Reklama

Reklama

Cizinka

(seriál)
Trailer
USA, (2014–2024), 92 h 10 min (Minutáž: 51–90 min)

Tvůrci:

Ronald D. Moore

Předloha:

Diana Gabaldon (kniha)

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Caitríona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Duncan Lacroix, Stephen Walters, Graham McTavish, Bill Paterson, Nell Hudson, Gary Lewis, Lotte Verbeek (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(91)

Píše se rok 1945 a právě skončila válka. Claire Randallová, bývalá britská válečná zdravotní sestra, je se svým manželem Frankem na líbánkách. Jako místo své svatební cesty si vyberou malebnou skotskou vesničku opředenou dávnými pověstmi a mýty. Frank zde nachází stopy, které ho přivedou až k jeho předkovi, kapitánu Jonathanu Randalovi, který byl v polovině 18. století velitelem anglické vojenské základny Fort William. Během jedné z procházek se Clair po doteku záhadných menhirů ocitá o dvě stě let zpět, do doby kapitána Jonathana "Black Jacka" Randalla, kdy vrcholí snahy Stuartovců o znovuzískání skotského trůnu a do boje jsou vtaženy i skotské rodinné klany. Bezcitný, krvežíznivý a drsný Jack je pravým opakem Franka z roku 1945. Claire je pod vlivem krutých okolností přinucena provdat se za Skota jménem Jamie Fraser, ale její srdce touží po jiných dvou mužích žijících ve dvou různých časových dimenzích – po Frankovi z dvacátého století a Jackovi z osmnáctého. (AXN)

(více)

Videa (44)

Trailer

Recenze (190)

erased 

všechny recenze uživatele

Přestože je Outlander od začátku do konce dokonalou definicí kýče, do jisté míry funguje tak, jak má. Tu míru ale dalece překračuje v druhé polovině první série, kde se namísto přijatelného seznamování a přizpůsobování se době na pozadí zajímavých historických událostí veškerý děj prakticky vytratí, kde se většina jednotlivých dílů věnuje jen nesmyslným epizodickým tahanicím, a kterou už zachraňuje jen víceméně sympatická hlavní hrdinka Claire. Ta, potažmo samotný děj, už sice hned v úvodu dokáže zdvihnout obočí instantním zaláskováním do prvního a jediného holobrádka na skotské Vysočině, nicméně je napsaná obstojně, obsazená a zahraná velmi dobře, takže udrží pozornost i přes ty největší propady seriálu (na mysl přicházejí hlavně epizody o svatbě a vymýtání čarodějnic, ale ty bohužel nejsou ani jediné, ani nejhorší). To však bohužel úplně neplatí o zbytku zdejšího osazenstva, které je průhledností svých jednorozměrných charakterů až k pláči, popř. na ránu v případě tak nebo onak zdeptaného Jamieho, či postupně víc a víc domrveného charakteru Randalla. Jak jsem ale zmínil hned v úvodu, na většinu toho kýče (nejen) červených knihoven jsem přes veškerou skepsi přistoupil. Takto pěkně zpracované Skotsko se totiž jen tak neokouká. Otázkou ale je, jestli si Cizinka udrží pozornost i ve Francii. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nedokážu si představit, že se na tohle dívá nějakej chlap. :D Pokud se k Cizince dostal omylem, tak po prvním díle končí. Totální červená knihovna, totálně černobílé postavy (kladní jsou super hodní, zlí jsou super zlí), totálně nepravděpodobné reakce (v 18. století ženská držkuje na chlapy a jim to nevadí, občas ji lehce napomenou, aby se neřeklo). V některých dílech se děj neposune vůbec dál, a přes to se na to pořád dívám. Asi proto, že mám ráda historické filmy a seriál s tématikou Červenokabátníci vs. Skotové jsem ještě žádný neviděla, naneštěstí se zde historie až tak často neřeší, zato milostné eskapády ano. Hudba je hezká, hlavně znělka seriálu, méně hezký je ten šílený skotský přízvuk, popřípadě Gaelština. No uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet, ale jsem asi jediná divačka, která u toho zůstala, a přes to furt doufá, že se Claire vrátí k Frankovi, místo aby zůstala s tím "po všech stránkách dokonalým" Jamiem. :) PS: Je docela vtipné, když jediná zábavná a dobře zahraná postava, je hlavní ultimátní záporák - sadista, kterého by měl každý nenávidět. Zcela chápu nominaci na Zlatý Glóbus pro Tobiase Menziese za tuto roli, a doufám, že bude v budoucnu hrát i v něčem kvalitnějším, než je tahle telenovela. (Já vím, je ve Hře o trůny, ale jeho postava se vyskytuje jen v pár dílech). ()

Reklama

Helo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím lehké nadšení. Ron Moore je zpět a po dlouhých letech opět uzavřel spojenectví s Medvědem McCrearym, se kterým se zná od Battlestar Galacticy. Výsledkem je visuálně (výprava, kostýmy, příroda, hlavní herečka) skvostný a hudebně podmanivý pilot se sympatickými postavami (hlavní herečka, Edmure Tully, Dwalin...). Knihy jsem nečetl, takže jsem v očekávání dalšího děje velmi natěšený. PS.: Je převelice zajímavé sledovat postupný vývoj McCrearyho hudby napříč různými díly. Edit: Po první polovině první řady paráda. Sice je to taková historicko(18. st.)-historická(20. st. po 2. sv. v.) lehce mystická konverzačka (i když i akce by se našla a napětím se také nešetří), ale s parádně vystavěnými postavami, výbornou atmosférou obou historických období a neméně výbornou hudbou. Vlastně to co platilo pro pilot platí i nadále a jen a jen lépe. Dokonce i to klišoidní přenesení časem typu těch německých trapných volovin, jejichž název si ani nepamatuji, je tady jaksi... netrapné a zabalené do hávu folklóru (viz E08). A na to, že je to Starz, je tam i té nahoty vcelku pomálu. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál je především určen pro úplně jinou cílovou skupinu než jsem já. Třeba moje máma by ve svých sedmdesáti letech byla naprosto nadšená. Námět je v podstatě výtečný- ženská se z roku 1945 přenese do 1743 a dostane se na skotskou vysočinu. Žije na hradě či tvrzi místního šéfa klanu a poznává místní zvyky. Pak se do toho zamotá anglická armáda, jelikož Skoti chystají povstání, zkrátka téma na historický film jak vyšité. Jenže- celou dobu se hlavně zabýváme naší hrdinkou samotnou- pořád nám opakuje jak je ten časový přesun těžký, jak chce domů a jak neví koho by si tam v tom zapadákově vybrala, čas běží a divák se začne nudit. Zádné zvraty, žádná dramata, neukážou nám pořádně ani ten každodenní život na tvrzi. Po sedmém díle, který byl celý o svatbě (jaké si vybere šaty, kdo je oddá a kolik budou mít hostů) jsem sledování znechuceně zrušil. 40% EDIT: Nakonec jsem viděl všechno a na svém komentáři nemusím nic měnit. Jedná se o výtečný vizuál, luxusně vypravený seriál, který ovšem nevyužil nabízený potenciál, nechopil se výzvy. Takže zbyla jen limonáda s místy výtečnými herci. ()

higuain 

všechny recenze uživatele

1. série: 55%. Není to úplná tragédie, nakonec se mi povedlo dokoukat celou sérii o šestnácti dílech, i když místy se sebezapřením. Že by mě to ale nějak bavilo se říct nedá. Děj se dost vleče a jednotlivé postavy nejsou dostatečně zajímavé. Technicky je to slušně odvedená práce, atmosféru 18. století se tvůrcům navodit podařilo. Ale jak už tu spousta lidí napsalo, je to klasická červená knihovna, takže nuda. Caitriona Balfe by pro dobro seriálu měla méně mluvit a více se svlékat, protože v tom jsou její hlavní přednosti. A hlavní poučení pro ženy? Bacha na to, koho si berete. I když si najdete slušnýho inteligentního manžela, vždycky je tu šance, že jeho prapředek byl bezpáteřní sadistická buzna. Pak už stačí se jen dotknout nějakýho šutru a to 200 let starý prase vám udělá ze života peklo. ()

Galerie (2 771)

Zajímavosti (49)

  • Sam Heughan, který hraje Jaimeho Frazera, se kvůli roli musel naučit základům knihtiskařského řemesla tak, jak se provozovalo v 18. století. Heughan řekl, že jeho matka pracuje v tiskárně, takže chtěl, aby bylo v seriálu vidět, že ví, co dělá. Výsledky jeho práce se objevují v záběrech v rámci úvodní znělky. Kvůli scénám v Cizince vznikly dvě repliky starých tiskařských lisů. [Zdroj: love.iprima.cz] (PenelopaW)
  • Producenti zvolili k natáčení studio u Kapského města i kvůli tomu, že dostali možnost využít několik dvou a třístěžňových plavidel, která si pak v seriálu zahrála pirátské lodě. Dvě z lodí dostaly novou podobu a jména, vznikly z nich brigantina Artemis a válečná loď HMS Porpoise. [Zdroj: love.iprima.cz] (PenelopaW)

Reklama

Reklama