Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film založený na skutečných událostech při nechvalně známém "Stanfordském vězeňském experimentu", který proběhl v roce 1971. Uměle vybudované vězení se nachází v prostorách výzkumné laboratoře - kompletně s celami, mřížemi a s neustále přítomnými kamerami. Na dva týdny je najato za slib vysoké odměny dvacet mužů ke hře na vězně a dozorce. "Vězni" jsou uzavřeni a musí se podvolit zdánlivě mírným pravidlům. "Dozorcům" je nařízeno jednoduše udržet pořádek bez použití fyzického násilí. Každý má možnost skončit v kteroukoli chvíli, čímž ale pozbyde nároku na odměnu. Na začátku nálada mezi oběma skupinami je poměrně dobrá. Ale už brzy nastanou hádky a dozorci používají stále drastičtější metody k udržení pořádku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (311)

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Chápu že tento film není pro všechny, ale přesto mi hodnocení přijde poměrně nízké... Film na mě neuvěřitelným způsobem zapůsobil... Vím že se slavným Stanfordským experimentem pouze inspirovali a většina filmu je tedy uměleckou licencí, ovšem myslím, že podobná věc by se stát mohla... Velice silná výpověď o tom, že sociologové mají pravdu když říkají, že ať už je člověk jakkoliv slušný, za "správných" podmínek jsme schopni téměř všeho... P. S.: Moritz Bleibtreu je vynikající a stejně tak jeho filmový protipól, ztvárněný neskutečně slizkým a fašistickým Justusem von Dohnanyiem, kterého, jakmile se rozjede, musí každý divák z duše nenávidět... ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Záleží na divákově přístupu, Experiment totiž v pohodě ustojí zábavnou žánrovku s lehčím sociologickým přesahem, nicméně rozhodně ne studii chování vzorku populace v extrémních podmínkách, jakkoli ho tím kdokoli může zaštiťovat. I z pozice klasickýho narativního filmu to má sice nejednu mouchu (zejména ze scénáře smrdí, že autor v době jeho psaní přišel o panictví), ale na druhou stranu až překvapivě kvalitní dramaturgie dokáže v pohodě udržet u monitoru celý dvě hodiny děje ve dvou místnostech. Což je vlastně i celkem vzácnost. ()

Reklama

repe 

všechny recenze uživatele

Němci tyto filmy umí (viz možná o chloupek lepší Die Welle). Od třetiny filmu to dostane pravý spád, člověk začíná věřit v sílu experimentu a poznává lidskou povahu tak, jak se může projevit při stresových podmínkách. Skromný působivý snímek založený na skutečné události s propracovanou psychologií postav. Silné kafe. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Potřebujeme 77 i Beruse - jsou to dynamické faktory. Jinak můžeme experiment zabalit." Kdyby mi někdo nabídl hromadu peněz za to, že si budu dva týdny hrát na dozorce a vězně, tak bych to bez rozmýšlení odmítl. Nicméně podívat se na ty zdánlivě snadno vydělaný prachy kamerou mi nepřipadalo špatný, ale najít v něm sympatickou postavu bylo dost těžký. Psychopat Berus byl totiž zralej na tonfu do řitního otvoru, mocí opojenej Elvis si zasloužil ránu hasičákem, novinářskej provokatér 77 si všechny svý útrapy řádně vykoledoval a profesor Thon by ode mne dostal možnost vyhodnocovat data v tý černý skříni. Sympatickými mi byli tedy pouze voják Steinhoff a obě ženský postavy, ale zároveň mě potěšila vyvolaná zvědavost na téma, kam až to všechno může zajít. Zašlo to dost daleko na to, aby mi bylo nepříjemně. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Námet síce prepožičaný z reálneho väzenského experimentu, ale spracovanie vcelku napínavé. Aj keď musím súhlasiť s viacerými komentármi, že tá psychológia postáv mohla byť určite oveľa viacej prepracovaná a potom by to malo ešte väčší efekt. Pôvodná úloha sa dozorcom akosi vymkla z rúk, aj keď väzni tiež tomu dosť dopomohli, keďže od začiatku celý experiment brali len ako nejakú nezáväznú zábavu. Ale to hlavné bolo vystihnuté dokonalo - dajte niekomu do rúk moc, iným zoberte akékoľvek právo odporu, a výsledok je na svete. Samozrejme takýto násilný scenár bol trošku prehnaný, ale v základných črtách dosť reálny. Takí sú proste ľudia - ako náhle má niekto nad inými kontrolu, vedome to zneužíva na zvýšenie vlastného sebavedomia. Posledná pol hodinka bola dosť drsná, a experiment akosi nevyšiel... ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • P. Zimbardo sa vo svojej knihe „The Lucifer Effect“ (2007) vyslovil značne kriticky voči filmovému spracovaniu svojho Stanfordského experimentu. Tvrdí: „Film je inšpirovaný experimentom, čo podľa scenáristov dáva tejto "fantázii" punc legitimity a skutočnej udalosti. Zámerne však v záujme senzáciechtivosti namiesto skutočného priebehu nášho experimentu zobrazuje výmysly. Nakoniec ide o vulgárne zobrazenie sexizmu a bezdôvodnej sexuality, a násilia bez vyváženej hodnoty.“ (agency)
  • V skutočnom Stanfordskom experimente z roku 2001 nepretiekla podľa Zimbarda, ktorý výskum realizoval, ani kvapka krvi a násilie bolo obmedzené na vyzlečenie zo šiat či postriekanie väzňa hasičským prístrojom. K bitkám, znásilneniu či dokonca smrti nikdy nedošlo. (Arsenal83)
  • Inspirováno skutečnou událostí. Americký psycholog a sociolog Philip Zimbardo opravdu v roce 1971 zkoušel tzv. Stanforský vězeňský experiment a sám později napsal scénář k filmovému dokumentu, který byl částečně doplněn skutečnými záběry. (Morien)

Reklama

Reklama