Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na konci 14. století jsou Země Koruny české zmítány tyranií a násilím. Jan Žižka a skupina jeho žoldnéřů jsou najati na ochranu králova zástupce. Jan prokáže skvělé strategické a bojové schopnosti. Následně je pověřen službou pro samotného krále, Václava IV. Zemi ale ve skutečnosti ovládá Jindřich z Rožmberka, nejbohatší velmož království. Jan dostává další delikátní úkol: unést Rožmberkovu snoubenku Kateřinu. Tím se nevyhnutelně zaplétá do vysoké politiky. Od té chvíle nemá na vybranou. Musí bojovat. Janovy žoldácké hodnoty se otřásají v základech. Vášeň, vina, chtíč i pomsta se stávají hnací silou jeho boje za spravedlnost a rovnoprávnost obyčejného lidu. V této době se z nájemného žoldnéře stává legenda. Rodí se vojevůdce, který bude bojovat za vše, v co věří. Historický film Petra Jákla vypráví o počátcích husitského vojevůdce Jana Žižky na pozadí bouřlivých událostí roku 1402. (Bioscop)

(více)

Videa (10)

Trailer 3

Recenze (1 028)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Rozhodne ne zklamání! Škoda, že se autoři filmu nerozhodl zda chtějí Gladiatora, Statečně srdce nebo krvavy syrový středověký snímek z univerzálního prostředí. Film jde všemi směry, za mě romance ani Anna nefungují,ale vše ostatní celkem ano. Prostředí krásné,hudba a nádech odpovídající době. Při závěrečné scéně si člověk uvědomí,že tu materiál na něco většího byl... přesto mírné překvapení. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

On je docela problém, když nejméně zajímavou postavou je samotný Žižka. Vážně, to někdo na základě tohoto filmu cítí k jeho osobnosti nějaký respekt nebo obdiv? Za celé dvě hodiny jsem neměl ani tucha o tom, proč bych mu měl fandit, čím byl tak výjimečný, a proč je takový borec. A to jsem Čech. Neumím si absolutně představit, co si z toho mohl odnést průměrný zahraniční divák. Určitě za to nemůže Ben Foster, ale spíše scénář, který z něj sice dělá badass žoldáka, ale s jeho "legendou" neumí vůbec pracovat, což je škoda (nemluvě o absolutně nefunkční romantické lince). A to je škoda, protože třeba mocenské hrátky fungovaly velmi slušně (Schweiger mi neuvěřitelně sedl) a celkově se film podařilo natočit na hodně solidní úrovni. Jákl má můj obdiv za to, jak sehnal peníze a dal dohromady spoustu talentovaných lidí. Příště bych jen ocenil, kdyby k tomu přidal kvalitního scénáristu, a možná i zkušenějšího režiséra. Protože ten chlap má talent a s jeho pomocí by česká tvorba mohla jít hodně nahoru... ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Koukám, že jsem jeden z mála, kdo filmu dal pět hvězd. Ale přitom mám pro to hned několik důvodů. Ano, mohl bych bědovat nad tím, že příběh byl ze začátku mírně zmatený a musel jsem hodně dávat pozor, abych pochopil, kdo má v tom středověkém světě jaké zájmy a proč ten dělá tohle a tamten zase ono. A ano, také bych se mohl vztekat nad kamerou během akční scén, která byla více než zmatená a chvíli jsem ani já sám nevěděl, co se kde děje a jestli vítězí dobro nad zlem nebo obráceně. Stejně tak bych si mohl hledat tisíc a jeden důvod, proč je ve filmu historicky něco na hraně nebo minimálně s pochybností. Já bych si třeba pochybovat rozhodně nedovolil, vzhledem k tomu, že na filmu pracoval uznávaný historik a z té doby toho navíc není ani moc známo. Já jsem ale všechny tyto důvody pustil z hlavy. Proč? Protože Petr Jákl natočil příběh jednoho z nejdůležitějších Čechů, přidal naprosto boží drsnou středověkou atmosféru a celé to nechal zaobalit do nádherného hudebního podkresu, kterému vládne klasická "Ktož jsú boží bojovníci" na několik variací. Natočil ho Hollywoodskou formou, s dobrými světovými herci, kde všichni jsou naprosto skvělí. Plus Ben Foster mě coby Jan Žižka vysloveně nadchl a Sophie Lowe jako Kateřina stejně tak. Natočil to v českém prostředí, v české přírodě a s českými hrady, které krásně nasnímal, čímž představil naší zemi celému světu. No a také světu představil to, o čem jsem mnoho let snil. Tedy to, že i my máme výraznou středověkou historii, kterou stojí za to znát, nebo o ní minimálně vědět. Ve světě, který pomalu ani neví, kde Česká republika je, je tohle příjemná vzpruha a entuziasmus Petra Jákla prodat film i do Ameriky z tohoto filmu činí unikát, který se horko těžko může zopakovat. A pokud ano, tak to bude druhý zázrak, protože první se vznikem tohoto filmu již stal. Pro to všechno dávám filmu pět hvězd. Odvyprávěl jeden z mnoha velkých příběhů naší historie a udělal obří službu naší zemi. Jakému jinému filmu bych měl dát pět hvězd víc, než Janu Žižkovi Petra Jákla? Teď už jen doufat, že lidi si film užijí a nebudou nad ním moc polemizovat. A když už, tak v tom smyslu, že je to alespoň donutí zjistit si o té době trošku víc a ne být hned etablovaný historik, jako se tady mnozí projevují. Egoisticky si hledat důvody, proč film zkritizovat, je totiž vlastnost, která nám rozhodně není cizí. Přitom si to tento film rozhodně nezaslouží. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $20,3milióna║ Tržby USA $1,374,325║ Tržby Celosvetovo $4,418,699▐  Tržby za predaj Blu-ray v USA ║ Tržby za predaj DVD v USA ║ Petr Jákl má teda odvahu, to sa mu musí nechať. Pustiť sa do takéhoto pre Česko vysokorozpočtového filmu z takým dosť slušným medzi národným obsadeným. Nuž čakal som že to bude viac zadŕhať ale nakoniec si Jákl natočil asi skôr pre také svoje potešenie svojho českého Gladiátora. takže fajn. Vo veľa momentoch je to dosť porovnateľné ale samozrejme nie na tej zas oslnivej úrovni. V celku to ale šľapalo a aj bavilo.  /60%/ ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se velmi těšil, neboť zpracovává jeden z nejzajímavějších věků Evropy. Středověk na konci 14. století byl u nás brutální. Z této doby vznikla spousta filmů i her a moc rád se právě sem jejich prostřednictví vypravuji a vracím. Tento film měl brutální marketingovou kampaň a moje očekávání byla vysoká. Bohužel je třeba si říct, že se nijak zásadně nepovedl. Trochu se obávám, že si zde Petr Jákl ukousl příliš velké sousto. Měl jsem pocit, jako bych seděl v restauraci a dostal vynikající a totálně vymazlený krvavý steak, který by byl ovšem pouze velikosti padesátikoruny a ten byl utopený nechutnou univerzální hnědou omáčkou. Nedobré vaty je tady strašně moc. Výběr herců mi také nepřišel zrovna nejšťastnější. Měl jsem pocit, jako by byla snaha dostat sem co nejvíce známých tváří a až následně se vybíralo, jakou roli komu dát. Co se hlavních postav týče, tak mi tam seděla do své role snad jen Sophie Lowe.  Největší problém však mám s nosnou dějovou linkou, která je poměrně chaotická, prapodivně se v ní skáče a děj není zkrátka až tak zajímavý. Průšvih to určitě nebyl, ale nejedná se o film, který byste komukoli doporučili. [60 %] ()

