Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kalifornie. Normální všední den. Obyčejný student jménem Leland Fitzgerlad (Ryan Gosling) spáchá zdánlivě nesmyslnou a nevysvětlitelnou vraždu a všechno se najednou změní. Pro Lelanda, jeho rodinu, přátele i učitele. Ve vězení pro mladistvé se Leland setkává s vězeňským učitelem Pearlem Madisonem (Don Cheadle), který se snaží najít odpověď na spoustu sžíravých otázek. Proč se syn slavného spisovatele Alberta Fitzgeralda (Kevin Spacey), mladík se slibnými vyhlídkami, dopustil něčeho takového? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (206)

Remedy 

všechny recenze uživatele

Myšlenkově určitě hodnotný film, z hlediska hodnocení ovšem velmi obtížný. Kdybych měl vzít v úvahu „pouhou“ emocionální hodnotu, tak i díky pár větám za začátku, které Leland začíná tím, že „ví, co po něm chtějí“ (naprosto fascinující monolog), by to bylo s přihlédnutím k celkovému emočnímu fondu za plný počet. Problém nastává v momentě, kdy si položím onu známou otázku: „a co tím chtěl básník vlastně říci…“ Samozřejmě, že je film skvěle obsazený a že zapojení vedlejších postav není nezajímavé, ale pořád mi v tom konečném dojmu schází něco exaktnějšího nebo něco ještě více emocionálnějšího (jako u filmů, které nemusí vše vysvětlovat, ale jejich emoční hodnota je tak obrovská, že odpovědi člověk opravdu nepotřebuje)… A dobře – tady je sice na konci naznačeno „proč“, ale to nic nezmění na tom, že jsem se při závěrečných titulcích cítil lehce ošizen. Samozřejmě beru v potaz, že ta závěrečná nejednoznačnost a neobjasněnost souvisí s charakterem hlavní postavy – proto i dávám takhle vysoké hodnocení. Rozhodně je to film, který měl ambice na to být pětihvězdičkový. Nakonec ony ambice naplňuje ale asi tak ze 60%. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Leland je můj kluk, moje imaginární druhé já, můj pokřivenej obraz. Jeho život byl vyhrocenej jako špičky nožů, ale málokdy si to uvědomil. Pak se v jeho životě něco zlomilo, začal si uvědomovat tíhu života a rozum mu odešel až na kraj světa. Začal vnímat jinak. Leland není film pro každého, je v něm otázek na vícero takových počinů. Ale má Ryana Goslinga, jehož herecké umění překračuje lidský možnosti a z jehož postav se stává něco víc než jen "lidi na papíře". Obdivuju ho, protože je na svůj věk až k zbláznění vyzrálej. V poslední den roku jsem chtěl něco mimořádnýho- byť Leland nefiguruje v horních dvaceti, má pro mě větší význam, než kdejaký film od fochu. Je to těžký, ale ten film má ohromný potenciál ve vaší hlavě zrát. 90% ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Snímek produkovaný Kevinem Spaceym (prosadil si vedlejší roli slavného spisovatele a Lelandova otce) začíná zostra. Hybatelem celého příběhu je šokující událost kdesi v Kalifornii, kdy pro okolí bezproblémový a přemýšlivý chlapec dost nevybíravým způsobem zabije retardovaného bratra své přítelkyně. Nešlo však o to, jak to provedl (19x jej bodnul), ale proč!! Jakákoliv agresivita mu byla vždy na míle vzdálená, přesto se do soudu dočasně ocitá ve „vězení“ mladistvých delikventů. Jeho jednání začne vzápětí zajímat učitele Pearla; a nejen proto, že se stane stavebním kamenem jeho připraveného románu, ale záhy se promítne i do jeho vlastního života. Celé drama vypadá neuvěřitelně slibně, otevírá řadu palčivých, alarmujících otázek, ale brzy se zdá, že si začínající režisér i scénárista Matthew Ryan Hope předsevzal víc, než mohl utáhnout. Nabízený nevšední zážitek se bohužel nekoná. Mladík se slibnými vyhlídkami nakonec mohl říct mnohem víc a sic to celé vypadá velmi pěkně, postrádá to dramatický efekt i hlubší emocionální zážitek. Ve výsledku skřípající chladné drama přesto zahřeje znamenitými hereckými výkony – vedle potěšujících vedlejších rolí (Kevin Spacey, Jena Malone) snímek táhne nejzajímavější objev své generace, talentovaný Ryan Gosling (mimochodem loni nominován na Oscara a letos pro změnu na Zlatý glóbus) a chybující učitel ztvárněný Donem Cheadlem!! I díky nim nakonec volím vyšší hodnocení!! ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek s dobře vybranými herci. Myšlenka filmu byla pro mě skutečně originální, nepamatuju si film s podobným námětem. Don Cheadle se mi zde opět líbil. Ryan Gosling, kterého jsem viděl prvně, mě hned přesvědčil, že si pořídím jeho další filmy :) Chris Klein mě opět nezklamal, stejně tak Kevin Spacey (o něm ale není třeba pochybovat). 75% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Leland P. Fitzgerald brutálně zavraždí mentálně postiženého Ryana Pollarda. Startuje postupně rozhřešovaná mozaika o smutku, špatnosti, nezájmu a dopadu zmíněných elementů na dospívajícího kluka. Film neodhalí snad jedinou jasně pozitivní věc z Lelandova života a okolí, což je sice zbytečně alibistické, nicméně pro výsledný efekt celkem důležité. Ryan Gosling jako flegmouš a přesto vnímavý a citlivý Leland funguje skvěle, Don Cheadle v roli vězeňského učitele (a spisovatele) nezaostává, na Kevina Spaceyho jako Lelandova otce moc místa nezbylo. Pochválit zaslouží zejména Jena Malone, která je v roli sestry zabitého a zároveň přítelkyně vraha výtečná. Trochu mi vadila jen postava Allena Harrise, která je sice stěžejní, avšak dlouho zůstává nevýrazná a fádní. Výsledné dojmy mají několik podob. Viděl jsem skrývaný strach hlavní postavy z osamělosti a nezájmu, viděl jsem touhu konat přes všechna negativa dobro/zbavovat utrpení. Vražda se tak stala v momentě vykonání něčím osvícenějším, aniž by viník dokázal vidět zvrácenost, nevratnost a zbytečnost vlastního zkratovitého činu. A taky skutečný smutek. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (6)

  • Ryan Gosling o svojom rozhodnutí nakrútiť film povedal: "Tak veľmi som chcel robiť na tomto filme, pretože som mal pocit, že Leland je taký iný. Práve tento druh postáv sa vo filmoch veľmi často nevyskytuje – postavy, ktoré sú emocionálne odpojené po celý film – takže je zložité sa do nich vcítiť.“  (Arsenal83)
  • Vo filme sa od svojho raného detstva postava syna (Lelanda) nikdy nestretla so svojím otcom (Albertom). Rovnako ani počas natáčania sa nikdy nestretli ich predstavitelia, Ryan Gosling a Kevin Spacey. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama