Reklama

Reklama

Hrdinský akční thriller Do posledního dechu vypráví pozoruhodný příběh nejodvážnější plavby malého záchranného člunu v historii pobřežní stráže. Novou Anglii zasáhla 18. února 1952 rozsáhlá bouře, označovaná též místními jako nor'easter. Města na východním pobřeží byla bičována vlnami a bouře ničila vše, co jí přišlo do cesty, včetně lodi SS Pendleton, ropného tankeru třídy T2, mířící do Bostonu. Ta byla doslova roztržena vedví a ve svém rychle se potápějícím trupu uvěznila více než 30 námořníků. Zástupce hlavního strojníka Ray Sybert (Casey Affleck) si jakožto nejvýše postavený lodní důstojník na palubě záhy uvědomuje, že je jen na něm, aby se ujal velení nad vystrašenou posádkou, a přiměl ji k tomu aby její členové zapomněli na své neshory a společnými silami udrželi loď na hladině během jedné z nejhorších bouří, jaké kdy východní pobřeží USA zasáhly. Zatímco se bouře blíží k základně americké pobřežní stráže v Chathamu v Massachusetts, nařizuje velící důstojník Daniel Cluff (Eric Bana) odvážnou operaci ve snaze ztroskotanou posádku zachránit. Navzdory obrovským potížím se čtyři muži pod vedením kapitána Bernieho Webbera (Chris Pine) vydávají na moře ve dřevěném člunu se špatným motorem a mizivými, pokud vůbec nějakými možnostmi navigace, aby společně čelili mrazivému počasí, dvacetimetrovým vlnám a vichru o síle hurikánu. (Falcon)

(více)

Videa (27)

Trailer 1

Recenze (227)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jako příběh to asi zfilmování hodný je, ale takto impotentně jsem si to teda nepředstavoval. Tuna tmavýho digitálního bordelu pokřížená se statikama, kteří točí vším možným. Jako nic moc. Fakticky to přesný celkem je, ale kdejakej půlhodinovej dokument s autentickýma fotkama poslouží líp než tento pokus o survival. 60% ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|50%| Ani se mi do tohoto moc nechtělo, ale přesto jsem to riskl. Celkově na zabití sobotního dopoledne to bylo celkem ideální, místy trochu zdlouhavé, ale nebylo to nic, co by mě nějak pohoršilo. Čistě průměrná záležitost. Nejdřív hlavní herec. Chris Pine podle mého názoru, vůbec neumí hrát. Osobně ho nechci moc kritizovat, prostě je to takové trdlo, snad v každé scéně je na něm vidět jak se stydí atd. Ve filmu Jack Ryan jsem ho asi moc tvrdě kritizoval, ale do akčního žánru se prostě nehodí. Třeba ve filmu Nezastavitelný, tam celkem ušel. Zde se nemohl kolikrát ani vymáčknout, no přežil jsem to. Někdy si s ním musím dát ty novější Star Treky, třeba tam nebude tak špatný, ale pochybuju. Ostatní herci v pohodě. No, tak se vrátíme k tomuto katastrofickému dílku. Nějak mě to celkově nechytlo, ale nutno uznat, že scény, kdy se loď potápí a postupně ničí jednotlivé části lodi, tak to bylo natočeno velmi dobře a přehledně. Sice to nebylo vůbec dechberoucí a emočně napjaté, bylo to alespoň uvěřitelné a mírné. Skoro žádné napětí, film se pozvolna ubíral jedním směrem a tak skončil. Takže bych to měl vlastně po této stránce zhodnotit ještě trochu kritičtěji, ale neurazilo mě to, nemělo to žádnou nelogičnost, prostě jednohubka. Toť vše. ()

