Reklama

Reklama

Pilotova žena aneb Nelze myslet na nic

  • Francie La Femme de l'aviateur (více)
Trailer

Obsahy(1)

I nadále bude na kanálu Cinemax pokračovat cyklus snímků vynikajícího francouzského režiséra a jednoho z pilířů francouzské nové vlny Erica Rohmera. A stane se tak i skrze komediální drama Pilotova žena aneb Nelze myslet na nic, první ze série „Komedie a přísloví“, které natočil v roce 1981 s Philippem Marlaudem a Marií Rivierovou v hlavních rolích. V jádře jeho příběhu stojí pár, François a Anne, který by mohl být idylický... ale prostě není. François sice Anne miluje, ale je to mladý student a musí si přivydělávat jako noční pošťák, čímž značně trpí jeho nejen milostný, ale celkově partnerský život. A Anne je oproti němu zkušená starší žena, která ví, co chce. Proto se nejde divit, že když ji François jednou zahlédne ve společnosti jejího bývalého přítele, pilota Christiana v podání Matthieu Carriera, zrodí se v mladíkovi žárlivost jako trám. A vůbec ho nezajímá, že je Christian šťastně ženatý - prostě se rozhodne ho sledovat a prokázat nevěru stůj co stůj. A díky tomu se jednou v parku potká také s dospívající Lucií, jež se rozhodne ztřeštěnému a nešťastnému mládenci hodně osobitě pomoci. Tohle pařížské bulváry asi ještě nikdy nezažily. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (17)

WillBlake 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, co o Rohmerovych postavách píše lupuscanis "... potkáváme je někde uprostřed jejich cesty, a jen o malý kousek dál je opouštíme... posmutněly, neudělaly nejšťastnější rozhodnutí, ale pak je stejně někde na samým konci stopáže něco pohltí a odnese..." Během i po sledování žiju jejich vnitřní životy. Malá dramata. Pilotova žena navíc disponuje napínavou "pátrací" zápletkou a neodolatelnou vedlejší postavou v podání Anne-Laure Meury. ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Hrozna degesina. 20 rocny tipek ma obcasny sex s 25 rocnou depkackou, ktora ma teoriu, ze je lepsie sa vidiet len velice zriedka a hlavne nebyvat spolu. Ma velmi "hlboke" myslienky: jedina z nich by polointeligentneho chlapa s minimalnym pudom sebazachovy nastartovala prvou kozmickou daleko prec od jej dusevnej zumpy. Vety typu "keby si mal v noci cas a nepracoval by si, uz by sme sa davno rozisli" - "Serge je zabavny, lebo ma chce a ja jeho nie" - "napis tej mladej, najdi si mladsiu" - "rozmyslam, ci ta mam vyhodit" a podobne; fakt sama komedialna romantika. Ona miluje svojho ex kolika, ktory je ale zenaty (to je ten pilot; som cely film myslel, ze tam ten pilot zohra daku vyznamnejsiu rolu, ale houby) - ale to je v pohodicke, ved pilot sa chce rozviest, aspon to planuje potial, pokial svoju milu manzelku omylom nenabucha. Takze namiesto rozvodu sa definitivne rozide s tou milenkou. Ta je z toho dost namraky a nechce dat svojmu 20 rocnemu kolikovi, ktory ju dost chce, lebo ju ma len obcas podla jej momentalneho rozmaru (dava mu terminy podla smradu, napr. "takze do buduceho pondelka"). A tak ten namiesto obcasneho sexu spehuje jej ex-a, ako si vyrazil s dakou blondinou; popri detektivovani tak napoly omylom nabali 15 ku, milu a dost veselu, ktora mu da adresu, reku nech jej napise, ako to vsetko dopadlo s tym spehovanim. Tak jej ide vecer hodit list, tej 15 ke, ale nacape ju, ako sa oblizuje so svojim kolikom vecer pod kandelabrom. Takze je z toho volaky domotany, ze co dalej akoze. To sa deje uz na ceste domov od tej 25 rocnej, ktora mu odisla na rande s tretim, so Sergom, ktoreho ona nechce, ale ktory chce samozrejme ju - Serga nam reziser, bud Bohu chvalu, vynechal, i tak je to cele hodne rozmrdane. No a parizska hudbicka do toho spiluje a cele je to akoze take parizsko-kurvacke. Sme to dako dopozerali v krci a rovno zmazali. Herci su dobri, tak davam 1*, ved su aj debilnejsie filmy na svete. Ziaden explicitny lacny sex v tomto gulasi, skor dusevne mrzacky dofuckovane. Skoda casu. Jedina message: vzdy a vsade ludia dokazu zit bez lasky a reziseri ten zivocisny chtic vzdy zas a zas skusaju neuspecne zabalit do romantickeho obalu s puncom klise ala Pariz; je z toho napokon len prevarena drama o ludskom imbecilnom egoizme a nenaplnenom mrdani - s "komediou" ci dokonca "romantikou" to nema ale absolutne nic spolocneho. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Inteligentní a intelektuální komedie náhod. Cíle protagonisty se proměňují podle jeho nálady a postav, které v průběhu dne potkává, což vyprávění činí příjemně nepředvídatelným. Postoj sympatických a srozumitelně jednajících hrdinů (nejvíc mne okouzlila Anne-Laure Meury coby Lucie) se mnohdy vyvíjí během jednoho dlouhého dialogu, někdy dokonce v rámci jednoho záběru. O dynamiku zápletky se tak nestará pohyb kamery a změny prostředí (velká část děje se odehrává ve třech prostředích - v parku, v kavárně a v bytě), ale brilantně napsané dialogy, hladce přecházející od konkrétního k obecnému, a nuancované herecké výkony. Pilotova žena díky tomu více než jiné Rohmerovy filmy připomíná Linklaterovu trilogii Before, ve které jsou nositelem příběhu rovněž především slova. 80% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi chytľavá dráma, dokonale zobrazujúca výsek z normálneho mileneckého vzťahu jednej normálnej a obyčajnej parížskej dvojice, z pohľadu mužskej polovičky. Ústredný motív filmu nie je ničím iným, ako dať divákovi najavo, že bežné vzťahy, problémy, pochybnosti a prekážky, ktoré v nich treba zdolávať sú súčasťou každého života a že aj keď hollywoodska limonáda v nich nemá priestor, tak sú krásne a oplatí sa ich prežívať. Rohmerov štýl rozprávania v jednotlivých scénach je nesmierne poddajný a pružný, v dialógoch stále a s ľahkosťou odmieňa témy a predmet konverzácie a záverečná scéna je jedným z vrcholov tvorcovskej kreativity. Ešte trošku ubrať sentiment a pridať v rozvláčnom úvode a bolo by to skvelé. 80%. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Konečně už vidím, kde bral Linklater inspiraci pro své ukecané filmy, které se odehrávají v reálném čase. A ani Rohmer nezklamal. Na to, že je ten film hlavně o dialogu, tak je tam poměrně málo hluchých míst. A scénář je taky na vztahovku dobrý. Kam se hrabe většina dnešních Netflix vztahovek. Dobré to bylo. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama