úplně náhodou a ono je to prostě super. Proč je remake v uvozovkách? On ten film jaksi uznává existenci prvního filmu ze sedmdesátých let a operuje s tím, že je to založeno na reálných událostech. Což dává autorům prostor ke stylu v hororech docela nevídanému, kombinující retro slasher scény s pomrkáváním na diváka, který chvílemi neví, jestli to tvůrci myslí vážně, nebo ho tahají za nos. Je to opravdu hodně stylizovaný, ale já si brzo zvykl a pak si už jenom užíval zajímavej příběh vrcholící pro někoho debilní, ale rozhodně neodhadnutelnou pointou. Rozhodně to lepší, co v hororech rok 2014 nabídl. 8/10 ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(5/2015) / TTTDS neni vyložene zlý film, len je kapánek nezáživný. Veľa čase sa venuje vyšetrovaniu a málo napätiu a mordom. Myslím si, že film sa mal viac priloniť k hororovému žánru ako ku krimi zložke. Na tomto poli je to totižto trošku náročnejšie. Ale tých pár mordov bolo slušných rovnako ako hlavný killer. (5/10) ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Málokedy sa stáva, že remake kvalitného hororu sa vydarí ešte lepšie než originál, ale tu sa to minimálne o kúsok podarilo. Tam kde bol pôvodný "The Town That Dreaded Sundown" skôr nenápadný, realistický, s mrazivým nádychom a surovou atmosférou, je jeho upgradovaný remake zase zábavnejší, svižnejší, modernejší a doplnený o nejaké to nové dianie a fakty. Ináč sa to podobne ako pred 38 rokmi pohybuje v rámcoch malomestského krimi slasheru a pre mňa je pozitívom tiež to, že vďaka tejto novinke sa možno dostane viac pozornosti aj neprávom prehliadanému originálu. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení probíhalo ve městech Texarkana ve státě Texas a Shreveportu v americkém státě Louisiana. Několik místních obyvatel města Texarkana si pak ve filmu zahrálo jako kompars. (Terva)
  • Kvůli natáčení byla hlavní ulice v Texarkaně 12. června vyzdobena na tři dny do vánočního hávu. (Terva)

Reklama

Reklama