Reklama

Reklama

Príbeh škandálu, ktorý vypukol, keď sa televízia CBS rozhodla dva mesiace pred americkými prezidentskými voľbami v roku 2004 odvysielať materiály, ktoré mali dokazovať, ako sa George W. Bush vďaka otcovým politickým kontaktom vyhol vojne vo Vietname. Následky pre všetkých zúčastnených na seba nenechali dlho čakať... (STV)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (82)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Wow. Až začne Redford moderovat večerní zprávy, nevynechám ani jednu relaci! Jestli je Spotlight kvalitami vážně ještě o třídu výš než tahle o život sprintující konverzačka z prostředí investigativní dokumentařiny, tak za pár týdnů, až jej uvidím, sním svůj klobouk. Hádám, že oscarové drama bude rozhodně méně učesané a ne tak přehnaně melodramatické, ale stejně: Blanchett a její tým mi vzali dech. Dvě napínavé hodiny o tom, zdali je George W. Bush posera anebo jen někdo neumí dělat seriózní zpravodajství. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

4,5*/5...skoro rovnako dobré ako podobný Spotlight (nemyslím novinárskou témou samozrejme). Presne ten typ filmu, ktorý nie je divácky podlízavý a zároveň má ďaleko od sterilnej nudy. Cate Blanchett je presvedčivá ako nikdy a Bobík Redford a investigatívna novinárčina - čo viac patrí k sebe?! Film má veľmi dobrú prácu s dynamikou, scenár je inteligentný a záver...ten napísal sám život v "najslobodnejšej" krajine na svete:) ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Že je bývalý prasident Spojených korporací amerických Jirka Dvojitévé Křoví zbabělá, pokřivená, mocichtivá, militantní a zkorumpovaná kunda, to dneska už ví každý školák. Ale tvrdit něco takového otevřeně ve sdělovacích prostředcích před pár lety, kdy ta mrdka ještě „hrdinně osvobozovala“ Dálný východ pod patriotistickým heslem „Ropa for all“ a pečlivě připravovala největší novodobou světovou hospodářskou krizi, mohlo vést i k tomu, že měl člověk náhle plnou prdel texaského čili, pěchovaného tam nemilosrdnou pěstí korporátní spravedlnosti. Zrovna tato Pravda sice nikdy nade vši pochybnost prokázána nebyla, nicméně spousta dalších Pravd ano. Je z toho ale naprosto fajnové přírodovědné drama o hyenách, lovících prase, o třídu záživnější a zábavnější než letošní osralový Spotlajt, kde hyeny lovily černoprdelnické pederasty. Ale kurva jako kurva, obojí je rozhodně informativním přínosem. Tohle je navíc vybaveno famózní a přirozenou Blanšetkou a úžasným Bobíkem, který sice ještě pamatuje časy, kdy začaly uhelnatět plavuně, avšak hraje mu to pořád jako zamlada. Moc příjemný a dokonale stravitelný film, nejste-li certifikovaný mongoloid. Jsem docela zvědav, kdo bude hrát jednou mě, až před dalšími volbami zveřejním inkriminující dokumenty na toho zkurveného maďarského tuneláře a majitele ČR - Andreu ZjakoZmrda Babitche. Norberte, pomalu se rozcvičuj! ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Z loňské trojice meeting-room-true-events-drama, do kterého zapadaly oskarový Spotlight a vystřelený Big Short prosvištěl Truth americkými kiny s nejmenšími ohlasy a bez nominací, což je trochu nefér, protože ostatní dva nominované filmy ve trojici výborně doplňuje. Zatímco párty jízda americkou úvěrovou krizí pojímala téma jako amorální trip, Spotlight oslovuje mainstream publikum tématem oldskůl novinařiny i "bezpečné kontroverze" pedofilních kněží, Truth odvádí nejlepší práci v tom zobrazit co nejdetailněji fakt, že pokud chci světu odhalovat pravdu, je třeba se zabývat každým byť sebenebetyčným detailem. Srandovně tak mohou působit velké emoce a velkolepá hudba, které podkreslují fakt, že ve filmu "akorát" postavy zjišťují, zdali byl možné v '78 napsat za číslem th, čímž se v zásadě věnují primárně věcem, které se v ostatních adaptacích přeskakují montážemi. Společně s depresivním vyústěním boří trochu iluzi střelených novinářských dinosaurech, kterým máme být vděčni za to, jak za nás hlídají demokracii, tím, že vlastně sledujeme žurnalisty, kteří to zkrátka posrali, nehledě na to, jak blyštivé jejich motivace byly. I přes to k nim však cítíme sympatie, protože nehodnotíme jejich výsledky, ale jejich práci a zanícenost, o které se domníváme, že již je současné novinařině cizí. Plus samozřejmě anti-bushovství, ale tam se nejedná o otázku názoru, ale dobrého vychování. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Robert Redford je tak skvělý herec, že prostě jen hltáte každou vteřinu, kdy je na plátně. Není zde tolik, jak byste si přáli, ale Cate Blanchett mě překvapila neskutečně civilním a přesto procítěným výkonem, který mě bavil. Ona na sebe strhává pozornost a dává tak vyniknout příběhu jedné ženy, která se jen snažila odhalit něco, o čem si myslela, že je pravda. Svět se za to odmění, to je jasné. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Film se točil v Austrálii na žádost herečky Cate Blanchett (Mary Mapes), aby mohla být při natáčení nablízku své rodině. Natáčelo se po dobu 8 týdnů. (Dio_Padre)
  • Známy americký novinár a moderátor Dan Rather film pochválil za presné zobrazenie televízneho spravodajstva. Obzvlášť sa mu páčilo, ako ho stvárnil Robert Redford, keďže Redford sa nepokúsil nikoho napodobňovať. (Arsenal83)
  • Film bol označený ako "prepadák" v pokladniach po tom, čo nedokázal získať očakávané príjmy. Dokázal si zarobiť len zhruba na štvrtinu nákladov. (Arsenal83)

Reklama

Reklama