Reklama

Reklama

Rudá mašina

  • USA Red Army (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Celovečerní dokument Rudá mašina (Red Army) pojednává o Sovětském svazu a o nejúspěšnějším uskupení sportovní historie - o hokejovém týmu Rudá armáda. Příběh, vyprávěný z pohledu jeho kapitána Slavy Fetisova, popisuje přerod národního hrdiny do role politického nepřítele. Film, který zachycuje jak období SSSR, tak i ruské, zkoumá to, jak se ve sportu odráží společenská a kulturní hnutí, a hledá ve vzestupu a pádu týmu Rudá armáda paralely s vývojem Sovětského svazu. Rudá Mašina je pozoruhodný příběh studené války na zimních stadionech, a muže, který se vzepřel mocnému aparátu a umožnil celým generacím Rusů cestu ke změnám. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (102)

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Totální šlupka a to to bylo ještě vlastně povrchní a kdo by kdy řekl, že mne dojme dokument o hokeji? 10/10 Jediné mínus je, že mne štve proč něco podobného neumíme natočit u nás? Vždyť v době, kdy RUdá mašina dávala rozdílem třídy týmům z NHL, my měli jedinej mančaft na světě, co jim mohl konkurovat... ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Fetisova a jeho hokejovou generaci pamatuji docela dobře. Nikdy jsem nepochyboval, že jsou to otroci vycepovaní k mistrovství takovou dávkou drilu, jaká je u civilizovaných národů nepředstavitelná. Tichonova jsem ocenil jako psychopata, třeba když na střídačce nadšeně poskakoval a tleskal když jeho tým zvýšil na 9:0. Neporazitelní byli tihle mužici asi čtyři sezóny, pak dominovali už jen tzv. amatérskému hokeji, a ani to ne bez výkyvů. S potěšením jsem rok za rokem pozoroval, jak ruský kasárenský dril stagnuje, zatímco "normální" hokej se poučil a vyvíjel. A jak přibývaly ruské porážky, konkrétně Fetisov se stále jasněji projevoval jako zlý a záludný chlap. On byl výborný v ofenzívě, ale když ho soupeř přinutil dělat to, co většinou obránci dělají, to už tak skvělý nebyl. Zuřil a mstil se. --- Dokument hodnotím nízko, protože mnoho neřekne a příliš zobe Fetisovovi z ruky. Já Fetisovovi nevěřím ani slovo. Myslím spíš, že to byla právě jeho hrubost, která z něj udělala napřed asistenta Tichonovovi, potom kverulanta při odchodu na Západ, a nakonec asistenta Putinovi. Hrubost v Rusku platí. ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele

Kdybych o (sovětském) hokeji vůbec nic nevěděl, asi budu nadšený. Jenže dokument jednostranně vychází z povídání Vjačeslava Fetisova a temných stránek jeho i SSSR se dotýká "diplomaticky" (tedy krom diktátorského trenérství Tichonova, tam to zjevně bylo osobní). Raději manipulativně ždíme emoce vlezlým sledováním slzavých pohledů při prohrách (Lake Placid 1980), výhrách (ZOH '84), "zradách" či jiných tragédiích. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Fakticky ideální výukový materiál pro ty, které sport vůbec nezajímá. Na základě nejbrutálnějšího hokejového stroje na vítězství uvidíte síť složitých mezilidských vztahů, politiku, psychologii, historii, specifický systém tréninku, mentalitu atd. v komplexních SOUVISLOSTECH. Propojení ideologie do herních systémů, jakožto odraz kultury a hodnot je opravdová vědecká perlička. Ruský fanatický kolektivistický přístup, kde lidská bytost je nástrojem v rukou božích (putinových) byla účinná v době studené války, ale co teď s ní v současném světě? Na příkladu legendárního V. Fetisova uvidíte tu vnitřní nejistotu současného Ruska. Chtějí si vzít z minulosti to dobré, jenže nechápou, že úspěch se hlavně postavil na tom zlém... . Současné generace ruských hokejistů by pod tyranem Tichonovem nevydrželi ani den. Nemohou po nich chtít něco, co patřilo do starého světa. Výsledky národního týmu na OH (částečně i MS) a vývoj KHL dokumentují nestabilní - nelogický koncept celého Ruska roku 2015 nejen v ledním hokeji. 86%. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument z pozadí slavné ruské hokejové pětky. Škoda, že jediným, kdo nabízí trochu osobnější výpověď je Fetisov, který působí naprosto arogantně a nesympaticky. Krutov a Kasatonov se bavit odmítají, Larionov a Makarov vůbec nejsou pozváni, takže to ani jinak nešlo a dokument by se vážně mohl jmenovat spíš Sláva. Po shlédnutí mi to nedá a vážně nechápu, proč zrovna Fetisov usiluje o to, aby ruští hráči mohli odcházet hrát do ciziny až po dosažení určitého věku. Mohlo to být ještě zajímavější a komplexnější, ale i tak to určitě stojí za podívání. Nahlédnutí pod pokličku ruské sborné se často nevidí... ()

Galerie (35)

Reklama

Reklama