Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lovreňáci a Velraňáci jsou dvě party kluků ze sousedních vesnic. S vervou sobě vlastní se nenávidí a bojují proti sobě s odhodláním svých statečných dětských srdcí. Jejich netradiční válečné trofeje - knoflíky, šle a pásky jsou na druhé straně vykupovány výprasky a tresty stejně urputných rodičů. Chlapci procházejí těžkou zkouškou, která jim dá poznat to nejdůležitější v životě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Výborný film, ktorý mi nesadol. Knoflíková vojna je natočená s veľkým citom pre všetko, čo obsahuje. Detské charaktery, dospeláci, chovajúci sa ako deti, strach z internátu: odtrhnutia od domova, zrada spoločenstva, rošťáctvo. Má to v sebe ľahkosť a závažnosť výpovede zároveň. Ale nemám na film spomienky z detstva, čo je myslím dôvod, prečo film toľko ľudí miluje. Ani som nečítal knihu. Takže cítim, že som videl klasiku, ale necítim s ňou spriaznenosť. Teším sa však, keď si niekedy v budúcnosti pozriem znova film s vlastným dieťaťom vo veku hlavných hrdinov. 70%. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Poněkud volné, ale velmi hezké filmové zpracování knihy Louise Pergauda, které můžu doporučit všem příznivcům tvorby Věry Plívové - Šimkové. Největší chlapecká válka v dějinách Francie vypravována v tomto úžasném dobrodružství o přátelství a statečnosti. Skvělá hudba, příjemný český dabing dětských hrdinů a dobové černobílé zpracování, to vše je prostě báječné. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kdysi se Knoflíková válka těšila mimořádnému zájmu televizních diváků a hláška "Kdybych to byl býval věděl, tak bysem sem nechodil" velmi rychle zlidověla. Generace mých rodičů považovala Knoflíkovou válku za příjemnou komedii z dětského prostředí a kdykoliv se snímek objevil ve vysílání, řítili se k televizoru. Čas se na filmu přece jen trochu podepsal a zájemcům o soupeření dvou vesnických part bych raději doporučil novější zpracování z 90. let, nicméně svůj půvab si stále zachovává. Především může působit jako doklad toho, jak dalece se změnila společnost a postavení dětí v ní. Dospělí v knoflíkové válce nalévají dětem kořalku a nabízejí cigarety, nemají žádný problém s dětskou prací nebo řízením zemědělských strojů. Ubít šelmu je záslužný čin hodný odměny. Tělesné tresty jsou přirozenou součástí výchovy. Větší rozsah povinností, ale taky odpovědnosti. Zkrátka jiná doba, jiný mrav. Celkový dojem: 75 %. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

V dětství to byl zásadní film. Scéna s uřezáváním knoflíků zajatému nepříteli působila jako přímá inspirace při bojích našeho (samozřejmě statečného a ušlechtilého) kmene Sídlišťáku s nepřátelským (samozřejmě zbabělým a podlým) kmenem Družstevňáků. Ve filmu je zakomponována politcká lekce ve scéně při určování poplatku do spolené pokladny - " S tím běž na kolo, to je heslo na draka (míněno heslo Rovnost a Bratrství) , když jeden z nás prachy má a druhej je nemá". ()

route60 

všechny recenze uživatele

Nádherná klasika které nelze nic vytknout, Knoflíkova válka a vní banda kluku obou znepřátelených stran se musí zamlouvat každému kdo má v sobě ještě trochu dětské duše, režiser Yves Robert a všichni herci a hlavně dětští jsou výborní a je smutné že dnešní dětští představytelé v sočastných takzvaných dětských filmech působí spíše odpudivě. A ktomu ta nádherná hláška: kdyby sem to býval věděl, tak bysem sem nechodil: prostě a jednoduše 100% jinak to ani nejde. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (6)

  • Aby režisér našel správné mladé amatérské herce, vyfotografoval téměř tisíc dětí ve věku kolem dvanácti let. Ty vybrané později procházely sítem castingu. (sator)
  • Natáčeno v pískovně Saint-Arnoult-en-Yvelines, v lomech Poyers (Orphin) a na venkově v Bailleau-Armenonville. Scény v Longeverne jsou natočeny v Armenonville-les-Gâtineaux (Eure-et-Loir) a ty ve Velrans v Orphin (Yvelines). Poslední scéna se natáčí na Adolphe-Chérioux na rue Édouard Tremblay ve Vitry-sur-Seine. Rybářská párty se koná u rybníka Guiperreux v Poigny-la-Forêt. Yves Robert také využívá okolí svého pozemku, Moulin de la Gueville v Saint-Hilarion v Buttes Noires. (sator)

Související novinky

Zlín Film Festival s vůní  Francie

Zlín Film Festival s vůní Francie

04.05.2016

Filmové cestování po Evropě pokračuje letos výletem do provoněné Francie a Zlín Film Festival odtud přiveze návštěvníkům více než 40 archivních i nejnovějších filmových počinů. Sekce Dny francouzské… (více)

Reklama

Reklama