Reklama

Reklama

Snowden

Trailer 7

Jeho jméno zná každý. Edward Snowden za sebou nechal pokojný rodinný život a vzornou kariéru v tajných službách a stal se psancem na útěku. Je muž, který odhalil šokující praktiky amerických výzvědných služeb, hrdinný whistleblower, nebo zrádce, který zaslouží nejtvrdší trest? Klasik americké angažované kinematografie Oliver Stone zkoumá profesní i rodinné zázemí člověka, který ukázal světu, že jsme stále sledováni. A že válka proti teroru posloužila jako záminka k bezprecedentnímu vpádu moci do soukromí. Jde tu vážně ještě o zachování demokracie? Snowdenova odpověď je mrazivě jasná. (Film Europe)

(více)

Videa (11)

Trailer 7

Recenze (326)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Inu, paranoidní vidění světa nelze vyloučit. 1)  Zrádci, hrdinovi, whistleblowerovi, disidentu, vlasteneci (nehodící se škrtni) Edwardu Snowdenovi režisér Oliver Stone nepokrytě fandí. Nic jiného ani nelze od tohoto tvůrce očekávat. Nelze však říci, že by volba strany měla nějaké výrazné mravní konotace. V podstatě si nevybereme - tak či tak je to špatná volba._____ 2)  Úvaha o morálce._____ Na jedné straně lze Snowdenův čin vnímat jako zradu vlastní země. Nepochybně vyzrazením ohrozil životy mnoha lidí. Nakonec žije v Rusku (jaká to ironie), v zemi, která očividně dělá totéž co USA._____ Na druhé straně je zřejmé, že nějakým formálním odporem by ničeho nedosáhl a rychle by byl umlčen. Aby bylo jeho vystoupení účinné, musel své poznatky zveřejnit. Tím, že je zveřejnil, však současně ohrozil bezpečnost a životy mnoha lidí._____ Takže kde je chyba? Odpověď se nabízí sama - v systému, který takovouto volbu - nevolbu jako jedinou variantu poskytuje._____ 3)  Ať už důvodem neúspěšných žádostí o azyl (k roku 2021 údajně 27 zemí odmítlo, mezi nimi Francie, Polsko, Brazílie, Německo, Indie) byl strach z reakce Spojených států anebo nesouhlas se Snowdenovým konáním, je faktem, že nakonec zůstal v Rusku. Americký odvolací soud rozhodl v létě 2020, že program masového sbírání dat o telefonních hovorech Američanů nebyl v souladu se zákonem. Co bude dál?_____ 4)  Postupně jsem opět jako i v jiných filmech podlehl nenápadnému kouzlu osobnosti 34letého (film natáčeli v roce 2015) Josepha Gordon-Levitta (Snowden). Zaujali mě i 38letý gay Zachary Quinto (novinář Glenn Greenwald), 25letý Ben Schnetzer (Snowdenův kolega Gabriel Sol) či bohémský 47letý (!) Timothy Olyphant (agent CIA Geneva). 5)  Závěrečný song "The Veil" filmu napsal Peter Gabriel._____ 6)  Zábavný koment: RedAK****. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Jasné, že príbeh Eda Snowdena neprešiel vedľa mňa bez povšimnutia. Mám pocit, že práve od vtedy mám na notebooku ten malý kúsok farebnej lepiacej pásky. Keďže som ho nemala extra naštudovaný, tak ma obsah filmu zaujal, aj napriek tomu, že nie všetkému som rozumela. Spracovanie sa mi páčilo, film mal slušné tempo, Joseph veľmi presvedčivý a páčila sa mi aj muzika. ()

Reklama

dom156 

všechny recenze uživatele

Nová doba nese nové a zákeřnější problémy. Sledování, hromadění dat a další kyber zločiny v rukou státního aparátu i extrémních skupin jsou špatně a díky Snowdenovi, alespoň částečně došlo k medializaci tohoto problému. Ten kluk musel mít velkou kuráž tohle udělat a Levitt v jeho podání je grandiózní. Velmi rád doporučuju. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $40miliónovTržby USA $21,587,519Tržby Celosvetovo $37,279,439Tržby za predaj Blu-ray v USA $1,660,128Tržby za predaj DVD v USA $2,305,244║ Tento rok sa zadarilo aspoň starým zručným režisérom (Gibson, Spielberg) a rovnako tak aj Oliver Stone ukázal že kontroverzné príbehy mu sedia. Výborne podané, skvelý herci na čele s Josephom Gordon-Levittom. /videl v kine: 80%/ ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone už není, co býval. Říkám to furt. Válka ve Vietnamu je už dávno passé, Woody Harrelson v lenonkách taky zestárl a známý hollywoodský buřič si od té doby vybírá stále méně zajímavá témata. Což se v případě biografie Eda Snowdena mohlo obrátit, kdyby si jen ta stylizace tolik nehrála na moderní klipový techno thriller 21. století a předložila nám spíše hutné civilní drama s důrazem na postavy a argumentační dialogy. Protože to téma vládní špionáže je opravdu nosné a dala by se okolo něj z fleku vystavět tříhodinová konverzačka jako ze staré školy. Ale kdepak, Stone raději namíchal další liberální limonádu pro nenáročného diváka. A do toho ten podivný Gordon-Levittův přednes. Už v Muži na laně jsem z toho jeho francouzského přízvuku rostl, ale tady to dotáhl do čirého absurdna. Což bije do uší o to více, když ve finále slyšíme samotného Snowdena a ne loutku se stroječkem v krku. Někdo by tomu mladíkovi měl říct, že zhostit se role vycházející ze skutečného předobrazu lze obstojně i bez nepřirozené modulace hlasu. Tak snad příště. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (14)

  • Natáčení probíhalo od ledna 2015 v Mnichově, Havaji, USA, Rusku, Hong Kongu, Číně a Japonsku. (Hawaj)

Reklama

Reklama