Reklama

Reklama

Město 44 vypráví příběhy mladých lidí, kteří žijí své životy jako by každý den měl být jejich posledním. Není to díky jejich statečnosti nebo lehkovážnosti – tento postoj je přirozený s ohledem na skutečnost, které čelí. Píše se totiž rok 1944 a jejich příběhy se odehrávají v Němci okupované Varšavě. Mladí Poláci vnímají své zapojení do podzemního hnutí nejen jako vlasteneckou povinnost, ale také jako dobrodružství, příležitost se pochlubit před svými vrstevníky a zapůsobit na dívky. Flirtují, předvádí se a dělají plány během jejich odbojového cvičení, aniž by si uvědomovali, že se blížící léto stane nejtěžší zkouškou jejich života. A tak netuší, co pro ně historie připravila... Polské hnutí odporu představované Zemskou armádou (Armia Krajowa) 1. srpna 1944 zahájilo ozbrojené povstání, které mělo osvobodit Varšavu z područí nacistického Německa. Naši hrdinové pod vedením charismatického vůdce Kobry vytvoří jeden z nejodvážnějších oddílů povstání. Jsou svědky i aktéry obětování se a hrdinství, ale i krutosti, zrady a vraždy. Učí se lásce a zjistí, co je to nenávist. Dějiny jim dají krvavou a krutou lekci v dospívání. (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (294)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Nie je to film patetyczny, nie jako Сталинград. ~~~ Trailer na film udělal paradoxně filmu docela medvědí službu. Navozuje totiž pocit, že se zúčastníte varšavského povstání plného akce a cool zpomalovaček právě po vzoru dost takřka až nevkusně přepísknutého Stalingradu, přičemž jde spíše skutečně o válečné drama, kdy se divákovi Komasovic famílie :) snaží ukázat další hrůzu války, jaká by normálního člověka nenapadla, navíc jakoby očima těch "dětí", civilistů, netrénovaných vojáků, snažících se bránit a získat zpět své město. --- Ano, netvrdím, že místy některé scény a akci mohli autoři odpustit, protože se od toho vyobrazvání svinstev a zmaru film odchyloval právě k tomu Stalingradu, ale naštěstí toho nebylo moc sem tam něco šlo ještě připsat na vrub uměleckému ztvárnění, jež mělo v danou chvíli prim nad realističností (polibek ve smršti kulek). Jindy to ale už bylo trochu přes čáru a docela mi i vadilo, že, přinejmenším z počátku, ta smrt lidi v blízkosti hlavních postav jimi nijak zvlášť nehnula a chovali se jakoby nic - nicméně vím prd, čeho postavy již byly za německé okupace Polska svědky, že. Dokonce mi nevadila ani místy použitá moderní hudba (SPOILER ALERT!), protože byla použita tam, kde to i díky obrazu dávalo smysl a nerušilo to. Podobně tomu byly zpomalovačky, které taky byly tam, kde to mělo smysl a rozhodně jich nebylo moc, množstvím nesahají zmiňovanému Stalingradu ani po paty. --- Dovolil bych si taky říct, že film má ještě, byť třeba mírnou, dlší vrstvu onoho válečného dramatu v rovině řekněme historické. O samotném samotném povstání Varšavy se moc nedozvíte - nic takového jsem od filmu ani nečekal a přijde mi divné na to poukazovat jako na zápor, čehož jsem už někde (v komentářích nebo nějaké recenzi) byl svědkem. Naopak, pokud pokud víte co se kdy dělo, proč Sověti byli kde byli a jak to celé skončilo, s jistým pocitem zmaru už od začátku sledujete dění a snahu o jakékoliv "Holky pospěšte, nebo to povstání propásneme..." a "Dýl jak tři dny to trvat nemůže, Rusové jsou už za městem, hurá.". --- Film mi tak přijde jako docela nečekaným polským překvapením, které si mohlo leccos odpustit a ten pocit zmaru boje a prohry postupně gradovat až do extrému, ale nakonec to nebylo nic, u čeho bych se nudil, u čeho bych usínal a bylo mi špatně z toho, co postavy vypouští z pusy, co je na plátně a co ve scénáři. A aby těch plusomínusů nebylo málo, tak místy film zase působí až příliš jako sled samostatných scének než rozumně plynoucí děj, ale zase mi tohle období sedí, zpracované je to taky velmi slušně (dámy a pánové z UPP se fakt vytáhli), herecky i hudebně je to taky dost slušné, kamera, výprava... a v neposlední řadě taky fakt, že z našich luhů a hájů se něčeho takového rozhodně nikdy nedočkáme... nakonec tedy finální kvalitní 3*, na 4* tomu chybí drobnosti. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce poľské veľdielo. Doposiaľ zatiaľ pre mňa samozrejme neznámi poľskí herci podali skvelé výkony hodné hollywoodskych hviezd a rád by som si pozrel aj iné filmy v ktorých niektorí z nich hrali. Celkové hodnotenie tu na ČSFD nič moc extra, ale tento film rozhodne nieje nejaký len tak na rýchlo natočený ale akoby sa Poliaci snažili nakrútiť nejaký pamätný film, ktorý sa pustí vždy v ich domácnostiach napríklad na výročie dňa konca vojny. Poviete si, že ste videli strašne veľa vojnových filmov a tento vás nemôže prekvapiť, ale mýlite sa. Nemyslím si že ste niekedy predtým videli vo filme napríklad krvavý dážď alebo tak brutálne zabíjanie postáv, ktoré možno ani nedovŕšili 10 rokov. Rozhodne tento film odporúčam a ak by to aj nebola vaša šálka kávy, určite si na konci filmu nepoviete, že to bola strata času. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Byl by to býval velkovýpravný, fantastický natočený a zábavný válečný film s brutálními bojovými scénami zralý na pětihvězdu, kdyby … Kdyby režisér neukájel své umělecké ambice a uprostřed bojové vřavy se to nezastavovalo a nevypukávaly zpomalené matrixovské pičičandy, v jejichž pozadí duněly cajdáky nějakého Lejdypanku. Jen jsem čekal, kdy se přiřítí banda Indů a střihnou si do toho to své obvyklé hárekrišna pogo. Kdyby scénarista neukájel své plagiátorské ambice a místy to nevypadalo, jako by toho xichta z Jdi a dívej se opíchala Tisícročná včela. Jen jsem čekal, kdy se vynoří starý Kroner a začne múráriť. Kdyby střihač neukájel své krejčovské ambice a vykuchal těch čtyřicet minut patetických a kýčovitých zvratků alá Tvajlajt. Jen jsem čekal, kdy se přiřítí Patyzón a všechny ty hrdinné mládežníky zejména mužského pohlaví dosucha vysaje. Kdyby kásting neukájel své hororové ambice a do hlavní role neprocpal snad tu nejodpornější a nejnesympatičtější tlamu současné polské kinematografie. Jen jsem odvracel zrak a přál mu celou dobu bolestivou smrt nebo alespoň pořádné zmrzačení. No, a to je příliš mnoho kdyby. Takže odřené tři s následující erudovanou charakteristikou pro polské fanoušky: Zajebiście nakręcony, no artystycznie spierdolony kawał kinematografii polskiej s wyjątkowo obrzykurwadliwym gośćiem v roli głównej. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Promarněná příležitost. 1) 33letý ambiciózní scénárista a režisér Jan Komasa se pustil do několka námětů najednou: varšavské povstání samo o sobě je tématem pro hutný film. K tomu přistupuje bláhový teenagerovský pohled na věc, touha po dobrodružství, hrdinství, bez znalosti souvislostí. Aby toho ještě nebylo dost, přidává režisér i milostnou linku - hned dvě dívky, které jsou předmětem zájmu hlavního hrdiny. Výsledkem je, že nic není dotaženo do konce. Jednotlivé scény jsou zajímavě a dobře natočené, ale dohromady moc nepůsobí._____ 2) Opět se tu projevuje problém explicitního zobrazování násilí a útrap. Všechno do detailu vidíme, ale nic necítíme (alespoň tedy já ne). Snaha o psychologizaci postav a jevů (zpomalovačky, opakované záběry) je mimo mísu. Celkově mi film trochu připomíná hraný dokument._____ 3) Na druhé straně je třeba uznat, že snímek je natočen velmi přehledně (zvláště to vynikne u bojových scén) a silně didakticky. Posledních deset minut je skvělých. Film je lépe zrežírován, než napsán._____ 4) Zaujal mě pěkný 24letý Józef Pawlowski (hlavní postava Stefan) jak vzhledem, tak hereckým výkonem. ()

yakoob 

všechny recenze uživatele

Jako musím přiznat, že v tom peníze vidět byly...I to zpracování je tak trochu více epic...Češi v takových filmech jsou ještě hodně pozadu (čím to je), ale na druhou stranu vytvořili pro tento snímek působivé speciální efekty (UPP)...Ty zpomalovačky sice často působily jako pěst na oko, a dát k nim podkresovku dubstep, to chce opravdu silné kafe...A to ne, že by to tam nesedělo...Prostě, člověk na takovou podkresovku, v takových filmech, není zvyklý...Jsem rád, že používali klasický film, kapánek ty dialogy mohly být lépe slyšet (ale to mohlo být klidně ozvučením v kině)...Réžie zvládnuta velmi dobře na tak mladého člověka...Historii raději neřeším (ono to v dnešním pojetí kinematografie ani moc nejde), ale pro dnešní generaci určitě chytlavé a moderní pojetí jakbysmet...Patetičnost minimální, ale emoce z plátna číšily, to jako jo...Zobrazit tu zákeřnost každé války a změny obyčejných lidí zachránít si holý život, opravdu dnešní filmy umí...Záleží asi na vkusu každého, ale za mně se Miasto 44 Polákům povedlo, a nemusí se stydět tento snímek dát dál než na lokální filmové festivaly...Jen tak dál... ()

Galerie (95)

Zajímavosti (10)

  • Sběr materiálů trval přes osm let, přičemž tyto dokumenty se skládaly z rozhovorů autora s žijícími pamětníky povstání, dále analýzou zvukových nahrávek z archívu Muzea Varšavského povstání a dále materiálů z filmových kronik ze srpna roku 1944. (majky19)
  • 30. júla 2014 bol film oficiálne uvedený na Národnom štadióne vo Varšave pred 15 000 divákmi na najväčšom plátne sveta dovezenom z USA. (Arsenal83)
  • Na základe filmového scenára napísal Marcin Mastalerz román, ktorý rozvíja a vysvetľuje mnohé filmové témy. KnihA vyšla 1. septembra 2014, pričom je obohatená o vyše 120 statických záberov z filmu a DVD so zákulisím výroby filmu. (Arsenal83)

Reklama

Reklama