Reklama

Reklama

Slečna Marplová

(seriál)
  • Velká Británie Agatha Christie's Marple (více)
Velká Británie, (2004–2013), 35 h 47 min (Minutáž: 82–103 min)

Předloha:

Agatha Christie (kniha)

Hrají:

Geraldine McEwan, Julia McKenzie, Joanna Lumley, Herbert Lom, Griff Rhys Jones, Ian Richardson, Christian Coulson, James D'Arcy, Timothy Dalton (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Slečna Marplová je vedle Hercula Poirota druhou nejznámější postavou nekorunované královny detektivek Agathy Christie a hrdinkou dvanácti jejích knih. Čtenářům se představila už v roce 1930 v románu, nazvaném "Vražda na faře", a pak už v rychlém sledu následovaly příběhy další. Milá stará dáma se zálibou v zahradničení a sousedských klípcích, s všudypřítomnou velkou taškou plnou pletení a jiných nezbytností, je na první pohled zosobněním anglické staré panny poloviny minulého století. Běda však tomu, kdo se nechá zmýlit jejím nenápadným vzezřením! Kdo si neuvědomí, že se za ním skrývá bystrý mozek, pro který je řešení záhad všeho druhu nejen nejoblíbenějším koníčkem, ale přímo posedlostí. Dlužno říci, že tímto mírně přezíravým postojem vůči ní trpí zkraje zejména všichni inspektoři, policejní komisaři a vůbec vyšetřovatelé všeho druhu, kteří nelibě nesou, že se jim tahle neodbytná babka plete do práce. Každý z nich si ovšem dříve nebo později musí uvědomit, že na slečnu Marplovou prostě nemá. Protože to, k čemu se oni dlouze, složitě a „zdeúředně“ konečně doberou, to už ona dávno svým vlídným přístupem, pochopením pro lidské slabosti i znalostí prostředí odhalila a je zase o krůček před nimi… Tak jako všechny detektivní romány Agathy Christie jsou i příběhy slečny Marplové vděčnou a neustále znovu využívanou látkou pro filmové i televizní tvůrce. V roli tohoto „detektiva v sukních“ se již vystřídalo více hereček. V paměti českých diváků nepochybně dodnes zůstává např. Margaret Rutherfordová z filmu To je vražda, řekla, natočeného podle románu "Vlak z Paddingtonu", Angela Lansburyová, která byla slečnou Marplovou v Rozbitém zrcadle, či Joan Hicksonová, která řadu jejích případů natočila pro BBC. (Na naší obrazovce jsme z nich před lety viděli Ohlášenou vraždu a Zapomenutou vraždu…) ... Tvůrci nejnovějšího zpracování této dnes již klasické látky vsadili na Geraldinu McEwanovou, herečku, která dokáže ve svém projevu spojit sladkou vlídnost s tvrdostí švédské oceli. (Jak to právě v poslední době předvedla v roli sestry Bridget v působivém snímku Petera Mullana Padlé ženy). Geraldine, (která se této role ujala ve svých dvaasedmdesáti letech) je podle tvůrců slečnou Marplovou nového milénia, neboť se společně s nimi pokouší o nový, moderní přístup k této postavě. Umožňují jí to i některé nové prvky, k nimž autoři sáhli (byť samozřejmě velmi pietně zachovávají ducha a charakter, jimiž svou postavu obdařila Agatha Christie). Jedním z nich je třeba i to, že na rozdíl od všech minulých pojetí má zde Jane Marplová nejen svou přítomnost, ale i minulost. Geraldine sama je pochopitelně svým nejnovějším úkolem nadšena, což lze dedukovat i z jejího stručného vyznání: „Mám pocit, že mi rolí slečny Marplové byl svěřen svého druhu národní poklad, který mimořádně obdivuji a hodlám důsledně chránit… (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele blackrain k tomuto seriálu (7)

Ohlášená vražda (2005) (S01E04) 

Poctivý, inteligentní, kriminální příběh, který nedělá z diváka blbce a který mě donutil s napětím sedět před obrazovkou a trpělivě čekat na rozuzlení. Přemýšlela jsem, kdo by mohl být ze všech zúčastněných vrahem a říkala jsem, jaký by k tomu mohl mít motiv. Sázela jsem na někoho jiného, ale když se všechno závěru za pomoci slečny Marplové vyřešilo, tak najednou do sebe všechno zapadlo. ()

Zapomenutá vražda (2006) (S02E01) 

Vrahem nebyl zahradník, ale nejméně pravděpodobná osoba. Opět jsem tipovala někoho jiného, takže jsem se zase pěkně sekla. Knižní předlohu jsem nečetla, tak nemůžu porovnávat s televizním filmem a kdybych to udělal, nejednala bych fér. Pořád se divím, že tu slečnu Marplovou už dávno někdo neodkrouhnul. Do všeho strká ten svůj nos a fušuje do práce policie, ale co se jí nedá upřít je, že je to velmi všímavá žena a všechno si dokáže poskládat tak, že to rozlouskne jako ořech. ()

Není kouře bez ohýnku (2006) (S02E02) 

Zase jsem měla pocit, že ta stará a bystrá čmuchalka je tu jaksi pouze jenom do počtu. Do všeho strkali nos Jerry a Joanna, kteří si na venkov přijeli odpočinout. Tradičně jsem jako vraha tipovala někoho jiného. Dokonce jsem si pohrávala i s myšlenkou, že by mohl být vrahem ten policajt, který v městečku všechno vyšetřoval. Ale tu myšlenku jsem zavrhla, protože tu byla pronesena věta, která se týkala toho, že zločiny dělají ti nejnepravděpodobnější lidí, kteří se chovají absolutně normálně nebo, že nám z našeho pohledu tak připadá, že se chovají normálně a že oni chtěji, abychom si to o nich mysleli. ()

Cukání v palci (2006) (S02E03) 

Trošku mi trvalo než jsem se nechala vtáhnout do děje, ale pak už to samozřejmě šlo jako po másle. Další díl se slečnou Marplovou se mi také líbil, prostě velmi kvalitní televizní kriminálka a už se nemůžu dočkat další, kde tato stará dáma bude vystupovat. ()

Sittafordská záhada (2006) (S02E04) 

Nejsem znalec knižní předlohy a to je zřejmě v tomto případě velká chyba. Člověk není neomylný tvor. Přesto všechno se mi tu ta stará čmuchalka zdála jaksi do počtu. Jako by tu ani nemusela být. Nicméně, díky svému dokonalému úsudku všechno rozlouskne jako skořápku ořechu. Po shlédnutí dalších a dalších dílů o této staré dámě se stále více utvrzuju v přesvědčení, že Agatha Christie byla geniální spisovatelka a skutečná královna detektivek. Ještě mám menší výhradu k tomuhle dílu, ale třeba je to jen můj pocit. Zdálo se mi, že tu všechno bylo překombinované, ale je docela možné, že tvůrcům křivdím a on to byl záměr. ()

Nultá hodina (2008) (S03E03) 

Ta stará všetečná dáma se rozhodla navštívit svou starou známou a hned se stala nějaká vražda. Člověk by si myslel, že je slečna Marplová přitahuje jako magnet. Já jsem nevědala, že umí také malovat. To byla pro mě novinka. Jak je u mě normální, tak jsem jako vraha tipovala někoho jiného, ale musím říct, že ten vrah to měl velmi chytře naplánované a jak všichni dobře víme, tak žádný zločin není dokonalý. Geraldine McEwan je jako slečna Marplova bezchybná. Vypadá křehce a mozek jí pracuje na plné obrátky. ()

Plavý kůň (2010) (S05E01) 

Agatha Christie, Královna detektivek, mě svou tvorbou vždycky tak nějak mijela. Znala jsem ji pouze z TV prostřednictvím jejích hrdinů, ke kterým patří právě Slečna Marplová, postarší vštečná dáma, která se plete policajtům do práce a pokaždé příjde s velmi zajímavým rozluštěním, po kterém všechno do sebe dokonale zapadne. Kolikrát jsem si říkala, jak to, že ji nikdo nezabije, vždyť si o to přímo koleduje. Musím říct, že po několika televizních filmech si k Agathě Christie hledám pomalu cestičku a také za to částěčně může moje zvědavost, která mě nutí uvažovat nad tím navštívit nějaké knihkupectví a zakoupit si pár detektivních příběhů. ()

Související novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (více)

Reklama

Reklama