Reklama

Reklama

Petrohrad, Benátky severu

(TV film)
  • Francie Saint-Pétersbourg, la ville tsar (více)
Francie, 2013, 51 min

Obsahy(1)

Pohnutá historie i vzrušující současnost bývalé carské metropole na břehu Baltského moře. Strategická poloha předurčila toto místo stát se v minulosti hlavním sídlem ruského cara. Původně se v deltě řeky Něvy nacházela asi stovka přirozených ostrůvků. Díky řece a husté síti kanálů se městu přezdívá „Benátky severu". Aby se chránil před mocným švédským sousedem, rozhodl se car Petr I. Veliký na počátku 18. století založit velmi dobře organizované město. To však o více než dvě stě let později silně poznamenala revoluce, v jejímž čele stál Lenin. Prudké boje otřásly městem i během druhé světové války. Za cenu nesmírných obětí město odolalo strašlivému obléhání, které trvalo dva a půl roku. Navzdory válkám a pustošení se ve městě zachovalo množství budov, postavených v průběhu jeho velmi krátké historie. S přibližně pěti miliony obyvatel je Petrohrad jednou z nejhustěji osídlených metropolí na evropském kontinentu. Přitahuje především mladé lidi. Ti mohou obdivovat nejen četné kulturní a umělecké skvosty, ale také proslulé bílé noci, kdy se tamní atmosféra zcela promění. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Extra pozitívne dielo ako stvorené pre cestovné kancelárie, lebo ma to ozaj naplnilo istou chuťou tam ísť, no tú mám už dlho a vďaka nej som sa k tomuto dielu aj dostal a chcel som vedieť, čo tam teda navštíviť. No, chýbali mi isté mapky, isté postupy odkiaľ kam, napríklad ísť to od Starého mesta až smerom k okrajovým častiam. Do miestnej politiky, do problémov, či do života bežných ľudí to podľa mňa extra nezasiahlo, akurát prešlo pár historických pamiatok veľmi povrchne a tiež kluby a zábavu takým štýlom akoby tam všetci neustále len súložili a pili, aj keď z časti je to pravda všade, ale len z časti. Vždy som si myslel, že Petrohrad je skôr Paríž severu, aj keď tie Benátky sú logickejšie a tiež Amsterdam by dával zmysel, no každopádne energicky ma to nabilo, myslím že za danú dobu aj niečo stihli, no dalo by sa to spracovať isto kvalitnejšie. ()

nickrgwrsz

všechny recenze uživatele

Nevím čím to je, ale dokumenty ČT o městech RF jsou poněkud nepřesné. Kdybych měl uvést jeden příklad za všechny - počasí. Zima v Petrohradu opravdu netrvá 8 měsíců, řekněme 5. Pět měsíců v roce jsou zde denní maxima pod 10C, jinak od 16 výš. I v dokumentu o Jakutsku byla podobných nepřesností spousta. To, že v US filmech v Rusku vždy mrzne až praští bych i pochopil, ale toto je dokument :) V roce 2013 se v Petrohradu začala stavět nejvyšší budova RF a zároveň Evropy, o 130 metrů vyšší než Eiffelova věž. Tato skutečnost mohla také v dokumentu zaznít, to by ale nesměl být z Francie :) ()

Reklama

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Krásné město, ale dokument ač toho ukázal docela hodně, tak ustavičně skáče od jednoho přes druhé. Záběry jsou často tak rychlé, že jsem musel použít pauzu, abych si daný objekt vůbec prohlédl. Proč se všem městům na vodě říká Benátky severu? Ztrácí to pak na významu a jedinečnosti, když je to kdejaký město, viz. WIKIPENDE: https://sk.wikipedia.org/wiki/Ben%C3%A1tky_severu ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Rychlovka v duchu marketingu masové turistiky, která architektonickou pompéznost, historii i současnost Benátek severu profrčí okružní jízdou s většinou záclonek zatažených a přihodí trochu cool atmosféry města pro mladé. Výsledek sice v méně vtíravé ale stále povrchně publicistické formě jako Na cestě s Donutilem a Bartoškou. Už úvodní čardáš napoví. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama