Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Kmeny, který mapuje současné městské subkultury, představuje jedenáctý odvysílaný díl Hipsteři. Bohémové současného digitálního světa, kteří se snaží stát nad konzumní společností. Pravdu často hledají na jednom ze svých oblíbených blogů a svou identitu korigují podle trendů. Zároveň se u toho tváří, že je trendy nezajímají. Z Prahy by nejraději měli volnomyšlenkářský Berlín, ale přesto jde o kmen, který se obejde bez ideologie a přesně vymezených hranic. V módě kombinují trendy posledních šedesáti let a poslouchají kapely, které nikdo nezná. Projekt Kmeny vznikl v koprodukci studia Yinachi a České televize, partnery projektu jsou městské projekty BU2R a Jägermeister. Díl Hipsteři odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí bude také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze (65)

J.Connor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spousta hodnotitelů si tady přes hodnocení ventiluje svůj vztah k neohipsterství nebo názor na jednotlivé postavy dokumentu, což je samozřejmě špatně. Ze všech zobrazovaných subkultur je tato jediná aktuální (nejde o retro a opakující se společné fragmenty, všechny ostatní kmeny tady fungují 20 a více let) . Právě s aktuálností přichází přílišná krutost dokumentu a také jeho největší síla, protože zachycuje v reálném čase "kmen" při jeho rozkladu (který se tak jako u ostatních dlouho nenápadně tvářil jako vrchol). Možná to bylo až příliš přísné (knedlíky a knihy, všechno od holky s nákloností k transparentním materiálům), ale proč vlastně ne...na hrubej pytel hrubá záplata. Revoluce konečně žere svoje děti a my true pankáči můžem jet dál a nebejt terčem vášní a identifikace od normálů a pohybovat se v pytli s pozérskejma dětma. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Aha - kdo je tedy Hipster? Mimózní snílek a překupník prastarých svetrů, jehož marže se dá počítat na stovky procent? Rozmařilý modýlek hledající v Praze tu nej nej vietnamskou polévku, následně jí zdobící dochucovadlem a počítající lajky na facebooku? Poblázněná holka nosící šusťáky a o pět čísel větší (pochopitelně strašně starou) bundu? Nebo snad zádumčivá holčina opěvující náhodné, ale v jejích očích geniální seskupení květin ve vestibulu? Dokument neodpovídá - na co také? Jediné, co jsem se o Hipsterech dozvěděl, je, že nikdo vlastně Hipster není. Zmatená povrchní subkultura bojující proti mainstreamu, ovšem využívající všech jeho výhod. Kde je kritika americké degenerace mládeže, nadnárodních korporací, světové politiky, kde je onen boj? Hlavně vybočovat oblečením ( "co to s tebou udělá, když si na sebe vezmeš pletenej svetr, zlatej řetěz a legíny?" "no budeš prostě jinej..."). Strašně odlišní, ale přesto jeden, jako druhý. Za holčinu s květinami dávám dvě, s tou jedinou bych si asi měl co říci. ()

Reklama

Sfinkter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Myslím si, že nikdo netuší, o čem tento díl a celá hipsterská "komunita" vlastně je. Pokud se hipsteři obléknou stejně jako většinová společnost, nikdo je od ostatních nerozezná i kdybychom je poslouchali dva dny vkuse. Punkáče poznáte po pěti větách, i kdyby měl montérky. A to je ten zásadní obraz hipstera - "punker" zvenku, ale uvnitř nezajímavý vágní myšlenkový normcore. Nicméně Řezník to vystihl přesně:https://www.youtube.com/watch?v=GkmePAcaJCU. ()

M.Niccals 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hipsterství samo o sobě je tak neurčité, že tvorba dokumentu o tomto tématu musí zákonitě stát a padat na této neurčitosti. Ale místo toho se tvůrci zaměřili na tu nejpovrchnější stránku věci. V dokumentu vidíme několik lidí, kteří by se spíš dali zařadit mezi pozéry, než mezi hipstery. Co dělá hipstera? Jsou to hadry ze sekáče a k tomu co nejšílenější jejich kombinace? Nebo snad brýle ray ban, raw-vegan-fair strava a pseudointelektualismus? Scéna, kde dívčina uvažuje zda je shluk květináčů umělecká instalace nebo jen prostě náhodný shluk květináčů, je opravdu vypointovaná až na doraz (a dost možná jde jen o kouzlo nechtěného). Sám sebe nepovažuju za nic, ale pokud bych měl k nějakému směru mít blízko, byli by to právě hipsteři. Ale asi ne tihle hipsteři. Podstata hipsterství přece neleží v těch hadrech ani v nekonečném čtení Sartra či Hesseho aniž by člověk vůbec rozuměl, o čem to vlastně je. Podstata hipsterství je v tom myslet jinak, nově a svěže, a především VĚDĚT proč si to myslím a proč to dělám. A ne ze sebe dělat pitomce nebo někoho, kým nejsem. ()

Burdock 

všechny recenze uživatele

Tenhle díl se povedl. Vzhledem k tomu, že režisér Látal je součástí pražský hipsteriády, tak se v tématu dobře orientuje. Pro nezorientovaného diváka ale připravil trošku matoucí polívku. Ukazuje tu jednak ty "pravý" hipstery, který nějakým způsobem myslej a žijou. Ale taky ty pozérský jakože hipstery, který maj potřebu to jen hrát svým stylem oblíkání, označováním něčeho za "normcore" nebo tvářením se, že rozuměj modernímu umění (protože každej správnej hipster tomu přece rozumí, že :) Takže Látal nám tu vlastně předložil takovou hru "Uhodni, kdo z nich je hipster a kdo si na něj hraje." A nebo hipsteři neexistujou a jen si na ně některý lidi hrajou? Tak teď fakt nevim :) ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama