Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film založený na skutečných událostech při nechvalně známém "Stanfordském vězeňském experimentu", který proběhl v roce 1971. Uměle vybudované vězení se nachází v prostorách výzkumné laboratoře - kompletně s celami, mřížemi a s neustále přítomnými kamerami. Na dva týdny je najato za slib vysoké odměny dvacet mužů ke hře na vězně a dozorce. "Vězni" jsou uzavřeni a musí se podvolit zdánlivě mírným pravidlům. "Dozorcům" je nařízeno jednoduše udržet pořádek bez použití fyzického násilí. Každý má možnost skončit v kteroukoli chvíli, čímž ale pozbyde nároku na odměnu. Na začátku nálada mezi oběma skupinami je poměrně dobrá. Ale už brzy nastanou hádky a dozorci používají stále drastičtější metody k udržení pořádku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (311)

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Na to, že jsem k tomu přistupoval pomalu s odporem. Německej jazyk se mi nelíbí a hned od začátku mě tahal za uši. Film se rozjížděl dost pomalu, ale vygradoval. Poslední pulhodinku jsem seděl přikovanej a sledoval. Ano uznávám, dalo se to předvídat, ale přesto... Pro mě to bylo na plnej počet. Navíc sledovat jak se v outsiderovi rodí "nacista" první kategorie bylo něco hrozivého. Doufal jsem ještě v trochu hrozivější konec, leč i takto jsem spokojenej. Experiment se vymknul z rukou, ale já jsem rád že se mi do ruky dostal. BTW: Jsem zvědavej jak to američani předělaj ()

Marze 

všechny recenze uživatele

V Doxu centru umění v Praze byla o tomto známém experimentu uspořádána pěkná výstava . Málokdo ví, že účastníci pokusu byli po mnoha letech vysledováni . Pokusu se vzepřel jeden účastník a zjistilo se , že celý život strávil jako kriminálník ve vězení a při experimentu se vzepřel jen proto, že měl otce, který ho týral a měl vzdor vůči všemu. Jiný účastník, který krutě týral, se dal na řádný život a přispíval na charitu. ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Poměrně zdařilý psychologický thriller natočený na motivy skutečných událostí při Stanfordském vězeňském experimentu. Zajímavý nápad, rozdělit 20 náhodně vybraných mužů do dvou skupin na dozorce a vězně s jediným úkolem. Zajistit řád a pořádek bez použití fyzického násilí na vězních. Po počátečním " oťukávání " a idilce " začíná znatelně přituhávat a na konci snímku člověka řádně mrazí.Ikdyž samotný závěr je již hodně vyumělkovaný ( vystřižený jak z klasického thrilleru) a vůbec se nehodí k celkovému vyznění snímku. Experiment je velice zdařilá studie charakterů jednotlivých postav, příběh o tom, co to s člověkem udělá, když dostane MOC rozhodovat nad druhými a naopak chování člověka vystaveného extrémním situacím. Pouze se mi nechce věřit, že by samotný experiment mohl zajít tak daleko....nicméně pro atraktivitu snímku zřejmě tvůrci museli maličko přitvrdit a to se jim opravdu povedlo. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Uf, když o Zimbardovi mluví člověk teoreticky, pořád je to jakási historka podobná dějepisným faktům o válkách. Hirschbiegel spolu s výbornými Moritzem Bleibtreu, Christianem Berkelem a dalšími tyhle hrůzy lidské povahy zhmotňuje, odhaluje lidské slabosti a fatální chyby, agresivitu a nenávist. Nic neobvyklého, ale vše zkoncentrované a vzájemně se podporující v jednom čtrnáctidenním experimentu, v jednom snímku, jehož atmosféra se po celou dobu odporně hluboce zarývá hluboko do nás. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Naprostá úchylárna,která není filmařsky dokonalá-není detailní studií jednotlivých charaktérů(to snad ani nemá v ambicích)-ale naprosto dokonale ukazuje přechod z tak trochu drsnější hry do bodu,kdy už je vše zcela reálné,naprosto mimo kontrolu a totálně zoufalé...........Kritizovaný pomalejší rozjezd mi nevadil..o to drsněji a zvráceně absurdněji pak vyzněl zbytek....Není to čistých 5hvězd- ale za tu až fyzickou nevolnost při sledování -to tak nakonec ohodnotím. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • Oliver Stokowski (Schütte) trpí klaustrofobií. Když jsou na počátku filmu všichni vězni nahnáni do výtahu, v jeho tváři jsou patrné stopy opravdové nevolnosti. (Morien)
  • Závěr z experimentu, který učinil v roce 1971 pan doktor Zimbardo, zněl: "Brutální zločiny například v době války nejsou dílem žádných psychopatů ani lidských zrůd, ale obyčejných lidí, vystavených nepřekonatelnému tlaku okolností." (Blz2g)
  • P. Zimbardo sa vo svojej knihe „The Lucifer Effect“ (2007) vyslovil značne kriticky voči filmovému spracovaniu svojho Stanfordského experimentu. Tvrdí: „Film je inšpirovaný experimentom, čo podľa scenáristov dáva tejto "fantázii" punc legitimity a skutočnej udalosti. Zámerne však v záujme senzáciechtivosti namiesto skutočného priebehu nášho experimentu zobrazuje výmysly. Nakoniec ide o vulgárne zobrazenie sexizmu a bezdôvodnej sexuality, a násilia bez vyváženej hodnoty.“ (agency)

Reklama

Reklama