Reklama

Reklama

Chungking Express

  • Hongkong Chongqing senlin (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Hongkongský snímek CHUNGKING EXPRESS režiséra Wong Kar-waie je v odborných kruzích považován téměř za kultovní záležitost. Milostný příběh s kriminální zápletkou je natočen v "asijsky hbitém" tempu a zároveň je dramaturgicky značně rozvolněn. Snímek je považován za vrchol režisérova specifického a formálně svobodomyslného stylu, ve kterém např. kameramané snímají jednotlivé obrazy téměř výhradně z ruky. Zachycuje milostné trable dvou policistů, kteří se vyrovnávají s tím, že je opustily jejich partnerky. Lehce načrtnuté příběhy slouží k stylově čisté a působivé studii, stylizovaně zachycující všednodenní život. Film je složen ze dvou nezávislých příběhů o lidech z okraje společnosti nebo o lidech pro společnost zcela bezvýznamných, jako jsou pašeráci drog nebo prodavačky v bufetu. Vyprávějí o samotě uprostřed davu, o neschopnosti komunikace a nenaplněné lásce. Zároveň je snímek oslavou hektičnosti přelidněného Hongkongu, "města tisíce přistěhovalců", jak se někdejší britské kolonii přezdívalo. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (119)

mm13 

všechny recenze uživatele

Formálne novátorský, vo svojej dobe priam revolučný? Určite! Ale viac než to ma fascinuje sviežosť, ktorú si tento snímok dodnes zachováva. Spletitý príbeh? Možno. Ale možno sa mi len tak veľmi páčilo strácať sa v ňom. Než došlo na "o čom", už som sa naplno viezol na "o kom". A skôr než kvôli desiatkam poľahky prehliadnuteľným detailom a skrytým finesám sa ku Chungking express budem vracať pre jeho pohlcujúcu atmosféru a kvôli v tom najčistejšom možnom zmysle slova živočíšnym postavám. Zas ma raz dostali. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Pro mě velký filmový přešlap. Netušil jsem, že Kar-wai Wong do svých filmů nerad umísťuje děj, předpokládal jsem, že přítomnost policistů a pašeráků drog v jednom filmu bude mít nějakou souvislost, předpokládal jsem, že druhá polovina filmu bude alespoň v něčem navazovat na tu první, jenže nestalo se tak. Ó, ta zpropadená očekávání! Chungking Express je čistý art s někdy podivnými, někdy ukňouranými postavami, které občas jednají hodně nesmyslně. K údajnému kouzlu tohoto filmu jsem si zkráka nenašel cestu. 4/10 ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Ať dělám, co dělám, filmy tohoto typu se mě nechtějí ani dotknout. "Vše má svoji lhůtu spotřeby", se praví ve filmu - lhůta tohoto filmu se mi spotřebovala ještě před jeho koncem. Místo 30 švestkových knedlíků je možno si dát 30 ananasových konzerv, ale proč, když mám rád zrovna ty knedlíky... A přitom ta ruční kamera snímající pohyblivé objekty byla tak slibná... ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Chvílemi mě zasněně melancholická atmosféra Wongova majstrštyku míjela a taky jsem si díky němu vypěstoval doživotní alergii na Mamas and Papas,jenže... Ten film má prostě kouzlo.Styl,jakým je natočený,dalece převyšuje jeho obsah,ale ve dvou nesourodých příbězích dvou různých policistů je tolik vjemů,tolik nevyrčenýc pocitů,tolik magické exotičnosti,že z něj můžu čerpat ještě několik dní.Navíc žeru Tonyho Leunga.Takže vlastně velká spokojenost a druhé zhlédnutí jisté. 85 % ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Opätovne pozerať Wongové filmy s odstupom rokov je ako milovanie s tou istou ženou vášho srdca po dlhom období -> v pamäti máte každú krivku jej tela, každý vzdych v láskavom objatí vášne ... a predsa náhle zistíte, že i keď vo vašich rukách leží stále rovnaký diamant, "zrazu" žiari ešte krajšími a plnšími farbami, ponúkajúc nové, vzájomne ďaleko viac obohacujúce chvíľe ako dávne mesiace dozadu... . ()

Galerie (74)

Zajímavosti (22)

  • Quentin Tarantino podpísal zmluvu s Miramax špeciálne na založenie vlastnej vydávacej spoločnosti, aby mohol dostať Chungking Express k širšej verejnosti. (Bilkiz)
  • Pieseň "California Dreaming" od Mamas and Papas sa objavuje v oboch príbehoch vo vzťahu k ženským protagonistkám. Vyjadruje ich túžbu odletieť do slnečných miest. Spájajú ich aj obrazové motívy ako obuv, tmavé okuliare a zábery, v ktorých obe snívajú. (Biopler)
  • Dva príbehy v jednom filme sú v kontraste. Prvý sa odohráva na polostrove Kowloon, čiastočne v rámci chátrajúcej budovy Chungking Mansions. Druhý príbeh sa odohráva na ostrove Hongkong, na opačnej strane zálivu ako Kowloon, a to v blízkosti stánku Midnight Express. Distribučný názov filmu spája v jednej fráze lokality oboch príbehov. (Biopler)

Reklama

Reklama