Reklama

Reklama

Svět Pygmejů

(TV film)
  • Španělsko Pigmeos: La agonía del dios verde (více)
Španělsko, 2011, 52 min

Obsahy(1)

Nevšední život obyvatel deštného pralesa v srdci Afriky. Střední Afrika je dodnes domovem několika pygmejských kmenů. Již tisíce let žijí pod ochranným příkrovem džungle a uctívají svého zeleného boha, deštný prales. Rozpínající se poušť a postupující odlesnění však mají na zdejší krajinu devastující dopad. Jde o křehký a neustále se vyvíjející ekosystém. Pygmejové odedávna žijí v souladu s přírodou a svému prostředí se dokonale přizpůsobili. Disponují dokonalými botanickými znalostmi. Každá rostlina, kořínek i kůra má své specifické využití. Téměř vše, co potřebují k životu, pochází z pralesa. Předměty, které si Pygmejové nedokáží vyrobit, získávají pomocí směnného obchodu s okolními kmeny. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele

Podrobný antropologický vhled do zvyku a kultury Pygmejů.  Vykácení poloviny stromů v Africe na neúrodné půdě kvůli dřevu a přeměnění v poušť? To jsou místní vlády mentálně postižení? Vždy nyní trpí suchem.  https://www.ceskatelevize.cz/porady/10532073952-svet-pygmeju/ ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Jsme svědky návratu do mizícího ráje našich prapředků, kteří měli černou pleť. Jak jinak, žijí-li své životy přírodních lidí pod tropickým rovníkovým sluncem. Má-li náš civilizační okruh tolik starostí o lidská práva Číňanů a Ujgurů či Tibeťanů, je namístě otázka postoje vůči zanikajícímu biotopu těchto subtilních bratří a sester z nitra černého kontinentu. Odpovědí je v tomto případě mlčení a lhostejnost. A otázkou, jak dlouho ještě. Až vyhynou díky pustošení tohoto krásného koutu naší planety? ()

Radko 

všechny recenze uživatele

S dokonalou znalosťou sveta navôkol žijú maličkí obyvatelia pralesa, ktorý je ich Zeleným Bohom. Kedysi tak žili všetci predkovia ľudí. Lenže ich potomkovia na to už dávno zabudli. A tak sa rúbe do zelenej duše matky Zeme čím ďalej tým viac. Vlády neuznávajú právo Pygmejov na ich vlastné územia. Uznávajú len dočasný peňažný profit z vyrúbaných hektárov lesa. Drancuje sa s pomocou tiel a duší mŕtvych ľudí. Tak nazývajú pralesní domorodci lesné mechanizmy, ľudí čo ich obsluhujú a "podnikavých investorov", ktorí ich riadia a humpľujú nimi krajinu. V minulosti ukazovali Pygmejov v zoo a cirkusoch, pričom ich zatvárali do klietok spolu s opicami. Dnes nastúpili účinnejšie metódy ich poníženia a udupania. Likvidáciou ich životného priestoru. Varovný apel je len časťou dokumentu, ktorý sa sústredí na život a zvyky týchto sympatických trpasličích ľudí. Neustále si spievajú, či už pri pletení košíkov, návrate z lovu, zbere medu, šamanských rituálnych oslavách alebo pri pohrebe. Všadeprítomný spev je znakom slobodných a šťastných ľudí, nech žijú kdekoľvek. A nemyslím tým zakomplexovaných trtkov, ktorí dokážu vyvreskovať pesničky len ak sú dostatočne ožratí. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Rituál zasvěcení mladých členů komunity do života - pilování zubů je zajímavý proces, kdy jsou zuby osekány do špičky za pomoci nože do něhož je tlučeno nástrojem nahrazujícím kladivo zkušeným členem kmene. Takový místní dentista a šaman v jednom. Má to i praktický význam kdy konzumované maso ulovených zvířat pygmejům nezůstává v mezizubních mezerách. Vskutku neortodoxní způsob jak se vyhnout používání mezizubních kartáčků. Nikdy bych nevěřil že to řeknu, ale došel jsem k závěru, že můj dentista je vlastně velmi mírumilovný člověk. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Ve světě těchto malých lidiček jsem přemýšlela nad tím, jak je možné, že tato, dle informací z dokumentu jedna z nejstarších kmenových komunit , ustrnula někde v pravěku na úrovni lovců a sběračů. Nic nepěstují, ani nechovají, jen si tak v africké džungli žijí. Nestavějí si domy z betonu, nejezdí auty, nemají pračku ani ledničku, nemají písmo ani kulturu kromě tance a zpěvu. Jak je možné, že se za dobu své existence vývojově neposunuli někam dál, že se nezcivilizovali? Jsou toho vůbec schopni? Pokud by tyto bytosti přijely na člunech, které taky nemají, do Evropy, byly by schopny se přizpůsobit, žít zde a pracovat? Pokud je  nenasytní zbohatlíci kácením jejich pralesů vyženou, co s nimi bude? Jsou mi blízcí, protože když se mi podaří při praní srazit ponožky, říkáme jim v rodině pigmejky. ()

Reklama

Reklama