Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zpočátku romantický příběh o lásce Roba a Betty se postupně stává začátkem konce mužského protagonisty, když ze zaměstnání přinese celou mrtvolu (zatím nosil jen části lidského těla) a společně ji pomilují. Nicméně ani pak není Betty spokojená a svého snoubence opustí…
Tento poloamatérský snímek německého režiséra Jörga Buttgereita si získal svou proslulost během let, kdy se obaloval do hávu nepodložených legend. Je skvělým důkazem, jak se může film proslavit jen na základě „orální“ reklamy. Bez jakékoliv kampaně se stal Nekromantik vyhledávaným kouskem pro všechny zvrhlíky i obdivovatele neoficiální kinematografie (to už dnes o Buttgereitovi neplatí, o čemž svědčí i podpora Goethe Institutu).
Režisér vsadil na atraktivní téma erotické náklonnosti k nebožtíkům, protože obecenstvo dychtí po nechutnostech. Nekromantik 1 i 2 měl neuvěřitelný úspěch. První díl byl do konce 90. let zakázán v polovině evropských zemí. U druhého dílu chtěla německá cenzura zničit i negativ filmu. Nakonec se z něho stal předmět seriózního zájmu, a tak se dnes setkáváme s výklady, že jde o metaforu neschopnosti komunikace nebo že jsme svědky podobenství o nebezpečí AIDS a důležitosti bezpečného sexu, anebo také že Nekromantik je podobenstvím o rozděleném Německu. Bohužel jako minulý rok v případě filmu Kanibal holocaust (1979) i letos musíme upozornit na reálné scény zabíjení zvířat, které režisér očividně používá jen pro navození realistické atmosféry (např. Robova koupel s vyhřezlými kočičími vnitřnostmi). Naopak zábavně působí neumětelské triky jako rozpůlení lidské hlavy. Ale Buttgereit má již své slavnější předchůdce: Buio Omega (1979) (známější pod názvem Demencia) od Joa D´Amata nebo Macabro Lamberta Bavy.
Schraňování lidských ostatků a erotická vzrušivost smrti je, ať chceme nebo ne, součástí naší společnosti. (Festival otrlého diváka)

(více)

Recenze (136)

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Veľká nemecká šialenosť a romantická nekro-úchylnosť, ktorej podivnosť a emocionálny zážitok výrazne umocňuje hudba trojice Kopp-Lorenz-Walton, dokresľujúca film idúci vlastnou cestou s netradičným spôsobom vyprávania, neskĺzavajúci do zabehnutých a tradičných vôd. Nekromantik vo mne zanechal stopu. Stopu myšlienky. ()

foundation 

všechny recenze uživatele

Dost husta uchylovina pri ktorej niektore sceny vazne stoja za to aby ste tie ostatne pretrpeli. Originalitu, vynimocnost alebo nieco podobne si v tom zrejme niekto najde ale ja k nim patrit nebudem. Na druhej strane uznavam ze podobnych veci je naozaj iba velmi poskromne. Za seba hovorim ze vidiet sa to oplatilo aj ked iba raz. Zabudnut sa na to bude dat uplne jednoducho. ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Nedávam tomuto filmu ( ? ) nízke hodnotenie preto, lebo je nechutný a zvrátený, ale preto lebo je to nudný bullshit, ktorý tak dobre ako sa rozbehne, tak na prd aj zastane. Záverečný finish, by som ale kľudne mohol dať do kolonky ´´kto neuvidí, neuverí´´ a to som si myslel, že som v kinematografii zhliadol snáď všetko divné. ()

fleker 

všechny recenze uživatele

.."když mate navečer kam složit hlavu, dobrýho přitele, co vas vytahne ze srabu a milujici bytost, ktera vas od srdce obejme.... ...máte vohromný štěstí, který jentak někdo nemá" , pronesla kdysi jedna velmi moudrá šlapka a měla recht......tím spíš když ste kost a kůže, na hlavě téměř lysej, chybí vám pravý voko a posledni tři roky ste stravili pod zemi... přiběh vášnivýho nekrofilantropa jasně a přehledně dokazuje, že smrtí život rozhodně končit nemusí... ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Ťažká úchylárna oscilujúca niekde medzi romantickým filmom a nekrofíliou. Ako psychológa ma zaujímal tento "experiment" aj z toho psychologického hľadiska a z tejto stránky je tu naozaj čo rozoberať:) Snažil som sa v tom hľadať nadhľad a tendenciu šokovať, hoci niekedy to bol naozaj ťažký hardcore kde ide sranda bokom (napr."maznanie sa" s mačacími vnútornosťami vo vani). Pár "komediálnych" scén je fakt skvelých (napr. keď dvaja radostne poskakujú po lúke za doprovodu fest romantického klavíriku a pohadzujú si pri tom vnútornosti), ale to musíte akceptovať a pristúpiť na "trochu" zvrhlý humor (ako človek , ktorý zbožňuje staré filmy P. Jacksona som nemal problém:). Oceňujem tiež realistické efekty,masky a množstvo drobných detailov, ktoré vhodne dopĺňajú či psychologické pohnútky hlavného (anti)hrdinu alebo celkový dej (všimnite si napr. koho má týpek vyveseného po stenách). NEKRomantik je shocker a v tomto smere mu nie je čo vytknúť!!! Dal by som aj 3,5*/5, ale nechcem Wormboyovi posielať svoj psychologický posudok..:))) ()

Galerie (36)

Související novinky

ČSFD skvadra zpět na Sitges Film Festivalu

ČSFD skvadra zpět na Sitges Film Festivalu

08.10.2019

Po úspěchu loňské filmové výpravy se čtyřčlenný ČSFD tým opět vydal na nejvýznamější festival pokleslých žánrů na světě. Hororoví fandové Filmmaniak, RUSSELL, Goldbeater a POMO (na spodní fotce zleva… (více)

Jste Otrlý divák?

Jste Otrlý divák?

16.02.2006

Když nepočítáme sledování odpoledních telenovel, je jediný způsob, jako to zjistit: sebrat se a jít do pražského kina Aero na některé - a nebo rovnou na všechny - snímky uváděné v rámci přehlídky… (více)

Reklama

Reklama