Reklama

Reklama

Mussolini a Hitler: Opera vrahů

(TV film)
  • Francie Mussolini-Hitler: L'opéra des assassins (více)
Francie / Itálie, 2012, 2x47 min

Hudba:

Bruno Alexiu

Hrají:

Benito Mussolini (a.z.), Adolf Hitler (a.z.)

Obsahy(1)

Tragická hra dvou diktátorů na pozadí událostí 2. světové války. V první polovině 20. století se ve svých zemích chopili moci dva diktátoři: Benito Mussolini a Adolf Hitler. Dva rozdílní muži, které spojila obdobná ideologie i schopnost manipulovat davy. Dějiny jejich vztahu začaly ve své podstatě již v říjnu roku 1922, kdy se kdysi socialistický revolucionář, nyní pravicový ideolog a zakladatel italského fašistického hnutí Benito Mussolini v Římě chopil moci. Tento akt z Mnichova s obdivem sledoval jeden z čelních představitelů tamní extrémně pravicové strany, Adolf Hitler. Zatímco však Hitler po nezdařeném „pivním" puči z listopadu 1923 ukládal své myšlenky pouze jako slova vepsaná do spisu Mein Kampf, uváděl italský „Il Duce" obdobné ideje v praxi. Toto rozdělení rolí na „mistra" a „žáka" však nemělo platit navždy. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Musím říct,že frantíci umí natočit působivé dokumenty.Pár záběrů už viděných z dokumentu Apokalypsa - Hitler,ale hromady nových v barvě.Osobně tu velký Duce spadnul na samotné dno,kdy se stal jen loutkou.Osobně nevím jestli až takhle podlehnul Hitlerovi,ale co mi nejvíc vadilo,že ke konci Duce jezdil k Hitlerovi jak na kafe přes ulici,což asi stačilo jenom zmínit,než někdy i ukázat dva stejné záběry jen s jiným rokem.Jinak dva diktátoři v jednom balení,který se pěkně doplňovalo a každý tu měl svojí stopáž,ale klidně by to sneslo víc dílů. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Prierez vzostupu aj pádu oboch tyranov, ktorí si boli zmýšľaním čI ideológiou tak blízky. Prakticky jeden z mála prípadov z praxe, kedy žiak predčil učiteľa. Neuveriteľne, sledovať tie masy ľudí, ktorým takto radikálne prejebalo. Výborný dokument, o Mussolinim jeden z mála kvalitných. ()

Darth Revan 

všechny recenze uživatele

Vynikající sonda, kterou se dneska hodilo zhlédnout. Portréty dvou diktátorů a jejich přátelství jsou tu podány v příjemné formě a doplněné vtipně sarkastickým komentářem. 5* ()

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Dokument je nadprůměrný, ale musím opravit jednu dost zásadní informaci. Papež spíše mlčel nejen kvůli katolíkům, ale chránil také Židy, které měl pod ochranou (skvěle o tom referuje kniha Papežovi židé). Navíc lavíroval na tenkém ledě a přesto že západní spojence varoval před útokem vojsk Osy, Západ si nepřál veřejné odsouzení fašistických zvěrstev už kvůli nutnosti odsoudit současně i zvěrstva SSSR, což by uškodilo válečnému úsilí. Nebylo to snadné, nebylo to vždy košer, ale papež toho pro oběti války rozhodně neudělal málo. ()

Hanz_knife 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dokumentů o WW2, který jsem dosud viděl. Záběry ne moc (či spíše vůbec) viděné v jiných dokumentech, celkem detailně popsaný vývoj jejich vztahu. Musím se přiznat, že ač Mussolini nebyl rozhodně nějaký svatoušek, sakra, mě ho bylo fakt docela líto, protože ten přerod lva salónů v naprosto zničeného člověka byl v dokumentu krásně vidět. Pěkně jsem se také bavil u veřejných projevů Duceho, jak tam je úplně vidět ten "jsem borec, to jsem to suprově řekl no né?" ()

Reklama

Reklama