Reklama

Reklama

Příběh mladé dívky a laskavého obra známého jako Obr Dobr, kteří se vydávají na dobrodružnou cestu s cílem zajmout zlé lidožroutské obry, kteří pronikají do světa lidí. (Freeman Ent.)

Videa (23)

Trailer 1

Recenze (316)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Keď je v Spielbergovom filme najzábavnejšia (a možno jediná zábavná?) scéna s prdením, je niečo zle. Dievčatko skvelé, animácia úžasná, magické okamihy tam sú. Ale to tempo netempo je teda smrtiace. Niekto to môže právom nazvať nudou, ja si budem ešte chvíľu nahovárať, že Spielberg mal zámer natočiť film, ktorý nebude zbesilo dynamický ako všetko, čím sa dnešná kinematografia snaží zaujmúť diváka. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Je to laskavé i dojemné, ale vyjma technické jistoty jsem čekal ještě něco navíc. A to bohužel nepřišlo. Velký příběh Spielbergovi neklapl už v rozmělněném Válečném koni, který představoval sic přiznaně zkreslenou, až pohádkovou verzi války, nicméně mu trestuhodně chyběly emoce. Vztah odvážné dívky z londýnského sirotčince a dobráckého obra, který lidem v noci vdechuje sny, je dalším výletem do světa rodinné podívané. Ti dva se samozřejmě spřátelí, zažijí mnohá dobrodružství (hlavně proto, že na dívku mají v jeho světě spadeno zlý sousedé) a divák mezitím bude pokukovat po hodinkách. Spiebergovi bude na konci roku sedmdesát, dál však předkládá rozmanité látky, které prostě musí zajímat. Je obklopený svou starou dobrou partou (John Williams, Janusz Kaminski, Michael Kahn, Joanna Johnston), díky které leccos funguje. Nicméně (nevím, jak moc za to může předloha britského spisovatele Roalda Dahla) dialogy jsou rozvláčné, mnohé scény zbytečně zdlouhavé, humor občasný a po vyběhnutí závěrečných titulků toho nezbývá úplně moc. Je to na Spielberga takové vnitřně prázdné. Za Marka Rylance nicméně palec nahoru. A příště se samozřejmě budu těšit znovu. Na tom se nic nemění. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Panebože, Spielberg, čo sa stalo, ČO ťa preboha prinútilo vziať réžiu TAKÉHOTO filmu, takejto blbosti? Aj mizerný Jack, zabijak obrov pôsobí oproti tomuto čudu ako film roka. Má to neznesiteľné dve hodiny a raz za čas sa mihne dobrá scéna, dobrý nápad alebo dobrý záber. Ako celok je to ale hrozné a zrejme jeden z najslabších filmov Stevena Spielberga. Nesympatické postavy v čele s otravným deckom a desivým obrom, ktorý sa až strašidelne podobal na Liama Neesona (v skutočnosti Mark Rylance, ktorý sa teraz hrá na dokonalého dôchodcu, ale, Mark, nezabúdaj, že niektorí z nás si ešte veľmi dobre pamätajú tvoju Intimitu!). Spočiatku to nie je zlé, napríklad ma zaujali maskovacie metódy, ale postupne sa to pokazilo a už to nikto neopravil. Absurdne pôsobí vizuálna stránka, ktorá je štylizovaná ako retro z 19. storočia a potom do toho nalietnu armádne helikoptéry. No neviem človeče. Zápletka nezaujímavá už v jednej vete, nieto ešte v 120. minútach. Konkurenčná skupinka obrov úžasne zdržuje tempo, atmosféra miestami až WTF, réžia ako po ťažkom úraze. No proste slabota a bieda. A tie prdy komentovať nebudem. Najradšej by som tento film nebol nikdy videl. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Líbezný oldschoolový filmeček, kterej jde proti proudu dnešním rychlým a zběsilým snímkům, film, kterej díky tomu spoustě lidem nesedne (což je krásně vidět jak na místním hodnocení, tak na počtu lidí, co jej hodnotili- na to, že je to Spielberg, tak ani tisícovka diváků? Hmm...), právě díky tomu, že se v něm hlavně mluví a celý si plyne svým vlastním, pomalým tempem. Což je v dnešní době balzám na nervy, Štefan zase potvrdil, že na poli dětských velkofilmů nemá konkurenci. Mark Rylance aspiruje zas a znova na sympaťáka roku (přestože tu byl jen CGI), Ruby Barnhill, na níž film stojí a padá, výborná, tak jako pěkné efekty a vkusný humor. O hudbě Johna Williamse ani nemluvě. Jen houšť, fajn pocit, dívat se na rodinný film, který z diváka nedělá nemyslícího retarda, naopak si ho nepodbízivě váží- už jen tím, že Steven Spielberg JE člověk, co prostě miluje film. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Po vizuální stránce se jedná o naprosto vytříbenou záležitost, avšak po stránce scénáristické už to taková sláva není. U The BFG jsem měl po většinu času pocit, jako by Steven Spielberg většinu svých umných režisérských schopností zcela zapomněl. Jistě, chápu, že tato látka je určena primárně pro dětské publikum, nicméně by zde mohl být alespoň lehký náznak pevnější kostry příběhu a lepší filmový spád. Je totiž docela na pováženou, když je u filmu režiséra takového formátu nejvtipnější a nejpamětihodnější scéna s prděním. „Never get out of the bed. Never go to the window. Never look behind the curtain.“ ()

Galerie (53)

Zajímavosti (7)

  • Kresby, které Sofie najde u Obra Dobra, jsou ilustrace od Quentina Blakea. Quentin Blake je dvorní ilustrátor dětských knih Roalda Dahla. (milaneg)
  • Celosvětová premiéra proběhla 14. května 2016 na Cannes FF. (Varan)
  • Natáčanie filmu v kanadskom Vancouveri sa začalo 23. marca 2015 a skončilo 12. júna 2015. (ČSFD)

Související novinky

Mendes to zkusí u Disneyho

Mendes to zkusí u Disneyho

27.08.2016

Sam Mendes se po Skyfallu a Spectre k bondovkám nevrátí. Momentálně chystá drama The Voyeur's Motel, jehož hlavní hrdina se stane nepohodlným svědkem vraždy, a teď ho zaujal dětský román Jakub a obří… (více)

Steven Spielberg si dá 4 filmy během tří let

Steven Spielberg si dá 4 filmy během tří let

13.04.2016

Filmům Stevena Spielberga se těžko říká ne, takže vás určitě potěší, že o ně teď nebudeme mít nouzi. Režisérská legenda právě dokončuje fantasy Obr Dobr, která jde do kin už 30. června 2016, a ještě… (více)

Simon Pegg a Ready Player One

Simon Pegg a Ready Player One

19.03.2016

Steven Spielberg nám už v červnu naservíruje fantasy Obr Dobr a ihned se vrhne na svůj další film. Ne nepůjde o Indiana Jonese 5, ten dorazí až v červenci 2019. Nejdřív se dočkáme sci-fi Ready Player… (více)

Trojnásobná dávka Spielberga

Trojnásobná dávka Spielberga

13.09.2015

Steven Spielberg nám za posledních 7 let nadělil jen 3 filmy - Tintinova dobrodružství, Válečného koně a Lincolna. Možná vás tedy překvapí, že to samé zvládne za příští 2 roky. Už letos v prosinci… (více)

Reklama

Reklama