Reklama

Reklama

Apokalypsa: 1. světová válka

(seriál)
  • Francie Apocalypse - La 1ère Guerre Mondiale (více)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Pětidílný dokumentární seriál vám ukáže první světovou válku tak, jak jste ji doposud neměli možnost spatřit. Poprvé uvidíte doposud nezveřejněné a pro toto období velice vzácné barevné záběry a restaurované záznamy. Ocitnete se na bojištích, ale poznáte i každodenní život civilistů za bojovou linií. Je možné opomenout oběti, které přinesla celá jedna generace? Jak došlo k tak brutálnímu a dalekosáhlému konfliktu? Jak muži a ženy po čtyři roky snášely tato zvěrstva? Tvůrci dokumentárního seriálu použili více než 500 hodin archivních záběrů, většinu z nich doposud nezveřejněné a nyní navíc kompletně kolorované. Apokalypsa: 1. světová válka celosvětově přistupuje k řešení těchto zásadních otázek, ale taktéž vypráví příběh s citlivým a intimním přístupem. Příběh vás zavede do centra bojů, od zákopů v severní Francii až po méně známé fronty v Rusku, Srbsku, Turecku či Palestině. Stranou nezůstanou ani každodenní životy civilistů za bojovou linií. Vyprávění oživuje vzpomínky těchto mužů a žen. Pomáhá lépe pochopit a vcítit se do minulosti, kdy se svět řítil do apokalypsy. (National Geographic)

(více)

Recenze (60)

blondboss 

všechny recenze uživatele

Tu sa nedá inak hodnotiť ako bravúrne, veľkolepé a tak realistické. Neviem, odkiaľ tvorcovia brali všetky tie zábery, ale uviesť ich do farebného zobrazenia a zostrihať to tak skvelo, to musí vyžadovať veľký cit. Ide jednoznačne o najlepší dokument z obdobia prvej svetovej vojny, aký bol kedy natočený a naozaj by to mohlo slúžiť ako učebnicový príklad dejepisu do škôl. Pre milovníkov histórie je toto povinnosť. 95 % ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Je skutočne obdivuhodne, že aj s prvej svetovej je toľko skvelých záberov. Rovnako ako v dokumente o druhej svetovej s cyklu Apokalypsa, aj tento prináša perfektné zhrnutie v piatich dieloch. Navyše ponuka na tu dobu skutočne fantastické (a tomto dokumente aj pekne kolorované a zreštaurované) zábery a ukáže prvú svetovú tak, ako ste ju doteraz určite nevideli. 95% - 5* ()

Reklama

KoRner 

všechny recenze uživatele

Nevidel som, ani nepočul o lepšom dokumente o 1.SV, keďže materiálov je iba obmedzené množstvo a tu to mám rovno vo farbe spolu s dokresľujúcimi zvukmi. Zaujímavé ako dobová tlač vykresľovala vojnu tak romanticky až väčšina vojakov tam šla s úsmevom. V časti zvanej "Peklo" však je vidno, že to sa ihneď zmenilo a oproti Druhej svetovej vojny sa líšila v tom, že naozaj nikto na také čosi nebol pripravený a nepriateľské vojská slúžili najmä ako pokusné králiky novým zbraniam. ()

route60 

všechny recenze uživatele

Odjížděli do války a zpívali si, hloupost a propaganda ze všech stran, smrt, utrpení, hlad, nenávist to vše se hnalo Evropou, výborný pětidílný dokument tvůrců Isabelle. Clarke, Daniel Costelle který už natočili stejně skvělí dokument Apokalipsa: 2. světová válka oba by se měli vysílat povinně ve školách jako poučení ze zvěrstvech války. ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

Velice hodnotná série, složená jen z dobových záběrů, zcela bez mluvících hlav. Oproti jiným má navíc připomenutí úprků civilistů před frontou. Vydařilo se též ukázání dějů na střednìm Východě, kde byly položeny základy konfliktů, které trvají dosud. Jak poukázali už předchozí uživatelé, důraz je na západní frontě a západních zemích, východ Evropy je ukázán sporadicky a dosti zjednodušeně; hned úvodní pokus o vykreslení atmosféry v předvečer války nevyznívá přesvědčivě: jak lze mluvit o půlstoletí míru v Evropě po dvou balkánských válkách? ()

Galerie (59)

Reklama

Reklama