Reklama

Reklama

Captain America: Občanská válka

  • USA Captain America: Civil War (více)
Trailer 2
USA / Německo, 2016, 147 min

Film studia Marvel Captain America: Občanská válka se odehrává v době, kdy Steve Rogers převzal vedení nově zformovaného týmu Avengers, který se nadále snaží chránit lidstvo. Dojde však k dalšímu incidentu, ve kterém sehrají Avengers nešťastnou roli. Politické tlaky vyústí ve vytvoření systému zodpovědnosti vedenému vládní organizací, jež na tým super-hrdinů dohlíží a řídí ho. Nová skutečnost Avengers rozdělí na dva tábory. Jeden vede Steve Rogers, jež hájí svobodu Avengers, aby mohli bránit lidstvo bez vládních zásahů. Druhý vede Tony Stark, který překvapivě zastává myšlenku vládního dohledu a zodpovědnosti. Připravte se vybrat si svou stranu a přidat se k non-stop akci na dvou frontách. (Falcon)

(více)

Videa (34)

Trailer 2

Recenze (1 239)

Matty 

všechny recenze uživatele

Film by se klidně mohl jmenovat Avengers 3 (pokud oželíte Hulka a Thora). Zavádějící název je nicméně jeho nejmenší problém. K zemi táhne Občanskou válku kvantum postav, mezi nimiž bratři nedovedou vyvolat a udržet stejné jiskření jako Joss Whedon. U mnohých aktérů je příliš zjevné, že jsou zde jen proto, aby mohli sehrát větší roli v některém z příštích marvelovských filmů (stěží půlminutové WTF cameo Marisy Tomei, Martin Freeman, William Hurt). Nejnosnější antagonismus, přiživovaný při každém jejich filmovém setkání, tedy nevraživost Starka a Rogerse, je pak naplno rozehrán až v závěru, byť dost šikovně, abyste přinejmenším chvíli váhali, kdo držet pěsti. Poslední akt, kdy se různorodé vyprávěcí vzorce (týmová akce, whodunit, špionážně-politický thriller) spojí do poměrně ústrojného celku, výsledný dojem hodně vylepšuje i přes nezanedbatelnou idiocii padouchova uvažování (anebo proč dělat věci jednoduše, když svůj plán můžete založit na předpokladu, že se určitá postava po odhalení určité informace zachová určitým způsobem). Mnohem jistější než ve vztazích mezi superhrdiny jsou bratři v akčních scénách, uspokojivě rozmanitých a přehledných, a v promyšleném zatajování a odhalování informací (takže budete i se znalostí zbytečně moc prozrazujícího traileru až do konce něčím překvapováni). Akce na druhou stranu vždy trvá déle než je třeba a nejepičtější scéna je do filmu vsazena vyloženě jako odměna pro fanoušky, kdo zhlédli všechny dosavadní tituly z marvelovského univerza. Po chvíli se z ní stává únavně dlouhý superhrdinský showrell (co všechno umí, předvádějí hlavně Ant-Man a nový Spider-Man), který ani jeho aktéři neberou příliš vážně a za každou větší ránu se svému soupeři pro jistotu omluví (jen chudák Rhodes dopadne trochu hůř, než by odpovídalo celkovému pojetí scény). Hlavně, že při ní neumírají nevinní civilisté, jejichž existenci Avengers konečně vzali na vědomí. Po předchozích filmech tento záchvěv humanismu působí jako neupřímná snaha vyhovět poptávce proměňující se podle nálady společnosti. Občanská válka ani ničím víc než poctivou snahou vyhovět poptávce není. Kromě vyšších nároků na diváka, který se tentokrát musí orientovat v motivacích a cílech opravdu VELKÉHO množství postav, marvelovský vesmír obohacuje zejména o další postavy, méně již o neotřelé inspirační zdroje (a stylistické volby) a nečekanou organizaci vyprávění (jako Návrat prvního Avengera). 80% ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hm tak tudy cesta nevede, zatim nejslabsi film o Kapitanovi. Ocenuju, ze se tvurci snazi o civilnejsi rovinu, celej film se bere vic vazne a je zde pokus o nejaky rozvijeni charakteru jednotlivejch postav. Bohuzel to zustalo na puli cesty, takze zjednodusene receno se da rict, ze tu mame dalsi Avengers, jenze bez akce a bez zaporaka. Co si budem povidat, Bruhl je mozna schopnej herec, ale tady je naprosto zbytecnej a zaverecny, jakoze uzasny odhaleni, o co tu vlastne jde, je prinejlepsim trapny. Problem taky je, ze i kdyz se tu rozviji charaktery jednotlivejch postav, tech superhrdinu uz tu je proste moc, aby dostali poradne prostor, takze kolikrat se mi stavalo, ze jsem si rikal, kam zmizla nejaka postava, kdyz tu jeste pred peti vterinama byla. Nehlede na to, ze i kdyz se vic mluvi, nez bojuje, furt se resi ty stejny sracky, co uz v x filmech pred timhle. Co se tyce akce, za zminku stoji mozna fajn uvod, vcelku uchazejici zaver a pak jedna mega bitka uprostred filmu, ktera ale vinou nacpani sem vsemoznejch novejch postav vyzniva spis usmevne. No a zbytek je proste lehce se tahnouci a misty nudnej balast, kterej kdyby nevznikl, tak se vlastne nic nestane, navic 150 minut je fakt smrticich, na to, ze tvurci nemaj poradnej pribeh ani moc akce, tak by si bohate vystacili na 90 minutach. ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Dalšího velkého spojení tolika komiksových postav jsem se bál, ještě do dneška mi totiž nabíhá kopřivka při vzpomínce na druhé Avengers. Tentokrát je to jinak. Třetí Kapitán Amerika má zase o něco temnější tón: superhrdinové musejí odpovídat za své činy, když při jejich mačo manévrech umře víc nevinných, než těch vinných - podobně jako tomu je u Batmana se Supermanem. No a celkem překvapivě se jakžtakž povedlo ono vyvážení mezi hlavními a především vedlejšími postavami, mezi nimiž nejvíc zazáří Ant-man s novým Spidermanem. I možná proto ta závěrečná (ač solidně vyhrocená) férovka mezi Stevem a Tonym působí komorněji a né úplně finálově, oproti velkolepé a sakra zábavné patnáctiminutovce, v níž - POZOR, ZMĚNA! - na opuštěném letišti si dávají všichni hrdinové vzájemně do držky. Jojo, nejlepší moment. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Zápletka je zdánlivě logickým vyústěním elitářského a arogantního chování víceméně všech Avangers. Zdánlivě proto, neboť překlenout ohromnou propast mezi naivními a zábavnými bojůvkami z předchozích filmů a globálně sociálně politickým kontextem vyžaduje oslí velemost takových rozměrů, že ho prostě ani za nějakých pětačtyřicet minut filmové stopáže nelze postavit v potřebné kvalitě a pevnosti. Není divu, že když se pak scénáristé snaží po vratkém můstku převézt náklaďáky velkých myšlenek, většina nákladu skončí v propasti. A to torzo, které se dostane na druhou stranu, už budí pouze nervózní úsměvy na tváři. Ale vidět to lze celkem bez újmy, protože alespoň ty bitevní scény a spousta drobných vtípků za něco stály. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Captain America: Corporate Wars. Tretí Kapitán už len matne pripomína film. Je to jeden ultra drahý trailer na Spider-Mana, Black Panthera, dvojku Ant-Mana a milión hračiek a ďalších filmov, z ktorých mnohé budú tiež len reklamami na ďalšie filmy. Vlastne to už pripomína skôr klikaciu hru na mobile, akýsi multimiliónový farmville, z ktorého človek ani už nemá radosť, len to kliká, lebo to včera klikal a aby to mohol klikať aj zajtra. Prvý krát som pocítil, ako sa asi cíti bežný divák, keď náhodou zájde na komiksový film. Toto sú vyše dvojhodinové orgie odkazov na komiksy a postavy bez akejkoľvek hĺbky - s jediným účelom, aby sa v jednej scéne pobili a aby sa predstavili/pripomenuli pred ich ďalšími filmami. Kým ešte predošlý Winter Soldier mal aspoň nejakú atmosféru (štylistická hra na 70s paranoju), toto nie je nič, iba fádna šeď bez chuti navyše nasnímaná otrasnou kamerou, ktorá robí akčné scény maximálne neprehľadné. Podobne ako pri Avengers 2 je scenár hrozný bolehlav nesúrodých dejových línii, kvanta zbytočných postáv a neschopnosti držať sa ucelenej premisy. Celá prvá hodina by sa dala vystrihnúť (resp. lepšie by fungovala ako koniec Avengers 2), zvraty sú tu ako z najhoršej telenovely, motivácie postáv ploché až smiešne a plán hlavného zloducha (kde má sakra masku???) stojí z veľkej časti na náhode a šťastí. Bez spoilerov možno povedať, že zjavne aj scenáristom bolo jasné, že v tom príbehu nič nefunguje, tak tam dodali niekoľko samoúčelných línií, ktoré sa v konečnom dôsledku ukážu ako úplne zbytočné. V tomto filme Kapitán stratil všetku svoju osobitú atmosféru (a ako postava svoj charakter) a zredukoval na korporátnu prehliadku merchendisingu. Toto nie je film, ale reklamná kampaň na ďalšie filmy a produkty. Ak by tam nakoniec nevtrepali Spider-Mana, neviem si predstaviť, aké utrpenie by bolo pozerať to. Incredible Hulk a Thor 2 boli zrejme horšie filmy, ale tretí Kapitán ma na rozdiel od nich vyslovene nasral. ()

