Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film založený na skutečných událostech při nechvalně známém "Stanfordském vězeňském experimentu", který proběhl v roce 1971. Uměle vybudované vězení se nachází v prostorách výzkumné laboratoře - kompletně s celami, mřížemi a s neustále přítomnými kamerami. Na dva týdny je najato za slib vysoké odměny dvacet mužů ke hře na vězně a dozorce. "Vězni" jsou uzavřeni a musí se podvolit zdánlivě mírným pravidlům. "Dozorcům" je nařízeno jednoduše udržet pořádek bez použití fyzického násilí. Každý má možnost skončit v kteroukoli chvíli, čímž ale pozbyde nároku na odměnu. Na začátku nálada mezi oběma skupinami je poměrně dobrá. Ale už brzy nastanou hádky a dozorci používají stále drastičtější metody k udržení pořádku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (310)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Líbil se mi. Poměrně dobrá studie chování skupiny lidí v extrémních situacích. Děj se sice soustředí na Moritze Bleibtreua a Justuse von Dohnanyie (náckovského bachaře), ale dají se postřehnout i změny v lidech kolem nich. Konec se mi poměrně taky líbil, určitě je to menší sci-fi a větší reality show, než třeba Kostka. Zajímavý zážitek. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Experiment od rezisera Hirschbiegela je vybornou dramou z prostredia vaznic, kde prebieha isty experiment. Vyborne zvladnuta prepracovana psychologia hercov, k tomu aj stiesnena atmosfera a nad tym vsetkym vanie dost znepokojujuci pocit, zeby sa take nieco mohlo stat. Moritz Bleibtreu je vyborny herec. 84 % ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Ucházející thriller o mechanismech šikany. Svižně a stylově natočené, dobře typově obsazené a Moritz Bleibtreu válí. Je mi jasné, že bylo potřeba celý konflikt trochu zhustit, ale stejně na mě jeho vývoj působil mnohdy násilně a nepříliš věrohodně. Mimochodem skutečný vězeňský experiment se studenty ve Stanfordu také skončil už po několika dnech místo po plánovaných 2 týdnech, ale nikdo při něm nezemřel. Stejně jako později ve filmu při něm ale dozorci uklidňovali vězně minimaxy nebo je nutili pucovat záchody holýma rukama. Jinak film o filmu uvedený jako bonus na DVD je dost ubohý, doufal jsem, že se dozvím něco víc o Stanfordském experimentu, který filmaře inspiroval, ale čekal mě jen krátký, nezáživný záznam z natáčení. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Na to, že jsem k tomu přistupoval pomalu s odporem. Německej jazyk se mi nelíbí a hned od začátku mě tahal za uši. Film se rozjížděl dost pomalu, ale vygradoval. Poslední pulhodinku jsem seděl přikovanej a sledoval. Ano uznávám, dalo se to předvídat, ale přesto... Pro mě to bylo na plnej počet. Navíc sledovat jak se v outsiderovi rodí "nacista" první kategorie bylo něco hrozivého. Doufal jsem ještě v trochu hrozivější konec, leč i takto jsem spokojenej. Experiment se vymknul z rukou, ale já jsem rád že se mi do ruky dostal. BTW: Jsem zvědavej jak to američani předělaj ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Těžko můžu mít soucit s někým, kdo se na podobný experiment přihlásí dobrovolně kvůli prachům. Jeho prachy, jeho boj, tečka. Ani mě moc nešokuje do čeho všeho se dneska kvůli prachům lidi hrnou a z tohoto důvodů se u mě žádný nápětí nekonalo o nečekaným chování účastníku expemrimentu nemůže být řeč už vůbec, protože jestli někdo čekal, že si tam chlapci budou před večerem recitovat Karla Hynka Máchu, tak by měl víc začít vnímat dnešní svět, který je doslova prošpikován násilím, ponížováním a dalšíma podobnýma sračkama. Nic překvapujícího, nic napínavýho, postavy kompletně nesympatický, leč alespoň dobře zahraný. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • Nátačení filmu probíhalo chronologicky podle scénáře za účelem větší realističnosti. (Morien)
  • V skutočnom Stanfordskom experimente z roku 2001 nepretiekla podľa Zimbarda, ktorý výskum realizoval, ani kvapka krvi a násilie bolo obmedzené na vyzlečenie zo šiat či postriekanie väzňa hasičským prístrojom. K bitkám, znásilneniu či dokonca smrti nikdy nedošlo. (Arsenal83)
  • P. Zimbardo sa vo svojej knihe „The Lucifer Effect“ (2007) vyslovil značne kriticky voči filmovému spracovaniu svojho Stanfordského experimentu. Tvrdí: „Film je inšpirovaný experimentom, čo podľa scenáristov dáva tejto "fantázii" punc legitimity a skutočnej udalosti. Zámerne však v záujme senzáciechtivosti namiesto skutočného priebehu nášho experimentu zobrazuje výmysly. Nakoniec ide o vulgárne zobrazenie sexizmu a bezdôvodnej sexuality, a násilia bez vyváženej hodnoty.“ (agency)

Reklama

Reklama