Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři varšavští maturanti, Alek, Zośka i Rudy, plánují začít dospělý život. Jejich plány boří vypuknutí druhé světové války... 
Film je natočen podle stejnojmenné knihy Alexandera Kamińského o činnosti skautského odbojového hnutí v období nacistické okupace Polska. (kamals)

Recenze (29)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Na příběhu dvou hlavních hrdinů, skautů Rudyho a Zośky, je popsána historie polského protinacistického odboje. Mladí mají horkou krev, chtějí bojovat, často za každou cenu. Dospělí jsou zase pomalí, těžkopádní, snažící se s okupanty spíše dohodnout. Ale Poláci bojovali, bez ohledu na věk, pohlaví a postavení. Byli pro esesáky a gestapáky velmi těžkým oříškem. Tento film se bude určitě líbit chlapcům, případně mladým mužům. V postavách statečných skautů se jistě mnozí najdou. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Celkem slušný film o protinacistickém odboji polských skautů. Kromě několika odbojových akcí zaujmou drsné scény mučení zajatého skauta. Kameny na pevnost jsou opravdu lepším počinem než Město 44, které se věnuje Varšavskému povstání z konce léta 1944. I o českém skautském odboji by se dal natočit pěkný film. Odbojová organizace Zpravodajská brigáda (ZB) přezdívaná jako "Zbojníci" prováděla od roku 1943 úspěšnou špionážní činnost a v květnu 1945 se mnoho jejích členů zapojilo do Pražského povstání. ()

Reklama

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl, ale film se mi líbil. Zpracování bych řekl dobré, ale příběh mi přišel místy naivní, možná až moc naivní. Nicméně zapojení skautů do odboje v Polsku bylo veliké, byť, co vím, tak polský skauting byl pojímaný výrazně jinak než ten český. Nevím, jestli bychom tak harcery mohli označit jako za demokratický odboj, ale na to se dnes ptá málokdo. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film je skutočnou udalosťou a v Poľsku ide o národnú hrdosť na hrdinskú mládež počas nemeckej okupácie. Poľský skauting vo vojne bol organizovaný vo Zväze poľského skautingu (Zwiazek harcerstwa polskiego) a ako všetky odbojové organizácie ho riadila Zemská armáda (Armia Krajowa). Úlohou skautov boli malé sabotážne akcie. Ale mládež to brala ako odbojovú činnosť, do určitej miery aj ako hru a slabú vycvičenosť nahrádzali nadšením, odhodlaním a pokúšali sa obstáť v nečakane brutálnej skúške dospelosti. Film mal za úlohu ukázať vojnovú mladú generáciu, ako charakternú, ktorá vstupuje do dospelosti za veľmi dramatických udalostí ktoré im dávali možnosť voľby, buď prežiť za každú cenu, alebo sa aktívne zapojiť do boja za slobodnú vlasť a tým riskovať všetko, aj vlastný život. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Že se členové skautských organizací zapojovali do podzemních hnutí zase nebylo takovou výjimkou, ale upřímně řečeno jsem neměl páru o tom, jak rozsáhlý byl skautský odboj v Polsku. Ale o to víc mě film bavil. A sedělo mi i zpracování. Sice rozumím tomu, že v některý konzervativnějších polských kruzích film vzbudil negativní emoce, když se snažil tehdejší dobu přiblížit dnešní mládeži, ale jak jinak současné teenagery k této látce nalákat? Já si naopak myslím, že leckteří skauti brali odbojovou činnost, do určité míry, jako hru, nedostatečný výcvik nahrazovali nadšením a odhodláním a jsem si i jistý tím, že měli svoje lásky a osobní problémy, které s nacistickou okupací nijak nesouvisely. Glińskiho zpracování mi tak přijde uvěřitelnější, než většina těch geroj velkofilmů, kterými nás naši severní sousedé čas od času oblaží. Malý velký film a co se polských válečných filmů týče, patří určitě ke špičce. 80% ()

Galerie (88)

Zajímavosti (12)

  • Ve snímku podplukovník Jan Kiwerski (Andrzej Chyra) vydává rozkaz k osvobození vězňů v rámci Akce pod Arzenalem u Paláce Staszica. Ve skutečnosti se tato akce odehrála u Institutu Hluchoněmých. (majky19)
  • Ve filmu rovněž můžeme zaregistrovat scénu, v níž je velitel SS Ewald Lange (Wolfgang Boos) zastřelen na schodišti domu, v němž bydlí. Ve skutečnosti byl však zastřelen na ulici Wiejska u Třech Křížů. (majky19)
  • Postava Aleksyho „Alka“ (Kamil Szeptycki) je ve snímku postavou vedlejší. Narozdíl od knižní předlohy, kde má úlohu hlavní postavy. (majky19)

Reklama

Reklama