Galerie (84)

Zajímavosti (50)

  • Součástí filmu se také staly některé zbraně a dobové kostýmy z Vávrovi trilogie z 50. let Za tu dobu navíc kostýmy chytily patinu, což bylo dle slov režiséra Jákla pro film výhodou. [Zdroj: ceskenovinky1.eu] (CANNIBAL)
  • Na filmu se jakožto odborný konzultant podílel historik Prof. PhDr. Jaroslav Čechura, DrSc. [Zdroj: ceskenovinky1.eu] (CANNIBAL)

Související novinky

Finále Plzeň 2022 se blíží!

Finále Plzeň 2022 se blíží!

22.09.2022

Už po 35. se uskuteční filmový festival Finále Plzeň. Oslavy českého filmu budou v západočeské metropoli probíhat od 23. do 28. září. Během šesti festivalových dní můžete zhlédnout největší trháky… (více)

ČSFD Award pro Bena Fostera

ČSFD Award pro Bena Fostera

08.09.2022

Při příležitosti uvedení nejdražšího českého filmu do kin přinášíme všem filmovým fanouškům radostnou zprávu o udělení “ČSFD Award” americkému herci Benu Fosterovi, představiteli Jana Žižky. Foster,… (více)

Krásné Vánoce a PF 2022!

Krásné Vánoce a PF 2022!

24.12.2021

Přestože bylo letos velkých filmů obecně méně, protože kina začali otvírat až na konci května a Tomu Cruisovi se ještě nechtělo riskovat s Mission: Impossible 7 a Top Gunem, dočkali jsme se několika… (více)

Michael Caine oznámil konec kariéry

Michael Caine oznámil konec kariéry

16.10.2021

Aktualizace: Tak se zdá, že se herec těšil na důchod předčasně. Později svá slova změnil a jeho zástupce potvrdil, že hodlá pracovat i nadále.   Původní zpráva: Smutná zpráva z britských ostrovů.… (více)

Reklama

Reklama