Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film založený na skutečných událostech při nechvalně známém "Stanfordském vězeňském experimentu", který proběhl v roce 1971. Uměle vybudované vězení se nachází v prostorách výzkumné laboratoře - kompletně s celami, mřížemi a s neustále přítomnými kamerami. Na dva týdny je najato za slib vysoké odměny dvacet mužů ke hře na vězně a dozorce. "Vězni" jsou uzavřeni a musí se podvolit zdánlivě mírným pravidlům. "Dozorcům" je nařízeno jednoduše udržet pořádek bez použití fyzického násilí. Každý má možnost skončit v kteroukoli chvíli, čímž ale pozbyde nároku na odměnu. Na začátku nálada mezi oběma skupinami je poměrně dobrá. Ale už brzy nastanou hádky a dozorci používají stále drastičtější metody k udržení pořádku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (310)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Sice to v reálu nebyl takový masakr, ale nakonec mi to vlastně vůbec nevadilo. Zvlášť když jsme tenhle fakt při projekci neznal. Film byl nejenom špičkově natočený (ten německý původ vážně překvapí), ale především to byla brutální sonda do hlubin lidské psychiky, kde se ukrývají nepředstavitelné věci. V každém z nás. 95% ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrý film německé produkce s prvky reality show (hoďte penězchtivé lidi do cely, simulujte vězení a sledujte vývoj vztahů - mnohem zábavnější než pořady typu Big Brother). Bravurní sonda lidských charakterů podpořená přesnými hereckými výkony. Hlavní hrdina si zpočátku o problémy přímo říkal - ale monstrum, které se mu podařilo vyprovokovat z počátku nenápadného dozorce Beruse, nečekal asi nikdo. Zezačátku celkem vtipné a uvolněné, ale jen dokud se celý experiment nezvrhl v nezadržitelnou šikanu dozorců, kteří si přestali uvědomovat realitu testu a vše začali brát až příliš osobně. Líbily se mi uklidňující prostřihy/vzpomínky na překrásnou Doru. Film také výborně graduje a nejsme ani svědky žádné trapné nepravděpodobnosti, které se ve filmech nacházejí až příliš často. Tento film na mě působil reálně, přesně a v poslední části při něm až mrazilo. Děj mě strhl a já beru na vědomí další kvalitní německý snímek, kterých je jako šafránu. | Režie: *****, Scénář: *****, Herci: *****, Hudba: ***, Výprava/Efekty/Atmosféra: *** ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Povedený film. Pro lidi, kteří se tohoto ani jiného, alespoň trochu podobného experimentu nikdy v životě nezúčastnili ;-) , to může být klidně i špičkový film. Co malinko sráží mé hodnocení ? To, že jsem se o dostupné materiály o stanfordském experimentu již dříve docela zajímal. Uznávám, že mne by asi nejvíc nadchnul hraný dokument BBC, plný faktografických údajů. Ale přesto – tento film alespoň rámcově zachytil podstatu experimentu a problémy vedoucí k jeho předčasnému ukončení. Duch předlohy nebyl zcela pošlapán. Jako se to bohužel stalo v remaku - Experiment (2010) – podprůměrného filmu a jako remake vyloženě slabého. ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

Po druhém shlédnutí musím jít s hodnocením strmě dolů. Příliš těžká látka pro zdejší německé poloamatéry. Hlavní dějová linka je prošpikovaná zbytečnými a nezajímavými zájmy 'hlavní' postavy a nejen jí, které jsou absolutně mimoděk podstrkávány divákovi jako cukrová vata. To hlavní, o co tu jde, je natočeno neohrabaně a herci jsou navíc dost otřesní. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Ťažké rozhodovanie medzi 3 a 4*... Zaujímavý film, na jednu stranu realistický a psychologický, na druhú stranu akoby plytký a... lacný. Herci veľmi dobrí, réžia zvláštne vyhovujúca danej téme. PLÁŽ alebo 28 DNÍ POTOM rozobrali problém uzavretej komunity podstatne lepšie, no predsa len mal tento film niečo do seba... a skvelého(!) hlavného hrdinu... ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • V skutočnom Stanfordskom experimente z roku 2001 nepretiekla podľa Zimbarda, ktorý výskum realizoval, ani kvapka krvi a násilie bolo obmedzené na vyzlečenie zo šiat či postriekanie väzňa hasičským prístrojom. K bitkám, znásilneniu či dokonca smrti nikdy nedošlo. (Arsenal83)
  • Inspirováno skutečnou událostí. Americký psycholog a sociolog Philip Zimbardo opravdu v roce 1971 zkoušel tzv. Stanforský vězeňský experiment a sám později napsal scénář k filmovému dokumentu, který byl částečně doplněn skutečnými záběry. (Morien)
  • Závěr z experimentu, který učinil v roce 1971 pan doktor Zimbardo, zněl: "Brutální zločiny například v době války nejsou dílem žádných psychopatů ani lidských zrůd, ale obyčejných lidí, vystavených nepřekonatelnému tlaku okolností." (Blz2g)

Reklama

Reklama