Reklama

Reklama

Boj za svobodu

  • USA Free State of Jones (více)
Trailer 3

VOD (1)

Boj za svobodu přináší velkolepé akční drama zasazené do dob americké občanské války. Snímek vypráví příběh odbojného jižanského farmáře Newta Knighta (Matthew McConaughey) a jeho ozbrojené revolty proti Konfederaci. Knight spolu s dalšími drobnými farmáři a místními otroky roznítil povstání, které vyústilo v odtržení mississippského okrsku Jones County od Konfederace a k založení Svobodného státu Jones. (Magic Box)

(více)

Videa (11)

Trailer 3

Recenze (151)

Happens 

všechny recenze uživatele

Kontroverzní pohled na muže svých zásad. Film heroicky líčí život zastánce utlačovaných (dezertéra) a manžela dvou žen žijících pohromadě. Svoboda afroameričanům a jejich útlak po dlouhá léta je nevyčerpatelným tématem, v němž je stále mnoho živých emocí. Nicméně se mi začínají tyto druhy filmů slévat v jednu rozmazanou dlouhou stopáž, s níž vyčnívá pár zvučných snímků, ale tento to není. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně hodně nepříjemné překvapení, protože Ross je schopný tvůrce. Ve Free State of Jones to tak ale vůbec nevypadá, protože od začátku má film strašlivě pomalé tempo a nedokáže zaujmout, což je velká škoda. Celý příběh, ačkoli je jistě zajímavý, je tak nešťastně odvyprávěn, že chybí soucit k jakékoli postavě a žádná scéna není emocionálně jakkoli působivá, přitom jich je tu potenciálně hodně. Po velmi dobrém úvodu, který naláká na velkolepou podívanou, film upadne do těžkého průměru, z něhož se už nezvedne. Kulisy jsou fajn, hudba vesměs také, ale celé to působí komorně a jaksi televizně a opravdu tu chybí jakákoli scéna, která by strhla nebo dovolila divákovi nahlédnout do nitra postav. Hřebíčkem do rakve je i jakási "současná" paralela s Knightovým vnukem, která ale vyznívá zbytečně a pouze jako vata, která nesmyslně prodlužuje už tak přetaženou stopáž. Těsně na průměru tak snímek udržují solidní akční scény, kterých je tu ale zoufale málo a obsazení, které se s nedobře napsaným příběhem pere statečně - Mc Conaughey hraje svůj standard z posledních let a udrží divákovu pozornost, vedle něj pak stojí za zmínku minimálně ještě Mahershala Ali. O Free State of Jones jsem před zhlédnutím nic nevěděl a nic jsem od něj nečekal, přesto jsem dost zklamaný. Horko těžko průměr. 50% ()

Reklama

dom156 

všechny recenze uživatele

Na toto drama jsem se těšil a chtěl jsem na to jít původně i do kina. Jaké mi distributor přinesl zklamání zprávou, že film u nás se na velkém plátně promítat nebude. Čekal jsem delší dobu než bude v solidní kvalitě ke zhlédnutí. Čekání se vyplatilo. Musím uznat, že si mě Matthew opět získal svým výborným hereckým umem, který prokazuje poslední dobou každým filmem, kde figuruje v přední roli (Interstellar, Obhájce, Klub poslední naděje atd.). Scénář by vymyšlen do poslední detailu a vysvětlující titulky po každé části filmu než jsme se přesunuli v čase dále, dávali ucelený náhled na danou dobu (mimo daných záběru z oné doby). Stopáž může člověka trochu vyděsit, zde bych s klidným srdcem pár minut navrch přihodil. Byl jsem mile překvapen tímto skoro až zapomenutý dílkem a rád doporučím. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

verbal to vystizne zhrnul. Je to kvalitne natocene jak po technickej stranke tak aj dramatickej, ale negromilske filmy mi lezu krkom rovnako ako propaganda Ku klux klanu. A znova som si neuzil ani vojnove sceny, pretoze po taktickej stranke boli vsetky bitky z tej doby nudne. Dve armady stoja oproti sebe a strielaju, kym vsetci nepadnu. Nudaaa. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

McConaughey je fakt pan herec se jmenovkou extratřída. Dejte mu roli, napište mu dobrý scénář, a věřte, že on z toho vyždímá absolutní maximum. Po jeho výkonu mu budete moc pouze smeknout a poděkovat mu za všechno. Tak takový herec to je, dámy a pánové. No nic, vraťme se k filmu. Boj za svobodu na mě zapůsobil ihned 2 věcmi. První je rozpočet. Většina lidí se diví, kam se vypařilo oněch 50 milionů dolarů, ale po zhlédnutí filmu je to nadmíru jasné. Při bitvách se toho nespotřebovalo tolik (přecejen se zde hlavně mluví), ale ony exteriéry vypadaly tak dobově, že ta částka odpovídá reálu. Druhou věcí je propracovaný scénář, který na vás neháže pouhé prázdné fráze a nicneříkající poselství, ale doopravdy hluboké myšlenky sloužící k zamyšlení diváka. McConaughey mě výkonem skoro až uhranul, jak on to jen dělá, to mi je záhadou. K plnému počtu mi chybělo málo, film vypadal trochu jako z televizní produkce, a hlavně mi většina filmu připadala natočená dost "čistě", což k době točící se kolem občanské války prostě a jednoduše nepatří. Ale díky úžasným výkonům, podmanivé hudbě a nefalšovaně geniálnímu scénáři to musíte vidět. Za mě dávám 83 % ()

Galerie (61)

Zajímavosti (5)

  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Do rolí komparzistů se přihlásilo přes 7 tisíc uchazečů. (ČSFD)

Reklama

Reklama