Reklama

Reklama

The Last of Us

(seriál)
  • USA The Last of Us
Trailer 3
USA, (2023–2025), 16 h 7 min (Minutáž: 43–80 min)

Hrají:

Bella Ramsey, Pedro Pascal, Gabriel Luna, Merle Dandridge, Jeffrey Pierce, Nico Parker, Murray Bartlett, Con O'Neill, Anna Torv, Troy Baker, Storm Reid (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(18)

Dvacet let po zániku moderní civilizace je otrlý přeživší Joel najat, aby propašoval čtrnáctiletou Ellie z nebezpečné karanténní zóny. Oba se musí vydat na cestu napříč Spojenými státy a spoléhat jeden na druhého, aby přežili. (HBO Max)

Videa (12)

Trailer 3

Recenze (429)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. SÉRIEPrvní i druhá epizoda jsou z hlediska quality TV a production values absolutní strop, který nastavil laťku a divácké očekávání hodně vysoko [v mhoha ohledech až moc]. A o to víc mě zarazilo, jak kvalitativně nekonzistentní zbytek seriálu vlastně je.... Nutno podotknout, že herní Last of Us je dost narativně přímočaré, přesto velmi výrazně pracuje s rozměrem filmového vyprávění. Laicky řečeno, jde o zombie road-movie, jež je jednou intenzivní emocionální jízdou skrze post-apokalyptické končiny USA, a mapující vývoj vztahu mezi dvěma lidmi [pesimistickým Joelem a čtrnáctiletou Ellie], jež jsou si vzájemně víc podobní, než by se na první pohled mohlo zdát – tudíž ono převedení do seriálové podoby mělo unikátní potenciál využít tyto aspekty a dát jim mnohem komplexnější ráz.... Co se týká toho jak tvůrci operují s příběhem téhle seriálové adaptace, je v mnoha ohledech až příliš zkratkovitý, a obsahuje spoustu hluchých míst a bezvýznamných dialogů o ničem. Největším kamenem úrazu je zde však to, jak tvůrci nakládají s reáliemi onoho fikčního světa – jelikož právě jeho prozkoumávání bylo hlavní devizou hry. S čímž se pojí i naprosto minimální konfrontace s infikovanými – jelikož jde nejen o primární hrozbu, ale i pomyslný přírodní živel onoho fikčního světa, který svým způsobem figuruje i jako katalyzátor napětí, gradace a tím pádem i motivuje hlavní zápletku [a v těchto ohledech umělo prvních 6 řad The Walking Dead s těmito prvky pracovat mnohem poutavěji, inovativněji, a celkově vzato líp]. Ten hororový element – s nímž se pojí i ten neskutečně tísnivý a nepříjemný pocit nebezpečí, který mne neustále doprovázel při průchodu samotné hry – tu akutně chybí. V důsledku toho tak seriálový fikční svět Last of Us působí dost pustě, a z hlediska svého žánrového podhoubí neatraktivně.... Závěrem, hra je nepřekonatelná a kvalitativně nesrovnatelná, seriálové Last of Us je však věrohodnou [ač právě zbytečně zkratkovitou] adaptací, která si bezpochyby zaslouží širší diváckou pozornost. Přeci jen, jde o zajímavou lekci z mykologie. No a Pedro daddy Pascal i Bella Ramsey jsou top notch castingová volba, tady není čem. Jsem zvědav na druhou sérii.... VERDIKT: 8,2 houbiček z 10 ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dlouho očekávaný seriál o světové pandemii ala konkurence na The Walking Dead, není zase takový vytřelzrak seriál. Po většinou jen cestujeme, kecáme a koukáme, jak debilní lidstvo jde samo proti sobě, místo toho, aby se sjednotilo, když už je svět v píči. Žádné hordy nakažených nečekejte. Snad jen 2x tak byla akce pořádných hord s jedním hlavorozšklebovačem. Ten se mi moc líbil. Ale chudák dostal prostor asi tak 10 vteřin. A to možná přehráním. Takže co jsme místo toho viděli? Nějaký dvě buzny, které si na sklonku světa prošťouchávají anály, pár vyšinutých lidojedů, co našli boha, no a to je asi tak vše. Jako postapokalyptický national geographic dobrý. Jinak docela zklamání. ()

