Reklama

Reklama

Himaláj - Karavana

  • Česko Himalaya - Karavana (více)
Trailer

Obsahy(1)

Režisér pri tvorbe svojho celovečerného debutu využil skúsenosti, ktoré nadobudol ako fotograf pre National Geografic v odľahlých končinách Nepálu. Príbeh filmu sa sústredí na život obyvateľov nepálskych hôr žijúcich podľa starých tradícií v kmeňovom zriadení. Je nielen fascinujúcim hraným etnografickým dokumentom o unikátnej, do seba uzavretej, sebestačnej a tradičnej komunite, ale aj takmer mytologickým príbehom o boji nového so starým, osudu so skutočnosťou, priateľstva s nenávisťou. Vyniká nesmiernou fotografickou krásou, značnú pozornosť venuje vykresleniu rituálov a zvyklostí obyvateľov osady. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (106)

Master19 

všechny recenze uživatele

Pravdou je, že jde o klasický příběh, který byl natočen už milionkrát. Tady je přidanou hodnotou neskutečná příroda, pěkná hudba, exotické reálie a (pro nás) nesmírně charismatický vzhled místních lidí. Pobavilo mě, že po skončení filmu jsem přepnul na Comeback, který běžel na vedlejším programu, a Ozzák si tam právě chtěl vylepšovat bojler... chci říct karmu. :-) ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Veľkolepé výpravné dobrodružstvo s duchovným podtextom, zobrazujúce nepálske tradície a putovanie karavány majestátnymi vrchmi himalájskeho pohoria. Duchovný súboj konzervatívneho, zášťou zaslepeného starca Thilen slepo dôverujúceho bohom hory s mladým, energickým, inteligentným a cieľavedomým Karmom, ktorý má veľkú šancu stať sa novým vodcom, je jedným z najintenzívnejších zážitkov tohoto druhu. Vidieť to v kine, s perfektným zvukom a obrazom a bez katastrofálneho českého dabingu, bolo by to za plný počet. Zato však film nemôže, takže si tam tú jednu hviezdičku domyslite, hlavne pokiaľ ste aspoň takými obdivovateľmi prírodných krás a exotickej kultúry ako ja. Dúfam, že sa to nejaké kino v dohľadnej dobe rozhodne uviesť, alebo si vylepším to domáce a zoženiem verziu s pôvodným zvukom. ()

Reklama

Max-Wesslo 

všechny recenze uživatele

Příběh domorodců žijících v nepálské provincii Dolpo, hluboko v himalájských horách, v místech, kde nerostou stromy a kde život vypadá pořád stejně už několik desítek, možná i stovek let. Je to také příběh režiséra Erica Valliho, který dlouho žil s tímto kmenem, naučil se jejich řeč a spřátelil se především s dvěma lidmi, s Tinlem a Norbouem, kteří hrají hlavní role. Eric Valli je fotograf a je to znát. Záběry na velké masivy, horská jezera a hluboká údolí, to všechno bere dech. Samotný příběh je jednoduchý, ale vůbec to neubírá na požitku. Tento snímek je hlavně o životě místních obyvatel, natolik se lišícího od toho našeho a kdo má rád meditativní věci s hlubokým nádechem exotiky, bude si užívat. Původně jsem film ohodnotil 4 hvězdičkami, ale když jsem si uvědomil, že hlavní melodie mi zní v hlavě už měsíc, musel jsem jít s hodnocením ještě výše, protože se mi to obvykle nestává. Soundtrack jsem si sehnal a je doslova hypnotický. Ten film v žádném případě není dokonalý, spousty lidí nebude ani trochu bavit. Ale pro mě má nepopsatelné osobní kouzlo. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Tak neuvěřitelně nudný a schematický film, že, pokud by nebyl z Himálaje a v tibetštině, nikdo by si ho ani nevšiml. Vysokohorské exteriéry jsou nádherné, tibetské kmeny a tradice mohou být zajímavé, ale postavit na tom celý film? Vždyť tam nebyla jediná myšlenka, žádná atmosféra. Jeden "rebel", který se vzbouří proti tradicím a vůdci kmene a tím si získá srdce nejedné tibeťanky, se bez povolení vydá na cestu se solnou karavanou. Tím proti sobě poštve žlučovitého vůdce kmene, který ho podezírá ze snahy o převzetí vlády nad kmenem (upřímně pokud bych měl takto nepříjemného náčelníka, asi bych ho po jednom dni shodil ze stráně nejvyšší himálajské hory :-) ). Ten se vydá na stíhací cestu se synem, který se kvůli němu vzdá své duchovní mnišské cesty (a s kýčovitým zaujetím o tom cestou s každým rozpravuje), což se podepisuje na jeho nemotornosti. Nevím, zda si umím představit povrchnější scénář filmu. Závěr pak představuje vrchol všeho kýče a schematu. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Francouzský distribuční název filmu lze přeložit jako "Himaláj: Dětský vůdce". (Tristan Rafael)
  • Režisér Éric Valli, ač francouzské národnosti, žije v Nepálu, který mu byl inspirací pro snímek už od roku 1983. (Tristan Rafael)
  • Film se natáčel přes devět měsíců v horských oblastech Dolpa, kam se lze dopravit pouze pěšky. (Tristan Rafael)

Reklama

Reklama