Reklama

Reklama

Straight Outta Compton

  • Česko Rapeři z Comptonu (více)
Trailer 2
USA, 2015, 147 min (Director's Cut: 167 min)

Režie:

F. Gary Gray

Hrají:

Jason Mitchell, Corey Hawkins, O'Shea Jackson Jr., Aldis Hodge, Neil Brown Jr., Lakeith Stanfield, Paul Giamatti, Orlando Brown, Allen Maldonado (více)
(další profese)

Ulice kalifornského Comptonu bývaly jedním z nejnebezpečnějších míst v Americe. Právě tady, v místě, jehož život řídily drogové gangy a pravidelné policejní šťáry, se narodila pětice kluků, kteří odsud dokázali vypadnout. Ze své frustrace, nenávisti a naštvání se rozhodli vyzpívat. Stvořili žánr zvaný „gangsta rap" a skupinu N. W. A., která patří k nejkontroverznějším hudebním sestavám historie. Režisér F. Gary Gray o ní natočil nekompromisní životopisné drama plné skvělé muziky a ostrých textů. (Cinemart)

(více)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (323)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Za 4 rudé, ale po pravdě s dost odřenýma ušima.. On sice ten dohled Doktora a Ledové Kostky dodává filmu zdání legitimity, ale na druhou stranu, kdo už o téhle bandičce něco slyšel ten minimálně tuší, že se tu kluci vykreslili až okatě moc mirkodušínovsky. Natočené je to parádně, má to pár kulervoucích scén a herci jsou obsazeni charakterově tak přesně, že se jeden nestačí divit (hlavně teda Jackson Jr. dost rozmazává hranici mezi filmem a realitou), ale pořád je tam taková ta pachuť toho, že to je celé spíš jen parádní marketingový tah. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Motivační snímek o chlapcích z násilného prostředí, kterým se povedlo se z tohoto prostředí dostat prostřednictvím zpívaných (spíše říkaných) násilnických písní. Lehce romantizující, zejména ke konci, kdy všichni už nechali nelegální činnosti, stali se řádnými umělci a našli si věrnou lásku. Zatímco dříve fetovali a souložili jak o život. Tak tenhle bod je v rozporu se skutečnými životopisy skupinky zpívajících psanců. Stejně jako je malinko legrační to jejich bouření se proti zlé a nenávistné společnosti plné rasismu, když většina z nich v reálu - dle Wikipedie - studovala na uměleckých školách. Takže jim ta odporná měšťácká společnost dala vzdělání, které jim pomohlo bouřit se proti ní. No, nic nového pod sluncem. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Nejsem velký fanoušek Hip Hopu a Rapu, ale nevadí mi. F. Gary Gray vnesl do filmu ducha a v tomhle žánru natočil definitivně nejlepší film. Na jednu stranu gangsterka o černoších, kteří to nemají v Americe lehké, na druhou stranu zrod nynějších hvězd na Hip Hopové scéně. Junior Ice Cube táhne celý film, ale potěší i mladý Snoop Dog či Doctor Dre. Hodně se zde nadává, příběh je poutavý a samotné akce na hotelích po koncertu jsou správně divoké. Drsný, smutný, poutavý příběh, který pár krát vyvolal husí kůži. Fuck the Police. Vyjímečný zážitek, který musím zaplatit zlatem. 90% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Máte rádi rap? Říkají Vám něco jméno Ice Cube, Dr. Dre? Znáte pojmy East Coast a West Coast? A hráli jste GTA San Andreas a milujete ho. Tak to zde asi budete jako doma a toto životopisné drama plné rebelujících černochů, proti zlým bělochům si plně užijete. Pokud však neholdujete ani jednomu z výše zmíněného, bude pro Vás snímek pouze sondou do amerického rasismu a bude se Vás snažit přesvědčit, že žádný černoch přeci nemůže být padouch. Já si užil slušnou atmosféru 90. let amerického předměstí (a zavzpomínal na zmíněné GTA) i velice dobré herce. Zbytek bohužel není mou krevní skupinou a proto jsem si velkou část snímku (převážně všudypřítomný rap) moc neužil. Kvality filmu však upřít nemohu. ()

Foox 

všechny recenze uživatele

Velmi realistický pohled na příběh grupy N. W. A. s minimálním zásahem do skutečných událostí, je skvělou výpovědí jedné specifické generace, která sice nebyla vůbec vzorná, ale na druhou stranu policejní škatulkování a brutalita se na ní nedozírně podepsaly. I přes nezasvěcenost dokáže film bez problémů strhnout, dojmout nebo i vzbudit sympatie. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (85)

  • Film nebol premietaný v Comptone, pretože Compton nemá žiadne kino. (Real Tom Hardy)
  • Kostymérka Kelli Jones uviedla, že sa scenár neustále menil, a to doslova zo dňa na deň. Často sa jej stávalo, že napr. v piatok dostala telefonát, že scény z bazénovej párty sa budú natáčať v pondelok, čo znamenalo, že dovtedy musela zohnať zhruba 400 plaviek v štýle 80. rokov. Uviedla, že nemala ani jediný víkend voľný, že to bolo šialené. (Real Tom Hardy)
  • Zo skupiny NWA boli členmi gangu len Eazy-E a M.C. Ren. Patrili ku Crips, konkrétne k odnoži Kelly Park Compton Crips. Štvrť Kelly Park bola spomenutá v dialógu, kedy sa E (Jason Mitchell) pýta Dreho (Corey Hawkins), či si spomína na Rena z Kelly Parku. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Universal překonal dvoumiliardový rekord

Universal překonal dvoumiliardový rekord

17.08.2015

Utržit na americké půdě 2 miliardy dolarů za rok se hollywoodskému studiu podaří jen výjimečně. Nejrychleji se na tuhle metu vyškrábali Warneři, kteří ji v roce 2009 zdolali 25. prosince, teď ale… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno