Reklama

Reklama

Válka očima dětí

(TV film)
všechny plakáty
TV spot
Česko, 2014, 58 min

Režie:

Aleš Koudela

Scénář:

Martin Pekárek

Obsahy(1)

Válka jim vzala dětství. Šest příběhů dětí z válečných konfliktů po celém světě. Jejich vyprávění odhalují, jak prožité hrůzy poznamenaly bezbrannou dětskou duši. Film přináší svědectví o válečných zločinech, které byly na dětech spáchány a které už asi nikdo nikdy nepotrestá. V tvůrčí producentské skupině Lenky Polákové byl natočen televizní dokument, který se věnuje tématu války. Dívá se na ni z pohledu dětí, nechtěných účastníků válečného konfliktu. Scenárista Martin Pekárek a režisér Aleš Koudela zachytili šest příběhů těch, kteří na vlastní kůži, během svého dětství, v různých dobách a na různých místech světa poznali válečné nebezpečí.
Bez ohledu na vzdálenost v čase jsou stále živé vzpomínky pamětníků, kteří se v dětství stali očitými účastníky bombardování Drážďan, byli dětmi v době bitvy na Dukle, v době války ve Vietnamu, nebo v bývalé Jugoslávii či v Čečensku, stejně palčivé je svědectví o osudech dětských vojáků během války v Kongu.
„Společně s Alešem Koudelou jsme natočili několik dokumentů o válkách v různých historických dobách, přitom jsme se začali zajímat o osudy dětí, které byly vrženy do abnormální situace, již nezavinily a se kterou se musely po svém vyrovnat," vysvětluje Martin Pekárek motivaci, která vedla k natočení dokumentu, a dodává k tomu: „Uvědomili jsme si, jak rychle hrdinové našeho filmu dospěli a jak na celý zbytek života právě válka ovlivnila jejich vnímání hodnot i následného vývoje světa."
Tento dokument byl uveden v předpremiéře v rámci doprovodného programu Dnů NATO 2013 v Ostravě. Už tehdy vyvolal velkou diskuzi a dočkal se uznání. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (3)

dkas 

všechny recenze uživatele

Působivý dokument. Líčí hrůzy války z pohledu dětí, co již dávno dětmi nejsou, ale ty hrůzy v nich prostě zůstanou. Úžasné jsou záběry z jednotlivých konfliktů, dodává to na syrovosti. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Velmi působivý dokument! Určitě by se hodil z tohohle dokumentu udělat cyklus o více dílech. Projektu i pojetí o válkách, ve kterých trpí zejména děti, by rozhodně prospěl, aby se o tom dozvěděla širší veřejnost. 100% ()

Reklama

Stealth2 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument, majstrštyk !!! Nejvíce na mě zapůsobily výpovědi vietnamců, ten konflikt byl totální peklo....pamatuji se na zprávy v televizi z té doby jako dítě, mám je před očima ještě dnes. Fakt skvělá práce !!! ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama