Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden za všechny aneb takhle si to Dumas určitě nepředstavoval! ... Čtyři sluhové a čtyři mušketýři jsou jednou z nejúspěšnějších komedií skupiny Les Charlots. Tentokrát se představí jako alter ego nejslavnější čtyřky světa. Jako sluhové čtyř mušketýrů se starají o to, aby se jejich slavným pánům nic nestalo, zdárně splnili své úkoly a vlastně za ně udělají veškerou práci a mnohdy jim dokonce zachrání život. Děj není třeba popisovat, snad jen zdůraznit, jak originálně je tento příběh vyprávěn. Například scény s kardinálem a jeho úlisným špehem páterem Josephem, který je při získávání informací nepřekonatelně vynalézavý, si asi Alexander Dumas takhle nepředstavoval... Les Charlots vznikla ze slibné hudební skupiny francouzských komediálních herců, která se proslavila především v sedmdesátých letech. Nejpopulárnější však byly jejich humorné písně a originální parodické komedie, které se ve své době staly zejména pro mladé kultovními filmy. (Česká televize)

(více)

Recenze (94)

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Nejsem a nikdy jsem nebyl velký fanda "Bažantů". Tento filmek jsem si dal kvůli tematice mušketýrů. A proč ne? Nebylo to zlé pojetí. Škoda, že se trochu více nezapracovalo na původním příběhu a i když byl na pozadí, více neseděl. Jinak hezký druhá dějová linie, která klidně mohla být čtenářům i diváků klasiky skryta. Stran komediální stránky průměrné. Semtam se člověk pousměje, ale na tento typ zábavy jsem asi už starý. Nemrzí, ale nenadchlo. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Parodie na Dumasovi mušketýry nepovažuji za úplně nepovedené. Má to vtipná místa, i když ne ve všem mi humor Bažantů sedí. Občas to zachází do situací, které nepovažuji za vtipné a hodné smíchu, ale zase se musí ocenit určitá odlehčená hravost. A tak zjišťujeme, že nebýt sluhů Plancheta (Gerard Rinaldi), Mousquetona (Gerard Filipelli), Bazina (Jean Sarrus) a Grimauda (Jena-Guy Fechner), tak by se mušketýři nemohli proslavit. Svými úskoky zatápěli všem nepřátelům D'Artagmana (Jena Valmont), Athose (Yvan Tanguy), Porthose (Gib Grossac) a Aramise (Georges Mansart). Další postavy: královnina komorná Constance (Josephine Chaplin, která nemůže zapřít, že je setrou Geraldine), král Ludvík XIII (Daniel Ceccaldi), královna Anna (půvabná Catherine Jourdan), které tak rád sloužil Bazin převlečený za Angelinu, největší protivník kardinál Richelieu (Bernard Haller) spolu s přisluhujícím neschopným Rochefortem (Jacques Seller) a páterem Josefem (Paul Préboist), kterého považuji za trochu nešřastnou postavu vůbec. A nemůže je zastavit ani Bastila. ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Bažanty jsem měl jako mladý vcelku rád a viděl jejich filmů několik. Čtyři sluhové a čtyři mušketýři byli trochu výjimeční. Na rozdíl od ostatních jejich filmů se přifařili ke známému příběhu čtyř mušketýrů a lehce jej zparodovali. Což sice není úplně můj šálek kávy, ale jako mladému se mi to líbilo. Teď jsem to spíše náhodou viděl znovu a můžu psát komentář. Pro dospělého ty vtipy byly o poznání méně vtipné a často spíš nudné a trapné. Z jejich filmů měl rozhodně nejlepší výpravu, ale o to v jejich filmech nejde. Nakonec nechávám slabší tři hvězdy a na pokračování - Čtyři sluhové a kardinál se dívat raději nebudu. Nicméně jejich filmy Velký Bazar a Blázni ze stadiónu si pamatuji dobře a líbily se mi mnohem více. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tři mušketýři nikdy nepatřili mezi moji nejvyhledávanější filmovou „látku“, ale byl jsem zvědavý, jak si s tím poradí čtveřice maníků z Les Charlots. No úplné zklamání to nebylo, ale jak již bylo řečeno, pánové to pojali dosti odlišným způsobem, než jsem byl u jejich předchozích filmů zvyklý, ubylo kvalitních humorných situací a tak to v mých očích vypadalo dost rozpačitě. Lhal bych, kdybych tvrdil, že jsem se tu párkrát nezasmál (zvláště při soubojích s gardisty), ale jinak jsem se u sledování i dost nudil. Josephine Chaplin byla ale okouzlující a tak mi to alespoň částečně vynahradila. Pořád se to ale udrželo v průměrných vodách. 50% ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Pátý film s Les Charlots a první, který paroduje slavné Dumasovy mušketýry. Režie se ujal osvědčený francouzský režisér komedií (trilogie o Fantomasovi) a historických filmů (Hrbáč, Kapitán, Ve službách krále a Tří mušketýrů z roku 1953). Pod jeho taktovkou vniklo obrovské překvapení. Čtyři sluhové jsou příjemnou parodií s inteligentním situačním humorem. Především zparodovaná bitva čtyř mušketýrů s gardisty a následné honění sluhů po statcích v okolí na počátku filmu je podle mě vůbec nejlepší scénou ze všech filmů s Les Charlots. Vypíchnout se ještě musí podobně zahraná scéna v hospodě, kdy opět mušketýři se sluhy stojí proti přesile gardistů. [2247. hodnocení, 74. komentář, 67%] ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama