Reklama

Reklama

Slečna Marplová

(seriál)
  • Velká Británie Agatha Christie's Marple (více)
Velká Británie, (2004–2013), 35 h 47 min (Minutáž: 82–103 min)

Předloha:

Agatha Christie (kniha)

Hrají:

Geraldine McEwan, Julia McKenzie, Joanna Lumley, Herbert Lom, Griff Rhys Jones, Ian Richardson, Christian Coulson, James D'Arcy, Timothy Dalton (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Slečna Marplová je vedle Hercula Poirota druhou nejznámější postavou nekorunované královny detektivek Agathy Christie a hrdinkou dvanácti jejích knih. Čtenářům se představila už v roce 1930 v románu, nazvaném "Vražda na faře", a pak už v rychlém sledu následovaly příběhy další. Milá stará dáma se zálibou v zahradničení a sousedských klípcích, s všudypřítomnou velkou taškou plnou pletení a jiných nezbytností, je na první pohled zosobněním anglické staré panny poloviny minulého století. Běda však tomu, kdo se nechá zmýlit jejím nenápadným vzezřením! Kdo si neuvědomí, že se za ním skrývá bystrý mozek, pro který je řešení záhad všeho druhu nejen nejoblíbenějším koníčkem, ale přímo posedlostí. Dlužno říci, že tímto mírně přezíravým postojem vůči ní trpí zkraje zejména všichni inspektoři, policejní komisaři a vůbec vyšetřovatelé všeho druhu, kteří nelibě nesou, že se jim tahle neodbytná babka plete do práce. Každý z nich si ovšem dříve nebo později musí uvědomit, že na slečnu Marplovou prostě nemá. Protože to, k čemu se oni dlouze, složitě a „zdeúředně“ konečně doberou, to už ona dávno svým vlídným přístupem, pochopením pro lidské slabosti i znalostí prostředí odhalila a je zase o krůček před nimi… Tak jako všechny detektivní romány Agathy Christie jsou i příběhy slečny Marplové vděčnou a neustále znovu využívanou látkou pro filmové i televizní tvůrce. V roli tohoto „detektiva v sukních“ se již vystřídalo více hereček. V paměti českých diváků nepochybně dodnes zůstává např. Margaret Rutherfordová z filmu To je vražda, řekla, natočeného podle románu "Vlak z Paddingtonu", Angela Lansburyová, která byla slečnou Marplovou v Rozbitém zrcadle, či Joan Hicksonová, která řadu jejích případů natočila pro BBC. (Na naší obrazovce jsme z nich před lety viděli Ohlášenou vraždu a Zapomenutou vraždu…) ... Tvůrci nejnovějšího zpracování této dnes již klasické látky vsadili na Geraldinu McEwanovou, herečku, která dokáže ve svém projevu spojit sladkou vlídnost s tvrdostí švédské oceli. (Jak to právě v poslední době předvedla v roli sestry Bridget v působivém snímku Petera Mullana Padlé ženy). Geraldine, (která se této role ujala ve svých dvaasedmdesáti letech) je podle tvůrců slečnou Marplovou nového milénia, neboť se společně s nimi pokouší o nový, moderní přístup k této postavě. Umožňují jí to i některé nové prvky, k nimž autoři sáhli (byť samozřejmě velmi pietně zachovávají ducha a charakter, jimiž svou postavu obdařila Agatha Christie). Jedním z nich je třeba i to, že na rozdíl od všech minulých pojetí má zde Jane Marplová nejen svou přítomnost, ale i minulost. Geraldine sama je pochopitelně svým nejnovějším úkolem nadšena, což lze dedukovat i z jejího stručného vyznání: „Mám pocit, že mi rolí slečny Marplové byl svěřen svého druhu národní poklad, který mimořádně obdivuji a hodlám důsledně chránit… (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele akisha k tomuto seriálu (12)

Zapomenutá vražda (2006) (S02E01) 

Bohužel mi tenhle díl znehodnotily otřesný prostřihy na show "Funny Bones", jejichž hrůzu vpravdě umocnil český dabing kabaretních písní, který v češtině rázem zní naprosto strašně. Na druhou stranu je zde jedna z mých nejoblíbenějších romantických linek mezi Gwendou a Hornbeamem a opravdu úžasná Sophia Myles. ()

Není kouře bez ohýnku (2006) (S02E02) 

Celkem velmi fajn, s mým velkým oblíbencem Jamesem D'Arcy jakožto hlavním noir hrdinou, kterej byl se svými vnitřními monology a párem berlí k sežrání. Dál je tu pořád Geraldine McEwan, což vždycky znamená palec nahoru, k tomu další oblíbenec Sean Pertwee v jedný z mála svejch rolí, kterou přežije a překvapivý množství dalších neznámejch britskejch skvostů jako krásná Kelly Brook (známá z Piraně 3D), ještě krásnější Emilia Fox (známá z Cashbacku), zvláštně vykulená sympaťačka Talulah Riley (mihla se v Počátku), Frances de la Tour (Hagridova vyvolená) a nakonec jsem si nechala poslední zajímavost, co mě dosti šokovala. Harry Enfield, hrající zapšklýho suchárka kompletně bez osobnosti, člověka, co ve filmu nevzbudí ani náznak divácký náklonosti či snad zájmu. Tak tenhle Harry Enfield si před lety zařádil v hlavní roli v proslulým Klubu Sráčů. No, nevím, jestli tady, v kroužku přátel Agathy Christie, to někomu způsobí stejnej šok jako mě, ale budu doufat, že jo. ()

Cukání v palci (2006) (S02E03) 

Spojení Pentličky a Marplové - OK, nebylo to až zase tak násilné a případná série s Pentličkou a Tommym by byla super (ačkoliv k tomu asi nedojde). Předlohu jsem četla a dalo by se říct, že tohle je volně na motivy této knihy. Zápletka mi přišla zajímavá, mám ráda, když je to tajemnější - jako například tajný dům v lesích atd. Souhlasím s uživatelem Agatha, že herec Tommyho byl děsnej a navíc jsem v něm poznala psycho vraha z jednoho díla Colomba, a to mu v mých očích taky nepřidalo. Naštěstí je zde krásná Greta Scacchi a škoda, že zde není uveden Charles Dance, ten byl jako cynický farář, co za hroby tajně popíjí z placatky a trousí hlášky jako "Komu tady mám požehnat, abych dostal něco k pití," naprosto luxusní! Za mě v cyklu s Geraldine McEwan nadprůměr. ()

Sittafordská záhada (2006) (S02E04) 

Před chvílí jsem se rozčilovala u Chimneys, že změnili úplně děj, což je i tenhle případ, ale přes to je Sittafordská záhada jedna z mých nejvíc oblíbených Marplových. Mám ráda takové ty zapadlé domky, uzavřenou skupinu lidí, tajemství z minulosti apod. Filmu hodně pomáhá opravdu hmatetelné jiskření a skvělá chemie mezi Emily a Charlesem, potom ještě "stará" představitelka Marplové Geraldine McEwan, kterou oceňuju čím dál víc ve srovnání s její nynější představitelkou, a v neposlední řadě velmi dobrá kamera i ucházející hudba. Po Bertramu můj nejoblíbenější díl. ()

V hotelu Bertram (2007) (S03E01) 

Jdu s tím ještě hezky začerstva a musím říct, že se mi to líbilo. Natočeno netypickým, ale velmi svěžím stylem nepostrádajícím vtip i nápaditost, s několika fungujícími fórky a dobře zahranými a zajímavými postavami. Bohužel zápletka se zdála být jednou z těch slabších (hlavní motiv smrtí) a hodně to sráží dolů zalidněnost a vyložená překombinovanost. (MENŠÍ SPOILER: nebyl snad jediný host, který by nebyl v něčem zapletený. KONEC SPOILERU) Nebýt konce typu: a je to tenhle, ne, není, ale udělal tohle. tak je to tenhle. no, skoro, ale přece jen to ještě není on, i když taky... atd, atd, bylo by to možná i na plný počet. Takhle musí hvězda dolů. ()

Zkouška neviny (2007) (S03E02) 

Nechtěla jsem spoilovat, ale už to stejně někdo stihnul přede mnou. Vyprávění téhle detektivky je postaveno tak, že každou chvíli je v podezření někdo jiný a všímavější oko si najde motiv opravdu všude, (u skutečného vraha je vodítek taktéž dost a dost), tudíž už není moc velká možnost na konci nějak hodně překvapit. Tady se to podařilo částečně (aspoň u mě), a to pouze velice "zajímavým" a nečekaným vztahem jistých dvou osob. Celkově zajímavá, zcela určitě i nadprůměrná anglická detektivka, ale kvalit takových Poirotů rozhodně nedosahuje. Možná je to způsobeno i výběrem abnormálně nesympatických a někdy i vyloženě divných herců, z nichž mi nevadila snad jedině představitelka samotné slečny Marplové. Jako výplň čtvrtečního večera a zároveň možnost potrápit závity je to ale rozhodně dobrá volba. ()

Kapsa plná žita (2009) (S04E01) 

Překvapila mě knižní věrnost, zvláštní že některé romány se zprzní a jiné nechají doslova jak byly napsané, no ne teda, že bych si stěžovala. Výběr herců bych hodnotila jako dobrý s výjimkou Lanceho a jeho ženy, ti dva mi opravdu nesedli. Co mi taky nesedlo - a to nejsem puritán - byly komické sexuální scény, které v románu od Agathy vypadají asi tak přirozeně, jako opalovací lehátko na ledovci. Naopak super byl Matthew MacFadyen, pro toho mám slabost a trochu větší citová zainteresovanost Marplové ve vztahu k jedné oběti taky prohloubila zážitek. Dovedu si představit, že s Geraldine by to bylo ještě o něčem jiném, ale holt už odešla na zasloužilý odpočinek. Nemám nic moc proti Julii McKenzie, rozhodně posunula tu "laskavější" část slečny Marplové dopředu, ale je taková neslaná nemastná. Nicméně i některé díly s ní se povedly a tenhle mezi ně patří. ()

Plavý kůň (2010) (S05E01) 

Zde je asi ten nejodpornější vrah ze všech A.Ch. detektivek, co jsem zatím viděla. Moc hezky atmosférické dílo, se spoustou výborných britských herců, tajemnem a hodně zajímavou zápletkou. Z novějších Marple je to pro mě nejpovedenější díl hned po Rozbitém zrcadle. ()

Tajemství Chimneys (2010) (S05E02) 

Zatím nejhorší díl Marplové, co jsem měla tu smůlu vidět. Jelikož mám předlohu dost načtenou, tak jsem se moc těšila na její filmovou verzi. První zklamání - naprosto nevýrazní herci (až na úžasného Edwarda Foxe). Nejhůř to podle mě odnesla Virginie, která měla být přímo oslnivě krásná, její nápadník zase sympaticky "na hraně zákona", přitom Virginie mi přišla taková tuctová a její nápadník byl ňouma. Druhé zklamání - z původní zápletky nezůstal kámen na kameni, změnily se dokonce vztahy mezi postavami, jiné postavy se zase vůbec neobjevily... Třetí (a nejhorší zklamání) - změnili osobu vraha. A já opravdu nechápu proč. V knize bylo objevení vraha skutečně překvapivé a šokující, ale opodstatněné. A člověk si po chvíli mohl říct, jak to bylo: chytré/neodhalitelné/nečekané apod. Zatímco tady je sice odhalení vraha taky šokující, ale člověk si tak maximálně řekne že to byla blbost/kravina. Hrůza. Neplánuji se na to ještě někdy podívat. S tím předěláváním zápletek ať už jdou do háje. Nedočkavě čekám na nového Poirota, doufám že si spravím chuť. Jedna * za Edwarda Foxe. ()

Rozbité zrcadlo (2010) (S05E04) 

Lindsay Duncan vůbec nesplňovala moje představy o Marině Gregg, jak jsem si jí vyfantazírovala podle knihy, nicméně je to moje oblíbená herečka a nakonec to zahrála skvěle, a to navzdory tomu, že Marina přece jen byla v předloze trochu mladší. Lindsay Duncan měla šarm, noblesní vystupování, byla zhýčkaná i křehká, opravdu perfektní. Trochu se to stylem i vtipem podobá starším (a mnou oblíbenějším) Marplovým s Geraldine McEwan. Taky Joanna Lumley byla skvělá. Zápletka nadprůměrná. 80% ()

Karibské tajemství (2013) (S06E01) 

Nejoblíbenější mou postavou z knížky byl pan Rafiel, popisován jako stoletý stařeček s pavoučíma končetinama a zde zvolený herec vypadal v porovnání s tím popisem jako zdatný wrestler. Nicméně tenhle díl je asi nejvíc atraktivní exotickým prostředím Karibiku a jako tolik jiných začíná tím, že "někdo někoho pozná, neřekne nikomu koho a do rána natáhne brka." Některý herecký výkony (Molly obzvlášť) mi i na Marplovou přišly poněkud moc hysterický, ale budiž. Tentokrát se ovšem zpracování knížce nevyrovnalo ani zpola a není na něm nic moc zajímavýho, což až na Nekonečnou noc platí pro tuhle nejnovější várku Miss Marple tak nějak celkově. Nejlepší díly tak pro mě zůstávají ty s Geraldine McEwan (vzpomeňme úžasnou Vraždu na faře například, ta hudba, herci, atmosféra, příběh atd., je aspoň o třídu lepší, než tohle). ()

Nekonečná noc (2013) (S06E03) 

Předlohu jsem četla před filmem a na Agathu to byla četba atypická, ale moc se mi to líbilo. Pomalé tempo knížky, člověk ví, že se schyluje k nějaké tragédií, motiv cikánské kletby a téma krásného moderního domu. Filmové zpracování naplnilo moje očekávání skoro úplně, ale totálně to zazdila slečna Marplová. Nikde jinde mi její "nasazení" do filmu tak nevadilo, jako tady, protože tady je asi nejvíc poznat, že tam absolutně NEMÁ CO DĚLAT. A stejně jako hlavní hrdina, i divák se ptá: "Co tady děláte, slečno Marplová?" Nebo "To je ale zajímavá náhoda, že vás vidím zrovna tady, slečno Marplová." apod. Navíc do té smutné, těžké depresivní atmosféry a zahloubaného vyprávění Mikea Rogerse se vůbec nehodí "stařecká komická popletenost všetečné babky." Úplně nejvíc tím trpí konec, kde do vysvětlení, které by krásně fungovalo v prezentované formě, neustále zasahuje Marplová svými komentáři, aby tak ospravedlnila svou přítomnost na obrazovce. Když už bylo potřeba šoupnout tohle pod obchodní značku Miss Marple, měli jí tam teda ukázat minutu na začátku, minutu v prostředku a pak třeba pomocí pohlednice z dovolené informovat, že Marplová posílá pozdravy z Hawaie a bylo by. Navíc Julia McKenzie mi nikdy jako Marplová nesedla a o to víc mi tady vadila. No, naštěstí mnohé zachránili ostatní herci, zejména ústřední čtveřice: Tom Hughes, Birgitte Sorensen jako schopná Greta, Joanna Vanderham jako křehká Elly a Aneurin Barnard jako geniální tuberácký architekt. ()

Související novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (více)

Reklama

Reklama