Galerie (267)

Zajímavosti (122)

  • Tržby ze severoamerických kin byly 408,1 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových pak dosáhl 1155 milionů. (NIRO)
  • V jednom interview sa Daniel Brühl (Zemo) vyjadril, že rozpočet filmu bol tak obrovský, že by sa z neho dalo natočiť aj 20 iných filmov. (MikaelSVK)

Související novinky

Natočí režisér Johna Wicka marvelovku?

Natočí režisér Johna Wicka marvelovku?

04.08.2022

Chad Stahelski (John Wick, 2, 3) má – jak vidíte – plné ruce práce s řízením jedné velmi populární akční série, to ale neznamená, že se mu mezitím v Hollywoodu nehrnou další projekty. Zejména po… (více)

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

10.06.2022

Nejdůležitějším projektem Marvelu v příštích pár letech bude podle všeho reboot Fantastické čtyřky. Do třetice všeho dobrého to totiž chce mít Kevin Feige správně, a podle posledních drbů by se… (více)

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Black Widow nabírá starého známého?

Black Widow nabírá starého známého?

18.09.2019

Následující článek obsahuje spoilery k Avengers: Endgame, pokračujte tedy na vlastní nebezpečí. Už příští rok se dočkáme první sólovky pro postavu Black Widow v hlavní roli se Scarlett Johansson. Ve… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno