Reklama

Reklama

Mračna nad Afrikou

  • Jihoafrická republika After the Rain
všechny plakáty
Jihoafrická republika / USA, 1999, 110 min

Obsahy(1)

Herec a režisér Ross Kettle natočil AFTER THE RAIN podle vlastní divadelní hry Soweto's Burning. Při psaní příběhu vojáka Stepha (Paul Bettany), který je v Jižní Africe na vlastní oči svědkem apartheidu, vycházel z vlastních zkušeností, protože pochází právě z této problemové oblasti. Jeho film se snaží skloubit historické události s milostnými trablemi hlavního hrdiny a zároveň vzdát poctu krajině svého dětství. (Morien)

(více)

Recenze (5)

andy60 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem váhal mezi dvěma čí třema hvězdama, nakonec jsem se přiklonil ke třem. Trojúhelník - běloška, běloch a černoch v příběhu z Jižní Afriky o rasové nesnášenlivosti. Nebylo to špatné, ale žádná z postav nebyla napsána tak, že bych za ni dýchal. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Že apartheid byl ošklivá věc víme všichni. Že Jihoafrická republika po apartheidu není k životu o nic lepší (vlastně je spíše horší, že...) místo na Zemi než dříve ví snad všichni realisticky uvažující též. . . . Škoda je, že scénárista a tvůrci tohoto filmu vůbec chtěli příliš moc a z v principu uvěřitelného dramatu o lidské blbosti a žárlivosti dělají málem nějaké politické a antirasistické podobenství. Opravdu škoda! Protože to mohlo být výtečné drama o neschopnosti normálně lidsky a smysluplně komunikovat a jednat ve vyhrocené situaci plné nedorozumění a zmatené vášně, protože lidská hloupost v podobě ufňukané ženskosti na straně jedné a hraní si na chlapáky na straně druhé je bezmezná, bez ohledu na rasu, politiku a živobytí vůbec. Takhle se ale postavy chovají místy ne moc uvěřitelně, vynášejí silná slova a zároveň blábolí banality, člověk má dle tvůrců pořád cítit jakési poselství, které ovšem rozplývá se jen v jednom trošku za vlasy přitaženém konkrétním příběhu s nešťastnou náhodou na konci... :-/ . . . No nic, resumé? Zručně natočené, místy emocionálně silné, místy trošku hloupé, místy až poněkud uměle vyhrocené drama s dobrými hereckými kreacemi a se snahou o poselství, kteréžto ovšem u náročnějšího diváka myslím se bohužel mine účinkem... - - - P.S. A kde vzal sakra Steph při návratu domů tu pušku, když ji při nastupování do ukradeného auta nechal ležet na zemi u silnice? Žeby jenom hloupý střih? Hm... - - - P.P.S. Já si tenhle film tak trošku naschvál pustil - po pár měsících odložení a čekání na chuť a vhodnou chvíli - po včerejším zážitku s ČT na podobné téma (předchozí komentář) a musím uznat, že proti oné čecháčkovské ubohosti je tohle úžasné a strhující drama! - - - - - (Poprvé viděno 28.3.2011 na dvd s původním zvukem a titulky, hodnocení 9., komentář zde jako druhý - 28.3.2011) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Divadelní hra Rosse Kettle řeší problémy pozdní fáze apartheidu. Ve filmovém zpracování je to sólo pro tři herce pořád cítit a z filmového hlediska zde není nic navíc. Paul Bettany hraje vojáka z povolání, který je zaslepený rasistickou výchovou, Louise Lombard je tanečnicí, která je zahnána do úzkých a Ariyon Bakare jako Vusisizwe se stává katalizátorem všech emocí... Syrové, přímočaré drama, jenž bohužel ztrácí nevhodnou propagací (Lombardová je ve filmu společně s Bettanym blond, zatímco přebal na DVD láká na její starší podobu brunety) a u nás obecně malým povědomým o problému, který není tak neaktuální. ()

Heroine 

všechny recenze uživatele

Takový malý, komorní film, o velké válce mezi dvěma světy. Bílých lidí a černých lidí. A nejhorší je, když se střetne bílý muž, který je psychicky deformovaný vlastními rodiči, a který ve válce není schopný zabíjet, bílá žena, která pomáhá černému muži, a černý muž, který už chce aby ta válka skončila. Nikdo není zcela na straně jedné rasy, a proto tohle střetnutí ani nedopadlo moc dobře... I když bylo poslední půl hodinu zcela jasné jak to dopadne, závěr zůstal poměrně působivý. Paul Bettany je neuvěřitelně dobrý herec, a tohle byla jedna z jeho nejsilnějších rolí. ()

Loganberry 

všechny recenze uživatele

Snímek o tom, kterak je drsné být původním černým obyvatelem a kterak se už vůbec nevyplácí původním černým obyvatelům pomáhat. Od začátku do konce je jasné, že tady nepůjde o film s happyendem... I přesto jsem do poslední chvíle doufala. (A Paul Bettany je tady neskutečně podobný Jakubu Prachařovi.) ()

Reklama

Reklama