Reklama

salisbury 

všechny recenze uživatele

Do posledního dechu jsem rozhodně tento film neabsolvoval, i ve finále jsem při něm v poklidu dýchal, ale mám rád toto prostředí, kdy zima ševelí nad rozbouřeným oceánem a rozvírá náruč smrti. Herecké obsazení v čele s Chrisem Pinem pro mě není nijak velkým lákadlem a možná bych i řekl největší slabinou tohoto filmu. Ten kluk mi prostě nějak nejde pod rozčepířený vous. Nejvíc si na tomto filmu cením inspirace čerpané lodní pumpou ze skutečné události, což dělá pro mě něco víc, než ve výsledném průměru je. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Žádná velká pecka, ale spolehlivá zábava.Plusem je, že příběh je dle pravdivých událostí a jedná se o největší záchrannou akci na malém člunu na světě, což bohatě stačí k zaujetí. Natočeno je to slušně, byť bystřejší divák pozná, že se většina filmu natáčela ve studiu a mínusem alespoň pro mě je i produkující společnost Disney, která nás připravila o drsnost, úmrtí a brutalitu.. Nuž, co se dá dělat. Film zaujme i něžnější pohlaví díky light romantice a sympaťák Chris Pine spolehlivě ženám oku lahodí, takže pokud nevíte, na co vzít přítelkyňi, tak Finest hours by mohl zabodovat. Story 6/10, Atmosféra 7/10, Gore 0/10, Vizuál 7/10, Akce 5/10, Napětí 7/10,Humor 0/10. Zábavnost 7/10. 65% ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Nie práve tie „The Finest Hours“, skôr „Not-So-Fine Two Hours“. Film, ktorý by sa chcel zavďačiť všetkým – divákom bažiacim po dobrodružnom filme, diváčkam bažiacim po nejakej tej romantike, aj drsňákom bažiacim po nejakom to námornom thrilleri – no vo výsledku sa plnohodnotne nezavďačí asi nikomu (a veľmi chabé tržby to iba potvrdzujú). Technicky síce viac ako obstojne zvládnutý film s pár skutočne efektnými scénami (napríklad scéna lámania sa tankeru alebo neskoršie nočné priplávanie k potápajúcej sa lodi), ale čo z toho, keď to sú iba chvíľkové záchvevy niečoho strhujúcejšieho a po zvyšok stopáže sa jedná o rutinu, v ktorej sa síce neustále niečo deje, ale tá plavba po rozbúrenom mori nie je nijako napínavá, záživná, ani pri nej nebudete mať strach o postavy alebo aspoň záujem o jednu z nich. Neviem, či je práve ideálne riešenie točiť podobné filmy pod záštitou Disneyho, lebo ono to potom presne dopadne tak, že tá snaha zapáčiť sa všetkým sa minie účinku. Podobné filmy si vyžadujú aspoň trochu drsnosti, špiny, aby sa im dalo veriť to čo sa v nich deje. Vo The Finest Hours je však všetko síce technicky bez problémové, ale tak uhladené, bez akejkoľvek dramatickosti alebo intenzity, že dianie ani v jednej sekunde ničím neprekvapí. Pôsobí to akoby režisér dostal za úlohu natočiť dobrodružný námorný film, u ktorého by sa výrazne nebáli ani deti (tie to však baviť vôbec nebude), zároveň aby sa mohol tváriť dospelo a užili si ho dospelí diváci (pre tých to bude zase veľmi „light“) a navyše, aby ste na to mohli všetci zobrať aj nežné polovičky, ktoré sa budú rozplývať pri tej naivnej romantike s nevhodne obsadeným Chrisom Pineom, ktorému tá postava nevinné námorníčka vôbec nesedí. Jediný kto tu ostáva ako tak zaujímavý je Casey Affleck, z ktorého ide aká taká charizma. Ostatné postavy prednášajú iba tie najjednoduchšie dialógy akoby film zaspal dobu v tých 50. rokoch v ktorých sa odohráva. V tých by mu niečo podobné hravo prešlo, dnes to už pôsobí dosť naivne. Vo výsledku skôr než akokoľvek strhujúce dobrodružstvo, iba technicky slušne natočená nuda. Podobné veľké námorné dobrodružné filmy sme nemali na plátnach kín už dlhú dobu, ale nakoniec bohužiaľ ani jeden z tých dvoch, ktoré prišli v krátkom čase nijako neoslnili a to som sa na obidva z nich tešil. Najprv nijako nenadchlo In the Heart of the Sea a následne The Finest Hours. CELKOVO: 2,5* (5/10) ()

Galerie (41)

Zajímavosti (10)

  • Pro záběry zimní bouře na stanici Chatham použili filmaři sněhová děla, což je stálo nemalé peníze. Tři týdny po ukončení natáčení oblast zažila největší sněhovou nadílku za mnoho posledních let. (Jarek572)
  • Scény se natáčely ve venkovní umělé nádrži o rozměru 25x34 metrů, v níž se úspěšně podařilo vyvolat iluzi smrtící bouře. (ČSFD)
  • Během skutečné akce záchranná loď opravdu přišla o kompas během překonávání mělčiny před přístavem. Přesto v akci pokračovali a dokázali se také vrátit. (Jarek572)

Reklama

Reklama