Reklama

Reklama

Izrael, pestrá mozaika vjemů

(TV film)
  • Francie Israël, rêve d'avenir (více)
Francie, 2009, 52 min

Režie:

Pierre Brouwers

Hrají:

Pierre Brouwers (vypravěč)

Obsahy(1)

Krajina lásky, víry i napětí u jihovýchodního pobřeží Středozemního moře. Izrael se vyznačuje mnohotvárnou krajinou. Pobřežní oblasti s úrodnou půdou se táhnou hluboko do vnitrozemí. Ze severu k jihu protíná zemi jako páteř pásmo hor, jejichž vrcholky se místy šplhají k jednomu tisíci metrů. Nejníže položené místo na zeměkouli, Mrtvé moře, se nachází čtyři sta metrů pod hladinou moře.
V zemi lze najít pozůstatky mnoha civilizací. Pro Římany měla oblast zvaná „Palestina" velký strategický význam. Po nich přišli Byzantinci, které pak vystřídali muslimové. Vznik islámu vyvolal reakci Západu a měl za následek počátek křižáckých válek. Po muslimech se tam usadili Turci a těsně před zánikem osmanské říše přišli do země během první světové války Britové. Palestina zůstala třicet let pod jejich kontrolou.
Už koncem 19. století přišel rakouský Žid Theodor Herzl s návrhem vytvořit izraelský stát jako reakci na evropský antisemitismus. V roce 1948 se to stalo skutečností.
Pro mezinárodní společenství je hlavním městem Izraele Tel Aviv, v němž se nacházejí zastupitelství cizích zemí. Izraelci však považují za své hlavní město Jeruzalém, kde sídlí četné politické instituce. (Česká televize)

(více)

Reklama

Reklama