Reklama

Reklama

Mel Gibson se ve filmu Blood Father představuje v roli bývalého člena motocyklového gangu "Hells Angel" Johna Linka, kterého právě propustili z vězení. Svobodu si ale neužije příliš dlouho - jeho 16letá dcera Lydie se dostane do problémů s drogovými dealery poté, co je namočena do krádeže špinavých peněz. Nevinná Lydie si na útěku před nimi neví rady, a tak se rozhodne pro zoufalé řešení - zavolá otcovi, jenž není jen motorkář, ale i bývalý opilec a narkoman. Ti dva se navíc řadu let neviděli a nerozešli se úplně v dobrém. Lydia však pod otcovou ochranou stále vidí svou nejlepší šanci na přežití. Když se tedy John rozhodne udělat po letech první správnou věc i za cenu možného návratu do vězení a své dceři pomoci, krvavá cesta může začít... (Bohemia MP)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (394)

Matty 

všechny recenze uživatele

Příjemně věcný revenge thriller. V sobotu večer na Nově splní svůj účel, ale fanouškům béček, která neřeší množství sprostých slov ani počet mrtvých, zřejmě nenabídne stejné uspokojení jako filmy ještě více nekompromisní a hlásící se k trashové tradici s větší hrdostí (třeba Gibsonova Odplata). Patetický rozměr opětovného shledání a sblížení otce a dcery se Richetovi sice daří omezit tím, že vztah ústřední dvojice pojímá trochu jako v buddy movie, ale přes všechen cynismus a černý humor (viz hned úvodní vtípek s nakupováním nábojů, který je ovšem v zásadním rozporu s tím, jak nekomplikovaně jsou zbraně pojímány ve zbytku filmu) je pořád patrné, že tématem filmu je rodina a odpuštění. Na výchovné dialogy naštěstí vzhledem ke krátké stopáži nezbývá mnoho času a Gibsonův táta navíc většinu dceřiných hříchů odbývá slovem „fuck“ pronášeným s různou intonací. Richet ví, kdy vyprávění nakopnout akční scénou a vzdor předvídatelnosti zápletky dokáže párkrát překvapit alespoň nečekaným střihem (do toho, co se odehrává ve filmu promítaném v kině) nebo nervností, s jakou jsou nasnímány a sestříhány běžné konverzace (takže si neustále uvědomujeme, že hrdiny tlačí čas). ___ Jestli se o některých rolích tvrdí, že byly napsány herci přímo na tělo, v tomto případě to platí bezezbytku (třebaže jako předloha posloužila kniha) a autobiografický aspekt mi zároveň přijde na celém filmu nejinspirativnější. Gibson hraje vyléčeného alkoholika, bývalého člena motorkářského gangu, který měl tolik problémů se zákonem, že sebemenším prohřeškem riskuje porušení podmínky a návrat za mříže. Před společností, ve kterou ztratil jakoukoli důvěru, se skrývá ve westernové krajině nikoho u mexických hranic. Teprve dcera v nesnázích jej přiměje oprášit vojenské uvažování a zabijácké schopnosti, které nakonec nejsou něčím, zač by se měl stydět, nýbrž užitečnou pojistkou pro případ nouze a připomínkou časů, kdy skutečně žil (nejen přežíval). Nikdy nevíte, kdy váš obytný přívěs přijede rozstřílet skupina naštvaných Mexičanů (k dobru filmu třeba připsat, že hrozbu zde představují také neonácci) a vy budete muset vzít spravedlnost do svých rukou. Problémová minulost vám v podobné situaci přijde vhod. Není přitom podstatné, kolik škody napácháte a kolik mrtvol za sebou zanecháte, pokud tím pomůžete rodině. Jinými slovy, pokud jste – jako Mel – kdysi byli padouši, neznamená to, že byste se kvůli tomu měli až do konce života trápit. Blood Father bude těžko filmem, který spasí Gibsonovu kariéru, zároveň ale nabízí mnohem víc (provinilé) zábavy než jiné projekty, jež jsou v zásadě jen psychoterapií herce nebo tvůrce. 65% ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Krásná poušť, ale ten zbytek se jí moc nevyrovnal. Ani ten Diego Luna s kruhy pod očima už na mě nefunguje jako dřív. Všechno je takové... standardní, země se nepohnula. Ani vlastně nevím, která scéna měla být emocionálním vrcholem filmu, zajímalo by mě, jestli to věděl aspoň Jean-Francois Richet. Myslím si, že dceru měla hrát jiná herečka. ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

(58%) Rozhodně jsem se na tohle dílko těšil, ne, že ne. Mela Gibsona mám rád, není pochyb o tom, že umí hrát skvěle. Mrzí mě, že v poslední době ho Hollywood odsuzuje jako někoho „Bejvávalo“. Doufám, že do budoucna nás ještě Mel překvapí. Pro mě se Melův comeback konal filmem Na hraně temnoty (2010) – tam jsem dal skoro plný počet hvězdic. Drama Pan Bobr – zpočátku jsem si myslel, že to bude blbost, ale nakonec to byl koukatelný film. Ostatní filmy za moc nestáli, až na zápornou roli v Expendables 3, kde mě Mel doslova nadchl. No, nyní k věci. Blood father už byl delší dobu natočen až jsem se obával, zda-li to vůbec vyjde. Trailery a moje osobní pocity před shlédnutím byly celkem nadějné. Nicméně ve výsledku jsem trochu zklamaný. Neočekával jsem kasovní trhák, jen mi to přišlo trochu odfláklé – dost aspektů mi tam chybělo. Nechci si hrát na nějakého kritika, co vidí na všem mouchy. No, jsou přece lepší filmy a nemůžu být nadšen hned ze všeho. ;) Tak skočíme nejprve na pozitiva. Mel Gibson zvládá herectví furt výborně. Opakuji se, ale přesto doufám, že ještě natočí pár skvělých filmů, prostě musí! ;) Takže roli v tomto snímku jsem mu sežral i s navijákem, měl skvělé hlášky, zejména při první akční sekvenci, kdy se protivníci snažili dostat do karavanu. Tam hláškoval jako o život. Za zmínku stojí i jeho relativně dobrá kondice a figura. Vztah otec s dcerou – to zde bylo vcelku slušně pojato. O akci tento snímek rozhodně není. Nechyběla mi tu. Pár přestřelek tu máme, krátkou honičku na motorce a krátké vyvražďovací finále. Finále bylo krátké, ale přesto to mělo slušný nápad s motorkou. Předvídal jsem ho, ale nevadí. No, mrzí mě, že tu Mel nemá nějaké drsnější souboje, jen menší pranici na konci v autě. Čekal jsem, že to bude trochu drsnější, napínavější, prostě bohatší na scénáři. Jasně, omívá se tu u uživatelů CSFD, že je to takové reálné, mírné a ne moc přehnané, ale to není prostě vše. Sakra, možná můj koment vypadá dost negativně, ale rozhodně nehodlám tento film kritizovat. Jsou horší snímky, jen se prostě jedná o lepší průměr, možná mírný nadprůměr. Máme tu klady a hlavně skvělého Mela. Jen je to moc obyčejné a krátké. Celkově je problém v tom, že už bylo natočeno dost filmů. Přesto Gibsona chválím za jeho skvělý herecký výkon a těším se na jeho režijní válečné drama, které uvidíme v kinech na podzim. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Jednohubka po vzoru Get the gringo s opět výborným a namakaným Melem Gibsonem, kterého už ve větší produkci nejspíše neuvidíme. Nečekal jsem moc, ale zároveň mi nepřišlo, že by byl projekt nějak zásadně podfinancovaný, přesně takhle nějak jsem si Blood Fathera představoval a nenudil se, takže úkol splněn...8/10 ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Mela Gibsona som mal vždy rád, ale skôr v tých civilnejších polohách, ako akčný hrdina si ma s výnimkou druhého Šialeného Maxa a ešte možno druhej Smrtonosnej zbrane v mladosti nikdy nezískal, no fandil som mu a preto som rád, že ma aspoň v posledných rokoch presvedčil aj v tomto ohľade a konečne je z neho ten pravý prirodzený drsniak, ktorý si vie získať rešpekt. Zápletka o ochrane dcéry pred mexickým drogovým kartelom ponúkala veľký akčný potenciál, pričom drsný Gibson by do toho skvelo zapadol, no tvorcovia sa rozhodli pojať to po svojom, no s tým nemám vôbec žiadny problém a aj táto umiernenejšia verzia ma nadmieru bavila. Celé je to postavené na hlavnej dvojici, teda Mel Gibson a Erin Moriarty, ktorí tu predstavujú veľmi zaujímavé charaktery, ich vzťah otec a dcéra je perfektne zvládnutý, dokonca sa vyhol aj všetkým tým otravným klišé, ktoré väčšinou podobné filmové vzťahy sprevádzajú a tak si ma skutočne získali a bol som zvedavý, ako sa ich vzťah bude vyvíjať, pričom to nesklamalo a prakticky všetky ich spoločné scény so skvelými replikami som si užíval. Oživí to aj tých pár vedľajších postáv, ako sused hlavného hrdiny alebo starý priateľ, len tí záporáci mi prišli úplne nevýrazní, od mexického kartelu by som teda čakal viac. A určite škoda tej krátkej dĺžky, bral by som aj tú polhodinu navyše, toto skončilo až príliš rýchlo. No predsa len sa nájde aj nejaká akcia, Mel Gibson sa síce musí dlhší čas krotiť, keďže sa nechce pripraviť o podmienku, ale aj toto bol dobrý nápad, tie jeho cynické hlášky ma bavili a navyše všetko to pôsobí správne drsne a štýlom zo starých dobrých čias. Takže všetky tie krátke akčné sekvencie som si užil a najviac asi finále v automobile, tieto drsné strety na malom priestore majú vždy svoje čaro. A vizuálne tiež nemám najmenší problém, pohraničné prostredie je vykreslené dobre. Takže po vydarenom akčnom thrilleri Moje letné prázdniny ponúka Mel Gibson ďalšiu podobnú zábavu a dúfam, že predvedie ešte pár podobných výkonov, ide mu to. 77% ()

Galerie (104)

Zajímavosti (9)

  • Film bol v post-produkcii takmer dva roky. Natáčanie v Novom Mexiku prebiehalo od 5. júna do 3. júla 2014, no premiéra sa konala až 21. mája 2016 na festivale v Cannes. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama