Reklama

Reklama

#chicagoGirl

(festivalový název)
  • USA #chicagoGirl: The Social Network Takes on a Dictator (více)
Trailer

Obsahy(1)

Devatenáctiletá Ala´a Basatneh by měla mít běžné starosti jako její američtí vrstevníci: školu, lásky, módu, hudbu... Jenže na nic z toho studentka z Chicaga nemá čas – prostřednictvím svého notebooku totiž organizuje revoluci v Sýrii. Pomáhá koordinovat protesty, šíří fotky a videa nebo informuje demonstranty o aktuálním dění. Její přátelé Bassel, Aous a Omar jsou přitom v samotném ohnisku dění, v zemi, kde už tři roky trvá občanská válka. Dokumentují zločiny Asadova režimu a samozřejmě bojují. Vyměnili však zbraně za fotoaparát, mobil a internet. Film sleduje úsilí a odvahu mladých lidí a odkrývá fenomén sociálních sítí, který se stal zásadním hybatelem vlny arabského jara. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (6)

bery71 

všechny recenze uživatele

Zajímaví, inspirativní i odhodlaní lidé. Okem západním i jiným tragické příběhy. Nicméně jako dokument mi to nesedí. Styl je to americký a pro velké publikum. Politicky a kulturně klouže absolutně po povrchu. To nic nemění na tom, že jsem velmi rád, že takové dokumenty vznikají a rozhodně nás to má zajímat. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

V roce 2018, když už víme co se v Sýrii nakonec dělo včetně uprchlické vlny do Evropy, Islámského státu apod. , má najednou dokument úplně jiné vyznění. ()

Reklama

Alex 

všechny recenze uživatele

Dokument nejen o revoluci, ale hlavně o úloze internetu při organizování protestních akcí a jejich koordinace. Ukazuje nám ale i dvojsečnost internetu - v případě prolomení hesla na sociální sítí lze odhalit a pozatýkat spoustu sympatizantů. Od začátku je jasné, že tváře revoluce, které byly ve filmu odhaleny, nenechá diktátorský režim přežít. ()

milancecil 

všechny recenze uživatele

251. Skvělé dokumentární dílo, mimořádné sdělením, ohromující účinkem, který svou hutností dokáže diváka zaskočit, svědectví o době, o událostech, ale především o dříve nepředstavitelně mocných možnostech, které poskytuje dnes svým uživatelům internet a služby v něm, Facebook, Twitter, Youtube, Google, Skype, nejčastěji zmiňované prostředky a prostředí pro celosvětovou komunikaci, publikování, sdílení, informování, kde je dostupné připojení k internetu, je cenzura, utajování nebo jiná forma omezování informovanosti ochromena, ale určitě ne úplně bezmocná, úsilí o důvěru a naopak snaha o zpochybňování hodnověrnosti protivníků nabývá nových, zatím spíše podhodnocených rozměrů, obraz masové manipulace, která dokáže opravdu až šokující divy, jak se nám v dokumentu přesvědčivě předkládá, už ne přes tisk, rozhlas či televizi, ale právě přes internet jsou lidé ovládáni, a záměry původců informací mohou být nejrůznější, mají přesvědčit, mohou ale i oklamat, zmást, příjemce dezorientovat, tak obrovskou moc informace v našich životech mají a mít budou, svoboda je volně šířit se stává velmi silným momentem, ale současně i velkou slabinou systému, zvyšuje se význam osobní poctivosti každého, kdo se rozhodne informace zpracovávat a šířit, dvousečnost se přiostřuje. ()

Putna 

všechny recenze uživatele

Syrový pohled na dlouho trvající revoluci v Sýrii. Obsahuje mnoho autentických záběrů z brutálně potlačovaných protestů a popisuje jak mohla situaci ovlivňovat mladá dívka vzdálená tisíce kilometrů. Film taky ukáže co všechno jsou lidé ochotní pro svobodu udělat a obětovat a taky co všechno je svět ochoten přehlížet. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama