Reklama

Reklama

Cizinka

(seriál)
Trailer
USA, (2014–2024), 92 h 10 min (Minutáž: 51–90 min)

Tvůrci:

Ronald D. Moore

Předloha:

Diana Gabaldon (kniha)

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Caitríona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Duncan Lacroix, Stephen Walters, Graham McTavish, Bill Paterson, Nell Hudson, Gary Lewis, Lotte Verbeek (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(91)

Píše se rok 1945 a právě skončila válka. Claire Randallová, bývalá britská válečná zdravotní sestra, je se svým manželem Frankem na líbánkách. Jako místo své svatební cesty si vyberou malebnou skotskou vesničku opředenou dávnými pověstmi a mýty. Frank zde nachází stopy, které ho přivedou až k jeho předkovi, kapitánu Jonathanu Randalovi, který byl v polovině 18. století velitelem anglické vojenské základny Fort William. Během jedné z procházek se Clair po doteku záhadných menhirů ocitá o dvě stě let zpět, do doby kapitána Jonathana "Black Jacka" Randalla, kdy vrcholí snahy Stuartovců o znovuzískání skotského trůnu a do boje jsou vtaženy i skotské rodinné klany. Bezcitný, krvežíznivý a drsný Jack je pravým opakem Franka z roku 1945. Claire je pod vlivem krutých okolností přinucena provdat se za Skota jménem Jamie Fraser, ale její srdce touží po jiných dvou mužích žijících ve dvou různých časových dimenzích – po Frankovi z dvacátého století a Jackovi z osmnáctého. (AXN)

(více)

Videa (44)

Trailer

Recenze (190)

Darneth 

všechny recenze uživatele

Úvodem bych chtěla říci, že je opravdu škoda, že se o tomto seriálu v podstatě ani moc neví, já na něj narazila úplně čirou náhodou, a to po dvou letech od doby, co spatřil světlo obrazovek. Na Outlanderovi je pozoruhodné, jak dokáže propojit romantickou linku se zvyklostmi a tradicemi tamního drsného Skotska, bitevní vřavou a mocenskými intrikami, ať už mezi spodinou, či urozenou smetánkou, aniž by to působilo tristně, chaoticky, ledabyle, nuceně, či nudně. Nejzajímavějším faktorem je taktéž cestování mezi dvěma epochami a prostřihy na minulost z obou světů, které se řemeslně doplňují. Musím také vyzdvihnout úchvatnou skotskou krajinu, oplývajíc starobyle magickým keltským i vikingským duchem, Beara McCrearyho, který zkomponoval jeden z nejlepších soundtracků na poli kinematografie a samozřejmě především herecký ansámbl. Konkrétně pak Caitrionu Balfe a Sama Heughana. V životě jsem neviděla větší chemii mezi herci, která je tak uvěřitelná a přirozená sama o sobě a vůbec jejich autentický projev v jakékoli situaci je opravdovým hereckým koncertem, jenž se častokrát nevidí. Užívala jsem si každý moment. Díly jsou obsáhlé a s veškerými/i těmi zápornými/ postavami se člověk lehce sžije, což je opravdu ojedinělý případ. Nemůžu se proto dočkat třetí sezóny, bude zajímavý přechod ze Skotska do Nového světa i rozplétající se osudy všech hrdinů po 20-ti letech. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Pokud od adaptace knižního bestselleru Cizinka čekáte povedený romantický kousek s tajemnými prvky či zajímavé ztvárnění cestování v čase, budete hodně zklamáni. Outlander se zatím jeví jako rutinní červená knihovna, v níž jsou všechny nadějné prvky potlačeny nevýraznými charaktery a nenápaditým scénářem, jenž se navíc bere až příliš vážně. Je docela smutné, že nám tuto novinku servíruje zrovna tvůrce uctívané sci-fi kultovky, Battlestar Galacticy. Na tento kousek se totiž nejspíš bude vyplácet koukat jen s hodně vděčnou knižní fanynkou.40% ()

Reklama

Garfildka4 

všechny recenze uživatele

Krásné Skotsko, krásná hudba, skvělé kostýmy.. Příběh nic moc. Téma vrácení se v čase do Skotska v 18. století má obrovský potenciál, ale zpracování teda nedopadlo podle mých představ.. Až příliš mnoho porna, některé díly snad neměly ani děj. Nemluvě o tom, že se to tam prostě nehodí (není to Hra o trůny) a tak to snižuje celému seriálu úroveň. Poslední dva díly první série mi potvrdily, že mě seriál nebaví natolik, abych se dívala na další. Možná to ještě někdy překonám, možná ne. Tři hvězdy za napohled krásný seriál, dvě hvězdy dolů za nedotažený příběh a za to, že je to z půlky jen sex. :) ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

I když je skotská příroda čarokrásná a Caitriona velmi půvabná, s lítostí v hlase tenhle seriál (zatím) odkládám na neurčito. Jednak kvůli mému nabitému kalendáři a pak hlavně k pocitu, který mě málokdy zklame. A ten mi radí, abych přestal a nekazil tohle vysoké hodnocení, které bych po pár dnech nejspíš srazil trošičku dolů. Takže výjimečně poslechnu a kdo ví, třeba se za pár týdnů, měsíců, nebo let někdy vrátím. ()

LuccinyFilmy 

všechny recenze uživatele

Vydržela jsem polovinu první série. Mám ráda Skotsko, historii, intriky, konflikty podmaněných národů s Angličany ai cestování v čase. Co mi na seriálu ale velmi a neomluvitelně vadilo byla nesnesitelná hlavní hrdinka, evidentní self-insert autorky, se kterým se na oplátku asi máme identifikovat, která celý příběh sráží na úroveň laciné fantazie o tom, jak jedna emancipovaná a extrémně svůdná a inteligentní žena propadne do minulosti, kde se z ní všichni rovněž můžou posrat. ()

Galerie (2 771)

Zajímavosti (49)

  • Druhá série se natáčela mimo jiné i v Praze, která má představovat Paříž. Vyskytují se tu prostory Strahovské knihovny, schody v Nerudově ulici a mnoho dalších. Kompars si většinou zahrály české fanynky. (leafi)
  • Do role Jamieho Frasera byl jako první obsazen herec Sam Heughan.  Autorka knižní předlohy Diana Gabaldon se k tomu později vyjádřila: "Ó můj bože, tenhle muž je Skotem do morku kostí a Jamiem Fraserem celým svým srdcem. On Jamieho pouze nehraje, on jím je." (Zdroj: en.wikipedia.org) (Jolinar)
  • Autorka knižní předlohy Diana Gabaldon je Američanka, která má tři akademické tituly z přírodních věd. Skotsko navštívila až poté, co napsala knihy jen díky studiu skotských reáliích v knihovně. (Zdroj:dianagabaldon.com)  (Jolinar)

Reklama

Reklama