Reklama

Reklama

Bolero

(festivalový název)
  • Francie Le Batteur du boléro
všechny plakáty
Krátkometrážní / Komedie / Hudební
Francie, 1993, 8 min

Obsahy(1)

Orchest se připravuje hrát Ravelovo Bolero, dirigent dává pokyn a hudba začíná znít. Kamera pomalu míří k bubeníkovi orchestru (Jacques Villeret), který opravdu nemá svůj den. (Snorlax)

Recenze (8)

petaspur 

všechny recenze uživatele

Orchestr na pódiu pomalu rozehrává první zvuky bolera, kamera postupně směřuje od dirigenta stále více dozadu a úplně na zádi tělesa sedí ON. Bubeník orchestru, který byl vždy zastrčen v pozadí a není na přítomnost kamery evidentně zvyklý. Po prvním letmém setkání očí s kamerou si však začíná uvědomovat svou chvilku slávy, opatrně se narovnává a původně znuděný výraz se mu postupně mění v tvář nažhaveného milovníka bolera, který je ochoten zemřít pro kterýkoli tón skladby. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

hahá. super nápad. herecká etuda. bubeník, ktorý nemá svoj deň - a musí odohrať i napriek všetkému "veľké umenie". čo je ale veľké umenie oproti malým starostiam jedného človeka, ktorý tomu všetkému dáva rytmus, ktorý je pre bolero priam esenciou a bez neho by sa rozsypal, a pritom celý čas sedí úplne vzadu, schovaný a svojimi trápeniami . . . ()

Bajda 

všechny recenze uživatele

Musím nesouhlasit s petaspurem. Film není o bubeníkovi, který se před kamerou přetvařuje a dělá milovníka bolera; právě naopak!!! Sledujeme neurotického muže, který musí splnit svůj úkol a odehrát svůj part, i když se necítí zrovna nejlépe. Očividně ho bolí záda, při hlučných úderech si všimneme, že ho bolí nejspíš i hlava a když koncert skončí potleskem diváků, jednoznačně se mu uleví. O celém boleru si myslí svoje a ve skutečnosti je mu úplně ukradené :-) Lecontův nápad natočit tenhle film je velmi vtipný a originální; Villeret se své složité role zhostil dokonale a jediný téměř úplně statický záběr doslova nacpal emocemi a řečí těla, která ale jak vidno, není čitelná pro každého. ()

blueskin 

všechny recenze uživatele

někoho napadlo, že by mohl být dobrý nápad, natočit osmiminutový snímek sestávající téměř výhradně z jednoho statického záběru na bubeníka orchestru hrajícího bolero. po pravdě řečeno to ale moc dobrý nápad nebyl, i když souhlasím s hodnocením na imdb, že vzhledem k zajímavé hudbě a jakémusi nenaplněnému příslibu dějového zvratu není sledování tohoto snímku žádným utrpením. ()

Zajímavosti (1)

  • Leconte natočil snímek se skutečným orchestrem, Villeret je v něm jediným zúčastněným hercem. (Snorlax)

Reklama

Reklama