Reklama

Reklama

Žraloci ve městě

(TV film)
  • Austrálie Sharks in the City: Bull Sharks in the Backyard
Austrálie, 2011, 45 min

Obsahy(1)

Na jihu Austrálie probíhá rozsáhlý výzkum života nebezpečného žraloka bělavého, který dokáže žít ve slané i sladké vodě. Problémy s tímto tvorem řeší také obyvatelé texaského pobřeží v Mexickém zálivu... Na jihu Austrálie, poblíž města Brisbain, se nachází Gold Coast – Zlaté pobřeží. V prosinci roku 2002 tam v jednom z četných, uměle vytvořených brakických jezer došlo k napadení mladého muže žralokem bělavým. Mladík napadení nepřežil, stejně tak jako – v podobných podmínkách – o něco později čtyřiasedmdesátiletý muž, který si do jezera šel brzy ráno zaplavat.
Odborník na žraloky Jonathan Werry chce zjistit, jak se tito žraloci pohybují, kde se nejhojněji vyskytují, a kde je tudíž nebezpečí jejich střetu s člověkem největší. Žralok bělavý, v dospělosti dosahující délky až 3,5 m, může žít v obou vodách – slané i sladké – a to díky tzv. osmoregulaci, schopnosti vyrovnávat hladinu soli. Místní starosta je toho názoru, že nemá cenu lidem zakazovat koupání v ústích řek, v jezerech a v oceánu, protože by si měli sami uvědomit nebezpečí, které jim hrozí, když vstupují do přirozeného prostředí tohoto predátora. Místní pracovníci soudí, že střety lidí s těmito žraloky jsou prostě nevyhnutelné. Jonathan Werry jich několik chytil, označkoval, změřil a znovu vypustil do systému kanálů, přehradních hrází a umělých jezer, aby lépe sledoval jejich pohyb a způsob života.
Na druhém konci světa, v texaském Corpus Christi u Mexického zálivu, existuje stejný problém, který si ale lidé stále ještě nepřipouštějí. Vyrůstají tam nové rezidenční čtvrti přímo na pobřeží nebo hlouběji na pevnině, spojované sítí kanálů, v nichž se také vyskytují žraloci bělaví. Každoroční soutěž v lovu žraloků, Sharkathon, kdy je kořist chycena, vyfotografována a znovu vypuštěna do vody, ukázala, že jejich počty stoupají. Za pouhé tři dny jich soutěžící vylovili 85. Vyskytují se zejména v místech, kde se řeky vlévají do zálivu. Je už také známo, že čím dospělejší jedinec je, tím lépe snáší slanou vodu. (oficiální text distributora)

(více)

Galerie (4)

Reklama

Reklama