Reklama

Reklama

Fotograf

  • angličtina Photographer (festivalový název) (více)
Trailer 2
Česko, 2015, 133 min (Alternativní 130 min, Televizní verze: 86+87 min)

Kamera:

David Ployhar

Hrají:

Karel Roden, Marie Málková, Zuzana Vejvodová, Václav Neužil ml., Jitka Sedláčková, Vanda Károlyi, Jenovéfa Boková, Vilma Cibulková, Marika Procházková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V příběhu se vracíme k některým osudovým křižovatkám turbulentního života hlavního hrdiny (Karel Roden), člověka, který je obdařen nejedním výjimečným talentem, živelností a vášní. Všechny tyto vlastnosti mu přinesly slávu i odmítání, lásku i zradu, zástupy obdivovatelů i osamocení. Středem Janova života vždy byly ženy. Ať ty, které pózovaly před objektivem jeho fotoaparátu, nezřídka postavy až pitoreskní, či ty, jež ho obklopovaly v  soukromí. Dcery, manželky, milenky, sexuální přítelkyně, intelektuální obdivovatelky. Jedny nezištně milující a oddané, jiné podváděné a zhrzené, další sdílející s rozkoší jeho bouřlivý život. Ale i takové, které s proslulým umělcem toužily spojit svou budoucnost, posedlé touhou zkrotit jeho svobodomyslnost, sdílet s ním jeho majetek, talent i geny. Exempláře všech těchto ženských typů jsou pikantním kořením mimořádného filmu, který je příjemně hořkou komedií s erotickými prvky. (Bioscop)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (484)

Radko 

všechny recenze uživatele

Sklamaný nie som, no prekvapený tiež nie. A od výnimočného diela ukazujúceho umelcov život čakám prekvapenie, nápad, invenciu. Niečo doteraz nepoznané. A to je môj problém s Fotografom. Pred časom som totiž čítal obsiahly rozhovor s pánom Janom Saudkom, ako ho o všetko odrbala jeho niekdajšia životná múza. Nuž a tento film bol len obrazovým sprievodcom k uvedenému interview. Na to aby nudil je Roden príliš dobrý herec a Saudek príliš skvelý slovný i situačný eskamotér. A zároveň slovný i erotický neštandard, takže oko a ucho diváka sa neskutočne baví. Preto napriek zabijackej dĺžke bol film znesiteľný aj pútavý. Nemohol som sa ale zbaviť dojmu, či bol nutný odstrel jednej ambicióznej vychytralej dámy, na úkor ukázania Jána ako výlučne umením žijúceho pána, práve týmto spôsobom. Preto hviezdička dole. ()

Mikita 

všechny recenze uživatele

Proč že jsem se vůbec dívala? Ani nevím, zda mi víc vadilo téma či rozvleklé zpracování, které spoléhalo na to, že to je prostě téma, co potáhne. Sázka na jistotu, která stejně podává jen subjektivní pohled na životy jedné zvláštní rodiny. 2 dílná TV verze byla opravdu velmi rozvleklá. Roden však skvělý a důvod nevraživosti byl vysvětlen dokonale. Dítě s jinou? Ta bolest byla úplně hmatatelná. ()

Reklama

ivishka 

všechny recenze uživatele

Skoro přesně to, co jsem od tohoto filmu mohla očekávat. Plno sexu, převrácené filozofie a smutného pohledu do hercova - tedy fotografova - dětství. Neberte mě špatně, jelikož Karel Roden odehrál svou roli skvěle. Ale úvod filmu s podáním ruky jakože "mistr" předává herci svá úchylácká moudra, aby je dokázal věrohodně interpretovat, načež na konci opět podobná scéna s potutelným úsměvem "mistra".... Jelikož hlavní roli hrál jeden z našich nejlepších českých herců, musím se ptát sebe sama - je zvrácené, že mi ani trochu Roden nepřipomínal chlípného 80tiletého úchyláka nad hrobem? Mnohem snesitelnější by bylo, kdyby se stopáž zkrátila na obyčejných 80 minut a zbytečně nezabíhala do detailů. Dost mě mrzí, že jsem nešla v kině na jiný snímek. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Možná to není pravdivé, možná je to povrchní a primitivní zábava založená na obcování, hláškách a veselých scénkách, možná jo. Nicméně Roden i ta paní, co hraje Sáru, mi přišli fakt výstižní a docela dobře jsem se při koukání bavil ("Jarka z Vlkový? No jo! Jarka z Vlkový!"). Jo a Roden má Saudka nastudovaného totálně - gesta, mimika, styl řeči... No a Chlumeckého ZOO hudba, výborný retro výlet. Za mně dobrý (komentář po 1. polovině). ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Vůbec nesouhlasím s hodnocení zdejší předních bodohoničů, kteří si bodíky nahonily v dobách počátku fungování ČSFD a už vůbec ne s majitelem tohoto webu Pomem....film naprosto perfektně ukazuje na českou fotografickou žumpu a jako fotograf musím uznat, že jsem moc rád za podobný snímek. Myslím, že mistr Saudek rozhodně věděl, do čeho jde a do příběhu měl možnost zasahovat. Hodnocení POMA o tom, že pan Saudek má z filmu ostudu mi přijde hodně mimo mísu, ostudu mají spíše ti, kteří se na něj jako paraziti pověsili a krom toho kolem a kolem další fotografové v naší stoce, kteří žijou jen z toho, že se snaží někoho kopírovat, aniž by měli své vlastní nápady. Snaží se napodobovat techniku a styl, jsou spokojeni s technicky kvalitními snímky na úkor emocí, příběhu a atmosféry. Obdivujeme cvaky fotografů, kteří přístroji za statisíce cvakají ženský, přírodu, zvířata v pralesích, ale opomíjíme prvek umění a vyprávění obrazu....vše je jen technická folie, která překryla to hlavní z tvorby, pocit sebeuspokojení, sdělení a emoce. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (17)

  • Jan Saudek svůj spor o licenční smlouvu, která se týkala práv pořizovat reprodukce z jeho děl, v roce 2012 vyhrál. (markyzgero)
  • Ve snímku si kromě představitele hlavní role Karla Rodena zahrál i jeho bratr Marian Roden, který ztvárnil menší roli příslušníka StB. (majky19)
  • První verze filmu, sestříhaná podle původních představ režisérky Ireny Pavláskové, měla tříhodinovou stopáž. (vasosak)

Reklama

Reklama