Reklama

Reklama

Nežádej svůj poslední tanec

  • USA Save the Last Dance (více)
Trailer

Obsahy(1)

Středoškolačka Sara Johnsonová miluje balet a všechny naděje upíná k přijetí na prestižní taneční školu Juilliard. Zkoušky, které měly být prvním krůčkem k naplnění jejího snu, však poznamená nečekaná tragédie. Matka, kterou Sara přemluvila, aby ji přijela na zkoušky podpořit, zemře při autonehodě, když za ní pospíchá. Zlomená žalem a pocitem viny rozhodne se Sara nadobro vzdát baletu. Navíc se musí po matčině smrti přestěhovat do Chicaga k otci, s nímž si příliš nerozumí. Otec hraje na trubku v jazzové skupině a žije ve čtvrti, obývané převážně černochy. Prostředí chudé velkoměstské čtvrti jen prohloubí dívčiny pocity ztráty a frustrace. V nové škole se spřátelí s černoškou Chenille, která ji vezme pod ochranu, pomůže jí změnit šatník a seznámí ji se svým bratrem Derekem, který sní o tom, že se dostane na lékařskou fakultu v Georgetownu. Pozvou Saru do tanečního klubu Stepps, kde pozná hip hop. A právě jeho prostřednictvím se vrátí k tanci a začne se sbližovat s Derekem, který ji učí pro ni zcela neznámý způsob tance. Cvičí kdekoli, kde je místo a čas. Díky tomu vyvolají po pár týdnech svým vystoupením v klubu nadšení. Derek navíc Saru přesvědčí, že by se měla vrátit k baletu a snu o Juilliardu. Jenže se objeví jeho bývalá přítelkyně Nikki, které se vůbec nelíbí, že jeho srdce získala přivandrovalá bílá holka. A také Derekův přítel Malakai, který se dostal do potíží s brutálním gangem a žádá o poněkud riskantní pomoc. Sara i Derek se musí rozhodnout a je jasné, že to osudově poznamená jejich životy... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (108)

nevermore 

všechny recenze uživatele

Další z filmů, jak stvořených pro vysílání HBO. Tyhle filmy stěží něco dávají, a mě třeba vůbec nebaví. K tomu fráze typu: "Svět není jeden, tady máme jinej svět, ve kterým musíš umět chodit" a další problémy z "ulice" mi přijdou zase jako snaha o to, zahrát na citlivou strunu, ale bohužel i to se míjí účinkem. ()

DadysGirl 

všechny recenze uživatele

Julia Stiles si mě získala ve filmu 10 důvodů proč Tě nenávidím, a proto jí také ledasco odpustím... Ale v tomhle filmu je toho víc co nemůžu přehlídnout... Já nevím... Mám hudební/taneční filmy moc ráda, ale tady to nějak nefunguje... Nevím jestli je to předvídatelný děj nebo nijaká chemie mezi hlavní dvojicí... Prostě to není úplně ono... ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Toto je film, na ktorý narazíte doobeda pri raňajkách, pomaly pri ňom jete, zapozeráte sa a už sa Vám nechce prepnúť, pretože ste v polovici. Carter pochopil, čo žáner a nie úplne blbé publikum potrebuje a dávkuje to v správnych množstvách. Vyhýba sa lacnosti väčšinovej tvorby podobného ladenia, je dospelejší a ten záverečný kombo tanec, ktorý je avizovaný v názve, skvele a nenásilne vystihuje myšlienku filmu. Ak už tanečný film pre teen publikum, tak asi jedine tento. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Funguje to solidně i po 20 letech, i když spousta věcí už pěkně zestárla. Třeba u klasiky tanečních filmů - šikovný střih, kdy složitější figury předvádí tanečník, pak střih na hlavu herce. Příběh není bůh ví jak originální, ale Julia Stiles i Thomas jsou sympatický a Julia ke konci i dost sexy. Od začátku víte jak to skončí, ale vlastně vám to nevadí. Neurazí, nenadchne, pěkně odsype. ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Nepáči sa vám balet a neznášate hip-hop? Tak toto je možno ten pravý film pre vás. Myslím to vážne. Príjemne namiešaná zmes hip-hopu, baletu, chicagského predmestia a romantiky. Film poteší aj pri viacerých vzhliadnutiach. Prvých 40 minút možno charakterizovať ako oboznámenie sa s prostredím, ktoré je na európsky vkus až príliš vzdialené - príliš americké. Ide o veľmi pomalý rozbeh deja, ktorý asi v polovici naberá spád. Začína sa prepletať niekoľko dejových línií, ktoré zaujímavými krátkymi strihmi postupne posúvajú dej vpred. Paralelné scény stupňujú atmosféru filmu, ktorú výborne podkresľuje hudba. V popredí toho všetkého sa rozvíja ľúbostný vzťah veľmi sympatických hlavných hrdinov - čierneho chlapca a bieleho dievčaťa, ktorým ich okolie nie veľmi praje. Zároveň sa zbližuje dcéra s otcom. Postavy vyzerajú prirodzene a za pozornosť určite stoja baletno-hiphopové scény. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (5)

  • Původně se mělo točit na akademii Mount Assisi, dívčí katolické škole v Lemontu. Když požádali školu, jestli můžou odstranit katolickou dekoraci, ředitel školy je odmítl. (HappySmile)
  • Podle původní verze scénáře žila Sára se svou matkou v Pensylvánii, než se přestěhovala ke svému otci do Baltimoru. Během natáčení se ale tato místa změnila na Lemont a Chicago. (HappySmile)

Reklama

Reklama