Reklama

Reklama

Huo zhe

  • Čína 活著 (více)
všechny plakáty
Trailer
Čína / Hongkong, 1994, 125 min

Režie:

Yimou Zhang

Předloha:

Hua Yu (kniha)

Scénář:

Hua Yu, Wei Lu

Kamera:

Yue Lü

Hudba:

Jiping Zhao
(další profese)

Obsahy(1)

Příběh popisuje osudy obyčejné čínské rodiny během několika desetiletí. V hlavních rolích se nám představí Li Gong (Xu Jiazhen) a You Ge (Xu Fugui), manželé, kteří musí snášet veškeré útrapy, které jim život nachystal, v Číně před i po revoluci. Režisér zde vykresluje měnící se politickou situaci v Číně a zaměřuje se především na obrovskou vůli žít, kterou obě hlavní postavy nepostrádají ani přes svůj těžký život plný menších i větších tragédií. (Los)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (56)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nádherné vystihnutí života v Číně pod komunistickou obručí Mao Ce-tunga. Je dobré, že film začíná ještě před touto érou a je vidět kontrast v oblékání a barvách. Po příchodu totality je vše šedé a hnědé. Hlavní jsou ale postavy. Klasická rodina která má své šťastné chvilky, ale i trápení a ta doba jen slouží jen jako dokonalé pozadí pro již v názvu zmíněné žití. Protože to je nakonec vše na čem záleží otřepat ze ze všeho hrozného a žít dál... Moc krásný, ale i krutý film. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Dobré, opravdu dobé. Citlivě natočené drama, které vyniká hlavně úžasně sympaticky napsanými a zahranými charaktery lidí, kteří se snaží nějak zbráborat a přes rány osudu jít dále. Reálnost samozřejmě nejsem schopen posoudit, ale osobně se mi velmi líbí ukázka zcestnosti ideologie a kultu osobnosti, přestože jsou na sebe lidi v zásadě hodní a milí. ()

Reklama

sidzej 

všechny recenze uživatele

Zhang opäť neskamal. Možno za to môže môj záujem o východnú civilizáciu a čínske tradície obecne. Lifetimes je veľmi pekne odvyprávaný príbeh o jednom hazardérovi, ktorý jedného dňa prehrá aj svôj majetok. So ženou a deťmi sa potom musí pretĺkať strastiplnými cestami života na pozadí vtedajšieho vojnového konfliktu. Do toho naivného divadla s plátennými postavičkami je ťažké sa nezamilovať. Vyzdvihnúť musím aj jednoduchú, no pôsobivú ústrednú melódiu a sympatických hercov. 80% ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Čína 20. století, to je nesmírně pitvorná groteska, a tento film přispívá (pod cenzurou) k jejímu zobrazení a pochopení. Přelomová odhalení nečekejte, ale reálie běžných Číňanů obrazem vhodně doplňují četbu. Skutečný realismus se však nekoná; např. hladomor po Velkém skoku je zcela zamlčen, není vidět všudypřítomná čínská špína, barbarské hygienické návyky, a dentistické služby zřejmě fungovaly po celý ten čas na špičkové úrovni. A tak i když je film mírně kritický, propagandisticky přispívá k rozšířené západní iluzi, že Číňané jsou vysoce kulturním a civilizovaným národem. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Muze existovat nadherny film o zivote v komunismu? Muze a pomerne jednoduse, staci, kdyz to natoci Yimou Zhang a hraje tam Gong Li. Lifetimes je vyborna analyza zivota v rudem rezimu se zamerenim na 1 rodinku, kterou film sleduje v prubehu desitek let, cimz to ziskava typickou chronologickou epicnost ala Forrest Gump. Obe hlavni postavy jsou navic velmi sympaticke, krome Li Gong, u ktere to uz beru jako samozrejmost chvalim i hlavniho muzskeho typka. Jak uz nazev napovida, je to skvely film o zivote a to se vsemi negativy, ktere jsou s tim spojene, obzvlast co se komunismu tyce, jehoz demence je zde krasne zobrazena. Potesujici take bylo, ze Zhang zde poprve vyuzil elektronickou hudbu, sice se 1 motiv opakoval skrze cely film, ale i tak to hned pridalo k sonickemu podbarveni atmosfery. 8/10 ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Frázi z názvu filmu „huozhe“ pronese Jiazhen (Li Gong) v scéně, kde volá na Chunshenga (Tao Guo), aby se nevzdával a žil dál. „Huozhe“ znamená právě kontinuitu, spojitost, návaznost života. (profhubert)
  • Film byl v Číně zakázán a režisér Yimou Zhang nesměl následující dva roky točit filmy finančně podporované ze zahraničí. Zároveň si nemohl na filmovém festivalu v Cannes osobně převzít Velkou cenu poroty. (profhubert)

Reklama

Reklama