Reklama

Reklama

Pekařka z Monceau

(festivalový název)
  • Francie La Boulangère de Monceau (více)

Obsahy(1)

Začátek slavné filmové série Morální povídky jednoho z otců francouzské nové vlny a film, v němž jsou už všechny ingredience, které budou tvořit jeho typický styl. (Festival krátkých filmů Praha)

Recenze (6)

honajz 

všechny recenze uživatele

Jako ano - Paříž 60, let, lidé, trh, uličky, vše se mi líbilo. Zpočátku i to skoro detektivní vedení příběhu - kdo je ta žena?. jak se s ní seznámí?, proč se najednou neobjevuje? Přitom stačilo, aby jednou křikla z okna... Každopádně mě zde štve několik věcí. Za prvé nesnáším u filmů voice over, který mi vše vysvětluje. A za druhé mi zde unikají charaktery postav, pro konečné trpké vyznění příběhu potřebné. Ano, skutečně trpké, nejde o žádný anekdotický příběh, jak zde někdo píše v komentářích, a troufám si říct, že sice vypadá jako romantický příběh s happy endem, ale není. Ledaže byste konec filmu Lásky jedné plavovlásky pokládali za happy end. Tohle je z podobného ranku a ten hlavní mladík je naznačen jako podobně nezodpovědný kluk jako Pucholt v těch Láskách. Protože ten film nakonec není o něm a jeho hledání jedné dívky, ale o zklamaných citech, které rozvířil, a kdoví,jestli tu holku z pekařství nepoznamenal navždy a ona se bude bát teď chlapům věřit. Je to o slibech a zklamání. Jak snadno zahodíme jeden slib pro něco lepšího. Ale v tom případě ve filmu chybějí určitá vodítka (ledaže by házení odpadků na zem mělo něco u někoho charakterizovat - odhodil pekařku podobně jako papír z jí balených koláčků?). ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Rohmerova první moralita mi byla sympatická svou skromností, nevtíravým, nestrojeným vyprávěním, které s „pařížskou“ ležérností ohladilo krizový životní břit tak, že se rána téměř okamžitě zajizvila. Drobný anekdotický příběh, prostý svým zdůrazněným ritualizovaným stereotypem (který odhalí svůj půvab v pekařčině úsměvu), bohatstvím všedních tvarů (a tváří), rozmanitého pohybu velkoměstských ulic, sálá podletní atmosférou a činí diváka účastna na tichých pochybách, které nakonec neomylně vedou k oltáři. Půvab zaslechnutého a navždy zapamatovaného. ()

Reklama

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

První ze série Morální příběhy a taky ten nejjednodušší a nejpříjemnější. Myšlenky které zná každý, bez kliček, jen 23 minut ale to svěžích. Rohmer mě tady příjemně překvapil. 4/5 ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Vypadá to, že jsem si našel oblíbeného francouzského režiséra. Tento film je první, který jsem měl možnost od něj vidět a hned si mě získal. Teď jen doufám, že další filmy budou minimálně stejně takové jako tento. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama