Reklama

Reklama

Reggie (Reggie Bannister) sa stále nevzdáva, dlhé roky je posadnutý jediným - nájsť priateľa Mikiho (A. Michael Baldwin), ktorý sa pred rokmi stratil a konečne sa pomstiť démonickému Dlháňovi (Angus Scrimm), ktorého ešte dlhšie rovnako márne prenasleduje. Aj teraz, v púštnej pustatine narazil na jeho démonické gule a zviedol s nimi neľútostný boj.  Ale je to všetko pravda? Reggie sa odrazu prebúdza na vozíčku, vedľa neho je dlho hľadaný Mike a má pre Reggieho samé zle správy, pred nedávnom ho totiž našli potulovať sa v púšti, okrem toho mu lekári diagnostikovali demenciu a navyše mu Mike historkám o jeho dobrodružstvách neverí. Fakt je jeho život v niekoľkých posledných desaťročiach len ilúziou, alebo je to len ďalšia lesť v podaní jeho najväčšieho nepriateľa? (beso74)

(více)

Recenze (49)

choze 

všechny recenze uživatele

Tragédie. Tahle série je pro mě jedna z největších hororových srdcovek a její zakončení po 37 letech (!) a to za příslovečných pět minut dvanáct (těsně před smrtí Anguse Scrimma, bez kterého by to nešlo) pro mě bylo hororovou událostí roku. Bohužel, po zhlédnutí posledního dílu si přeju, aby nikdy nevznikl. A to ze dvou důvodů - obrazově vypadá až odporně lacině a co hůř, je naprosto o ničem. Už první a čtvrtý díl byly pořízeny za směšné peníze, ale rozhodně nevypadaly jako mix homevidea se starou počítačovou hrou. A už trojka a čtyřka poněkud natahovaly sérii a přitom tlačily na její trademarky, které se okoukávaly, takže pětka měla už dopředu regulérně vystřílené střelivo a to, co nabízí, z principu nepřekvapí a nevzruší, ať už jde o nové (obří) zabijácké koule, další návrat starých známých, který tolik potěšil už ve trojce, nebo zástup Dlouhánů a la MATRIX RELOADED. Obzvlášť když těch pár nových nápadů zabíjí nenápaditá realizace, viz. úvodní honička Hemicudy s koulemi. Přestárlý Dlouhán už také žádný strach nenažene a byl velmi špatný nápad, že tu toho nažvaní víc než ve všech předchozích dílech dohromady - Dlouhán nemá mluvit, má jen hláškovat. Ve výsledku tu fungují jen dvě věci - hudba a nostalgie, které u téhle série kráčí ruku v ruce. Závěrečné posezení starých kamarádů v obrněné Hemicudě mě přece jen dojalo. Milovaná kultovní série se - krajně neuspokojivě, ale přece jen - uzavřela. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Tak. Máme tu závěr(?) slavné (jen mezi milovníky béčkových horrorových bláznivin) P série. Jsem sice zvláště v tomto V díle, asi nejvíce zmatený, co je a co není realita, jestli něco takového v této sérii vůbec existuje, ale uživám si to rozhodně víc, jak předchozí Zapomění. Což mě někdy rozčiluje. Jak to mám tedy bráti? Části, v domově důchodců jsou reál a uchvatné megakoule, ničící jedním zásahem mrakodrap, či Dlouhán, nabízející na férovku Reggiemu dohodu, ne? Tak to ani omylem! To bych vás pane autore, musel zaživa vykastrovati rezavým nožem a bez umrtvení. CGI pomoc v některých efektech mi vůbec nevadí, i když je docela nezvyk, sledovati tento jediný díl v HD, páč předchozí filmy mám jen v obyč. ok kvalitě.;-) Hudba je stále klasa a byť považuji závěr. rapovou skladbu za poněkud mimo mísu pro tuto sérii, tak to ve výsledku zase takové pohoršení, není.;-) Koule jsou zde už naprosto a s přehledem totálně devastační a nepohrdnou už ani koněm.;) Nápad s liliputánským hercem, který mezi ty smrsklé skřety (made in Tall-man) squelle zapadne, je žůžo. Dokonce ani special quest star v mezititulkové scéně..Rocky mi nedělá šťávy. Odtud ten nápad II. s DT, Susannah. Sexykočka Dawn/Jane, jejíž představitelka se zvláštní shodou náhod jm. Dawn, jest příjemným bonusem a jinak se v podstatě vrací, všichni staří (což v tomto díle, platí doslova) známí. Jen se modlím, ať nějakého kreténa nenapadne spáchati remake apod., páč jak tu mnozí píší, bez Anguse Scrimma (a vlastně i ostatních), to je nemyslitelné. Paradoxně je dobře, že tato série, nesypala velké milióny a tím pádem snad hned tak nepadne do oka, nějakému tomu producentovi, co neví, co roupama zkurviti. P.s. úvod s chlápkem, co Reggiemu ukradne auto v poušti, je na 100% Hajzlík jeden, ale takový konec jsem mu nepřál.;) A rozhodně oceňuji, že tato série nemá prequely, spin-offy apod. Jako Child´s Play. Odmítám tomu od 4 říkati, Chucky. Jde se prostě dál v ději. Sice jsou IV a V v podstatě hl. pro zaryté fandy, ale to není handicap. Spíše to, že tato série není pro běžného konzumenta. Ufff. Zabralo mi to 4h, ale jsem rád, že mám konečně jeden z H dluhů (co se týče komentářů) splacen. Uživatel obitus, to vystihl přesně.;-) Jo a nezapomeňte si pozorně přečísti (tuším od II) závěrečné upozornění, co vás čeká, když tyto filmy z Phantasm série, budete nedovoleně kopírovati, dále rozšiřovati apod. Něco podobného má i série Critters, byť v poněkud jiném smyslu.;-) ()

Reklama

malylada 

všechny recenze uživatele

Nebudu zastírat, tahle série kultovního hororu pro mě znamená více, než mnohem známější Pátky 13tého a podobně. Každý díl se točil po x letech a vždy znamenal jakousi nostalgii. O tomto pátém dílu se mluvilo dlouho a osobně to byl nejočekávanější horor letošního roku. Nedělal jsem si nějaké iluze o kvalitě, neboť Phantasm nepatřil k těm komerčně úspěšným hororům. Nicméně trošku zklamaný jsem, přece jen ta lacinost z toho jde znát, ale scénář je chaoticky a studio si mohlo více pohrát s filmem. Děj a triky jsou kámen úrazu, ale na druhou stranu vidět všechny herce po x letech zanechává stopu na srdíčku. Reggie táhne celý film jako za mlada a má své momenty a čekal jsem to celé horší. Akce je pořád dost a jako fandovi díky za to.......5/10 ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Najdlhšie očakávaný, no zároveň aj očakávateľne najslabší PHANTASM, ktorému 4* rád doklepnem z nostalgického potešenia. A možno je lepšie, že sa séria končí v takomto menšom štýle, než keby sa ju pokúsili komerčne vydojiť / zrebootovať, ako to býva pri iných hororových značkách. Mňa to stále bavilo, štýl predchádzajúcich filmov sa nestratil a ako taký malý trip do minulosti to bolo dosť fajn, takže kritizovať nebudem. Ten film sám o sebe nemal ľahkú cestu a je úprimne cielený na fanúšikov, bez toho, aby bral nejaké všeobecné divácke ohľady. Aj keď ani predošlé Phantasmy vlastne neboli nejako divácky prívetivé a dejovo uhladené. Takže pozor.. Balls are back ;) ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Nezostarli iba herci, ale aj samotný PHANTASM ako taký. Má to presne tie isté problémy, ako OBLIVION, čiže kecy a kecy. Doby druhého dielu sú nenávratne preč a moderný kabát nevyhovuje zase všetkým starým kultovkám. Možno to, čo mohlo snímok vylepšiť, sa ukáže iba na pár sekúnd v závere. Ďalšiu časť nečakám, aj keď sme predsa len v časoch, keď nič nieje nemožné. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (2)

  • Film bol venovaný pamiatke Angusa Scrimma, ktorý stvárnil "Tall Mana" vo všetkých piatich filmoch. (BlackTom)
  • Prvý zo série, ktorý nebol natočený krstným otcom Phantasmu Donom Coscarellim. Ten sa podieľal iba ako spoluautor scenára. (Paldiny)

Reklama

Reklama