Reklama

Reklama

Válka očima dětí

(TV film)
všechny plakáty
TV spot
Česko, 2014, 58 min

Režie:

Aleš Koudela

Scénář:

Martin Pekárek

Obsahy(1)

Válka jim vzala dětství. Šest příběhů dětí z válečných konfliktů po celém světě. Jejich vyprávění odhalují, jak prožité hrůzy poznamenaly bezbrannou dětskou duši. Film přináší svědectví o válečných zločinech, které byly na dětech spáchány a které už asi nikdo nikdy nepotrestá. V tvůrčí producentské skupině Lenky Polákové byl natočen televizní dokument, který se věnuje tématu války. Dívá se na ni z pohledu dětí, nechtěných účastníků válečného konfliktu. Scenárista Martin Pekárek a režisér Aleš Koudela zachytili šest příběhů těch, kteří na vlastní kůži, během svého dětství, v různých dobách a na různých místech světa poznali válečné nebezpečí.
Bez ohledu na vzdálenost v čase jsou stále živé vzpomínky pamětníků, kteří se v dětství stali očitými účastníky bombardování Drážďan, byli dětmi v době bitvy na Dukle, v době války ve Vietnamu, nebo v bývalé Jugoslávii či v Čečensku, stejně palčivé je svědectví o osudech dětských vojáků během války v Kongu.
„Společně s Alešem Koudelou jsme natočili několik dokumentů o válkách v různých historických dobách, přitom jsme se začali zajímat o osudy dětí, které byly vrženy do abnormální situace, již nezavinily a se kterou se musely po svém vyrovnat," vysvětluje Martin Pekárek motivaci, která vedla k natočení dokumentu, a dodává k tomu: „Uvědomili jsme si, jak rychle hrdinové našeho filmu dospěli a jak na celý zbytek života právě válka ovlivnila jejich vnímání hodnot i následného vývoje světa."
Tento dokument byl uveden v předpremiéře v rámci doprovodného programu Dnů NATO 2013 v Ostravě. Už tehdy vyvolal velkou diskuzi a dočkal se uznání. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (3)

Stealth2 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument, majstrštyk !!! Nejvíce na mě zapůsobily výpovědi vietnamců, ten konflikt byl totální peklo....pamatuji se na zprávy v televizi z té doby jako dítě, mám je před očima ještě dnes. Fakt skvělá práce !!! ()

dkas 

všechny recenze uživatele

Působivý dokument. Líčí hrůzy války z pohledu dětí, co již dávno dětmi nejsou, ale ty hrůzy v nich prostě zůstanou. Úžasné jsou záběry z jednotlivých konfliktů, dodává to na syrovosti. ()

Reklama

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Velmi působivý dokument! Určitě by se hodil z tohohle dokumentu udělat cyklus o více dílech. Projektu i pojetí o válkách, ve kterých trpí zejména děti, by rozhodně prospěl, aby se o tom dozvěděla širší veřejnost. 100% ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama