Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Katastrofický film o souboji s ničivou vlnou v norském fjordu Geiranger, inspirovaný skutečnými událostmi. Zkušený geolog Kristian se chystá s rodinou opustit malebné město Geiranger. Přístroje umístěné v jednom z horských masívů nad fjordem zachytí znepokojivá data. Ve chvíli, kdy se rozezní poplašné sirény, naplní se Kristianova nejhorší můra. On i jeho blízcí mají přesně 10 minut, než je zasáhne obří vlna spuštěná sesuvem půdy. Začíná souboj s časem i živly. Vlna přenáší postupy klasických amerických katastrofických filmů do malebného a drsného severského prostředí. (Film Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (163)

Figu 

všechny recenze uživatele

Jeden film rozdělenej na dvě úplně jiný půlky. Jsou to poloviny před a po vlně. Do doby než městečko spláchla divoká voda vše klapalo jak mělo. Napínák, plnej očekávání, proloženej zajímavostma o "životě" hor, kterej je tím pravým předvojem před pohromou. Jenže jak pohroma nastala a voda odtekla o barák dál, šlo všechno do sraček. Zřejmě došly prachy, pač když už pomalu před pádem kamení svítalo, najednou světlo zmizelo kamsi do prdele a točilo se v nepřehledné tmě, která byla maximálně osvícená tak plápolajícíma ohýnkama, který vlastně ani nevím co tam v takovým množství dělaly, když se tam prohnala louže jako kráva... No spousty nesmyslů a otazníků nám to nabídlo, i tak na Norskej katastrofickej biják solidní špás! 60% ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je to vlastně San Andreas v norském provedení. Hrdina není svalovec, ale tatík od rodiny, vědec, který i s postelí váží běžných 80 kilo. Tsunami se vizuálně povedla hezky a dobrých dvacet minut jsem křečovitě mačkal opěradlo křesla, takže hodnotím kladně. Jinak tedy pokus o akci v americkém stylu, který se zdařil na pěkných 75%. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

2* na doporučení jsem zkouknul i tento kousek od norských tvůrců, kteří chtěli oživit katastrofický žánr i svou netradiční geologickou zvláštností. Jinak však to pojali podle standardních postupů a nepřináší vůbec nic nového. Efektnost rozhodně nestačí nahradit plochý scénář a celkově to nestačí ani na průměrné hodnocení. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 0 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Velmi solidní Norská jízda, pohrávající si s myšlenkou katastrofického následku po pádu utržené hory do jezera. Velmi dobrá práce po dějové i efektní rovině. Zbytečný patos a lechce nelogické chování se ale najde (Přece nenechám malou dceru utíkat o záchranu se sousedem proto, abych zachránil jeho ženu uvízlou mezi auty? Logicky se snad postarám o dceru a ženu ať si zachrání dotyčný soused, případně záchranu provedu společnými silami) a je toho víc. Všechny tyhle faily jsou ale v rámci žánru naprosto běžné a snad i nutné zlo k tomu, aby se odehrálo něco víc a přitvrdil se strach a panika. Jinak je to velmi atmosférický biják, který s přehledem konkuruje miliardovým Hollywoodským blokáčům. Kvalitní pobaveníčko. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Norové ve formě!! The Wave je velmi strhující katastrofický survival s parádními sekvencemi ( Až lituji, že jsem si nepočkal na kino v Lednu). Úvod je lehce pomalejší, klasické navázání kontaktu s postavami a blížící se hrozba, ale jakmile příjde na scénu lavina, která s sebou strhne 80 metrovou vlnu Tsunami v malém odlehlém Norském městě, tak je po srandě. Evakuace,chaos,panika toho největšího kalibru!! Roar Uthaug má talent na vytváření napětí i atmosféry a zaručuji vám, že 20 minut v středě filmu se nebudete moct ani nadechnout, vyslovíte 45 sprostých slov, zpotíte se a možná vám potečou i slzy jako mně. Po hodině The Wave promění subžánry v Postapo,což lehce začne připomínat Španělské Lo Impossible. Šlape to hezky, fungují emoce i empatizmus. Jsem překvapen jak slušné to bylo. 80% ()

Galerie (52)

Zajímavosti (9)

  • Kvôli scéne, v ktorej sa snaží zachrániť rodinu zo zatopeného hotela, trénoval hlavný predstaviteľ, Kristoffer Joner, s inštruktormi freedivingu zadržanie dychu pod vodou na tri minúty. (ambron)
  • Natáčelo se v Norsku a Rumunsku. (Cheeker)
  • Film je založen na situaci, která může nastat. Skalní masiv Åkerneset je v neustálém pohybu a sledují ho geologové. Jedna z trhlin se rozšiřuje o 15 centimetrů za rok. Na jaře roku 2013 byla zaznamenána prasklina, která se rozšiřovala o 0,2 až 0,4 milimetru za den. Pokud by došlo k sesuvu, vyvolal by vlnu tsunami vysokou několik desítek až stovek metrů, která by zasáhla několik měst a vesnic ve fjordu. (Cheeker)

Související novinky

Scandi II – horký severský koktejl filmů

Scandi II – horký severský koktejl filmů

12.01.2016

Druhý ročník festivalu Scandi nabídne od 13. do 19. ledna přehlídku špičkových severských filmů v komplexním distribučním „cloudu": 13 filmů v deseti českých kinech, 41 VOD titulů na portálech… (více)

Bitva cizojazyčných filmů začíná

Bitva cizojazyčných filmů začíná

25.10.2015

Poslední měsíce filmového roku vždy patří hlavně oscarové líhni. Americké snímky se předhání v tom, kdo urve nejvíc pozornosti, to samé ale dělají i celovečeráky ze zbytku světa, které touží po… (více)

Reklama

Reklama