Reklama

Lavran 

všechny recenze uživatele

Přestože mě televizní verze The Last of Us nezasáhla zdaleka tolik jako milovaná herní předloha (první díl jsem prošel zhruba šestkrát), jde určitě o zdařilou adaptaci, k níž se někdy rád vrátím. Poslední epizoda mě navíc potěšila tím, že obsahuje scénu s krmením žirafy, na kterou jsem se ve hře vždycky těšil. Myslím, že tahle scéna moc hezky vyjadřuje zásadní rozdíl mezi katastrofou, která postihla zdejší svět, a katastrofou například v McCarthyho Cestě. Civilizace jako taková se sice rozpadla a na každém kroku číhá nějaké nebezpečí (nejen od monster nakažených parazitickou houbou, ale také a hlavně od druhých lidí), ale svět The Last of Us přesto bují dál, je plný života a křehké krásy, nevyhasnul. Kdežto McCartyho postapokalyptický svět je šedivý, popelem pokrytý a umírající, postrádající teplo a slunce, nevede z něj žádná cesta ven. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Hru neznám, ale co jsem tak pochopil, tak je to o tom dostat se z bodu A do bodu B a postřílet cestou co nejvíc zombíků i lidského odpadu. A v podstatě o to samé se snaží i seriál. Jen tomu chybí ti zombíci. Ne že by se tu žádní neobjevili, ale když to vezmu na stopáž, tak tu houbovaté mrchy strávily tak 15 minut čistého času. A to je docela málo. Hodně se tu o nich mluví, to zase jo. Dozvíme se kde všude nejsou anebo že někde jinde jich jsou mraky. Jenže já chci od něčeho, co se vydává za akční horor, trošku víc. Lidští padouši se tu sice vyskytují častěji, ale ani z jejich strany to není žádná hitparáda. Každopádně tvůrci se rozhodli, že budou klást důraz na postavy, což je vzhledem k žánrovému zařazení chyba, ale budiž. Dalo by se to. Jenže to by ty postavy musely být nějak zajímavé. Všichni sice prskají nad homo románkem dvou padesátníků, ale po hříchu to byl asi jediný díl s důrazem na vedlejší postavy, který měl punc osobitosti. Jinak to byly opsané šablony. No ale abych jen nekritizoval, tak musím ocenit houbáky, kteří byli fakt povedení a o to větší je škoda, že se ukazovali tak málo. Procházky opuštěnými městy jsou působivé a pokud jsou ty prachy někde vidět, tak je to tady. A nakonec se povedl i casting. Pedro Pascal už je jistota a Bella Ramsey sice asi nikdy nebude předmětem vlhkých snů, ale troufám si říct, že herečka z ní roste mimořádná. Celkově mi z toho vychází čistý průměr a druhou řadu si nejspíš nechám ujít. 50% ()

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Dvacet let po propuknutí smrtící pandemie a zániku moderní civilizace je otrlý morous Joel najat, aby dostal čtrnáctiletou Ellie z nebezpečné karanténní zóny do nemocnice v Salt Lake City. A v rámci této atmosféry sledujeme velmi osobní story o dívce, která může spasit svět. Ellie je totiž z nějakého důvodu imunní a houbové spory ji neovládají. Oba se tedy vydávají na cestu napříč Spojenými státy a spoléhají jeden na druhého, aby přežili. Nebezpečím totiž nejsou jen nelidští nemrtví prorostlí cordycepsem, ale i skupinky ozbrojenců, snažících se v rozvráceném světě přežít na úkor ostatních. Pedro Pascal i Bella Ramsey se jako Joel a Ellie v mnoha nuancích od předlohy liší, oba jsou ale ve svých rolích perfektní a jejich vzájemná chemie funguje. Závěr seriálu je pak i v jejich podání pořádným kopancem do žaludku. Oproti originálu je finále možná o něco málo úderné, o to lépe v něm ale vynikne motiv toxického lpění na milované osobě, kdy vám dojde, že jedním z nejsilnějších témat TLOU je hlavně láska jako hořkosladký cit, který obzvláště ve vztahu k dětem, umí člověka donutit k pudovým, mnohdy až brutálním činům. A klade-li si někdo otázku, zdali se seriál drží předlohy, pak vám s radostí říkám, že ano. Je potřeba mít ale správná očekávání. TLOU totiž není jen další zombie vyvražďovačka, jak si plno lidí myslí a proto v první řadě tento seriál schytává tolik negativních ohlasů. Ještě ve druhém díle bude seriál znalcům předlohy silně povědomý svou videoherní strukturou, kdy postavy prochází post-apokalyptickým městem, postupně se prokousávají jejími rozpadlými prohnilými budovami, pomáhají si překonat zatopené prostory, kde se setkávají s clickers a runners, před kterými se jen tak neschovají. Následně se ale vyprávění seriálu citelně promění, a jak Joel a Ellie na své cestě potkávají další postavy, stává se jejich putování vypravěčským pojítkem několika osobních příběhů a tragédií, spíš než záminkou pro vyvražďování cordycepsem prolezlých mozků. Je bez debat, že tohle kreativní rozhodnutí při změně vyprávěcího média ze hry na seriál nejen že skvěle funguje, ale dává i smysl. Řečí hráčů, seriál zkrátka vynechává při své adaptaci gameplay a servíruje nám krásně přehrané cutscény, přičemž ty nejpamátnější a nejsilnější s úctou cituje slovo od slova. I fandové originálu se nicméně mohou těšit na řadu zcela nových momentů a scén, které součástí hry nebyly vůbec, zajímavě a smysluplně ale rozvíjí její mytologii. I některé vedlejší linky se dočkaly citelných úprav a rozhodně stojí za to vidět. Nutno podotknout, že božský soundtrack v určitých sekvencích byl také ponechán v souladu s předlohou, to má potom jeden pocit, jako kdyby opět seděl s joystickem v ruce a měl život Joela a Ellie opět jen ve svých rukou. Za mě prostě dokonalá herní adaptace. - "You'd just come after her." ()

Galerie (323)

Zajímavosti (132)

  • V prízemí hotela sa trojica prebrodí cez cca 3/4 metra hlboký bazén vody. Po výstupe po schodoch hotela majú suché nohavice aj topánky. (andrejba)
  • V závěru zní z rádia skladba „Never Let Me Down Again“ od Depeche Mode. Zatímco Joel (Pedro Pascal) a Ellie (Bella Ramsey) bloudí troskami civilizovaného světa, David Gahan v rádiu zpívá: „I'm taking a ride with my best friend.“ A to není dobře. Ne proto, že by nikdo neměl ponětí o dobré hudbě v blízké budoucnosti, ale proto, že „Never let me down again“ od Depeche Mode, stejně jako každá píseň z 80. let, kterou hrají undergroundová rádia, je poplašným signálem. Varování však přichází příliš pozdě. Joel a Ellie jsou již za plotem karanténní zóny. Tvůrce seriálu Craig Mazin vysvětluje použití právě této skladby takto: „Moje žena má encyklopedické znalosti hudby 80. let. A já si říkal: ‚Dobře Melisso, tohle je to, co potřebuju.' A doslova jsem řekl všechny ty věci, které právě řekla. Potřebuju, aby to byla písnička, kterou tak nějak znám, ale dlouho jsem ji neslyšel. Nějakou, která ještě nebyla do mrtě ohraná. A potřeboval jsem, aby měla kontext. Potřeboval jsem, aby měla smysl. Potřeboval jsem, aby byla temná a v ideálním případě, aniž by byla nějak extra na očích, mi dala nějaký komentář. Potřeboval jsem začít určitým způsobem, abychom mohli ukázat, že se rádio zapíná. A ona pak řekla: ‚Never Let Me Down Again.‘ A já na to: ‚Panebože.‘“ (Dangerous2)
  • Keď Joel (Pedro Pascal) kráča sám ulicami bostonskej karanténnej zóny, na soundtracku zaznie niekoľko akustických tónov piesne "Future Days" od Pearl Jam. Túto pieseň Joel hrá Ellie na gitare v úvode hry "The Last of Us Part 2". (molcan2)

Související novinky

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

06.03.2024

Johnny Depp (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) má v posledních letech poměrně turbulentní období. Po soudních tahanicích se svou bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman a ztracené království), z… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Sebastian Stan bude Donald Trump

Sebastian Stan bude Donald Trump

30.11.2023

Nominant ceny Emmy a Zlatého glóbu Sebastian Stan si po svém výkonu v roli Tommyho Lee z chválené série Pam & Tommy zahraje další excentrickou postavu, známou mimo jiné pro své na veřejnost… (více)

Reklama

Reklama